Amikor a bitcoin árfolyam emelkedése eltörpül egy pár részvény ámokfutása mellett

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az elmúlt hetekhez képest már-már unalmasnak mondható volt az elmúlt pár nap a kripto piacon. Legalábbis ahhoz képest, amit néhány részvény produkált a héten,

a bitcoin, már boomer befektetésnek számít…

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Mielőtt kitérnénk a decentralizált piacbefolyásolás lehetőségeire, nézzük mi történt a kriptopénzekkel a héten.

Az amúgy egész héten szunnyadozó bitcoin péntek reggel kitört a ketrecből. Reggel óta 15%-ot emelkedett az árfolyam, ami jelentős ugrás ahhoz képest, hogy amúgy 30 és 33 ezer dollár között pattogott a héten a bitcoin. Emellett pedig a hét másik nagy nyertese az Ethereum, mely a hét kezdete óta szárnyal.

intézményi tőke árad be a szektorba

Már hetek, hónapok óta látjuk, hogy az intézményi tőke árad be a szektorba. Most kiderült, hogy már nem csak a befektetési bankok, hanem az amerikai eliltegyetemek is bitcoinba fektetnek. A Harvard, a Yale, a Brown Egyetem és a Michigani Egyetem alapítványa is kriptovalutát vásárolt nem rég a tőzsdéken.

Egy kutatásból pedig kiderült, hogy az Egyesült Királyságban a britek egyharmada érdeklődik a kriptovaluta befektetések iránt, de nincsenek tisztában a befektetés menetével. A válaszolók 64%-a szívesen befektetne, ha jobban átlátnák a kriptovaluták működését. Vagy ha a hagyományos pénzügyi szereplők is kínálnának kriptovalutákat megvételre a lakossági ügyfeleknek (36%). Reméljük egy hasonló felmérésben mi jobb eredményt érnénk el. Ha azonban benned is van még kétely a kriptopénz vásárlás kapcsán, rövid útmutatónk minden kérdésedre választ adhat.

Piacbefolyásolás decentralizáltan?

Tulajdonképpen (pénzügy) történelmet írt a Reddit egyik csoportja, akik a héten több kisebb részvény árfolyamát is az egekbe verték. Az elmúlt napok igencsak érdekes fejleménye volt a pénzügyi piacokon, a tőzsdei szakértők körében az amúgy veszteségesnek ítélt, játékokkal foglalkozó GameStop nevű amerikai cég ügye. A cég veszteségének és piaci kilátásainak hírére nagy befektetők short pozíciókat nyitottak a GameStop részvényekre. Azaz a részvény árfolyam esésére spekuláltak. A spekuláció ellen a Reddit r/wallstreetbets fórumának egyre több tagja lázadt fel. Elkezdték felvásárolni a GME és pár további cég részvényeit. Az akció olyan jól sült el, hogy mára már a több, mint 6 millió tagú csoport 600%-ot emelt a cég részvényének árfolyamán az elmúlt hetekben.  Ezzel pedig milliárdos veszteséget okozva az árfolyam csökkenésre játszó befektetési alapoknak.  A sztori mindenképpen a decentralizáció erejét mutatja, hogy az alulról szerveződő, konszenzusos döntéshozatalnak igenis van létjogosultsága a pénzpiacokon.

Reddit r/wallstreetbets

Az eset másik nagy tanulsága egyelőre, hogy amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek. A lakossági kereskedésre szakosodott Robinhood – szembemenve a nevével – felfüggesztette a GME részvények vásárlását egy rövid időre. Feltehetően felsőbb (a befektetési alapoktól érkező) utasításra döntött így. Isten óvjon azonban 5 millió Redditor haragjától…  A Redditorok azonnali válaszcsapásként 1 pontra nullázták a kereskedési platform applikációjának értékelését a Google Playben. Ki is kellett emiatt szedni átmenetileg az appot a Google Play Storeból. Az egyébként tőzsdére készülő Robinhoodnak ez az akció igen fájdalmas lehet, ha nem sikerül kiengesztelni a felhasználókat.

A héten ráadásul nem csak a részvénypiac örülhetett a r/Wallstreetbets hírnevének. A reflektorfényt tegnap a Dogecoinra irányították, ami meg is 8-szorozta (!) az értékét egyetlen nap alatt.

És amíg a Redditen pár millió felhasználó együttes akciójával piacbefolyásolást tud véghez vinni, van amihez elég csak egyetlen ember is. Elon Musk ismét feltüzelte a kedélyeket a Twitteren. A több mint 43 millió követővel büszkélkedő vállalkozó biojában csak annyit írt ki: bitcoin. Hogy pontosan mit is akart ezzel közölni Musk azt nem tudni, de akár emiatt, akár más miatt a bitcoin árfolyama ma reggel óta 32 ezer dollárról 38 ezer dollárig ugrott pár óra leforgása alatt.

Elon Musk ismét feltüzelte a kedélyeket a Twitteren

Technikai indikátorok a bitcoin kereskedésben

Szó szerint kilőtt a bitcoin árfolyama péntek reggel. A 4 órás grafikonon ekkora emelkedés még az ősz óta tartó hihetetlen bitcoin rally alatt sem volt tapasztalható. 32 ezer dollárról 38 ezer dollár fölé emelkedett az árfolyam. A jelentős kereslet növekedés és a gyors árfolyam akció is azt mutatja, hogy ismét mozgásba lendülhetett egy bitcoin bálna.

ismét mozgásba lendülhetett egy bitcoin bálna

Végigtekintve az elmúlt napok eseményeit, az is lehet, hogy a lakossági befektetők együttes tömege képvisel egy nagy bálnát a piacon. Ez inkább azonban csak erős spekuláció, mert a google keresési adatai azt mutatják, mióta elérte a 40 ezer dolláros csúcsárfolyamot a bitcoin, lankadt a kriptopénz iránti érdeklődés.

mióta elérte a 40 ezer dolláros csúcsárfolyamot a bitcoin, lankadt a kriptopénz iránti érdeklődés

A napi grafikonon most a 39175 dollár majd azt követően a 40 ezer dollár jelentheti a pszichológiai szintet, amit áttörve újabb csúcsokat láthatunk majd a bitcointtól. Lefelé pedig a 32 ezer dollár fogta eddig meg az eséseket.

napi grafikon

Altcoin hírek

Az elmúlt hetek abszolút nyertese az Ethereum volt. A világ egyik legnagyobb kriptovaluta tőzsdéje, a Coinbase szerint az intézményi befektetők egyre több pénzt fektetnek Ethereumba (ETH), így 2021 az Ethereum éve lehet. Míg a bitcoin mint értékmegőrző van jelen az intézményi befektetők portfóliójában, addig az ethereum a tranzakciók skálázhatóságában nyúlt kulcsfontosságú segítséget. És erre szükség is van, mert a szektor eszméletlen mértékben nő. Már 4 milliárd dollár van stakelve Ethereumban, így sokan most a kamatozás mellett az árfolyamnyereségből is nagyot kaszálhatnak. Emellett a javában ETH alapú DeFi ökoszisztémában, már közel 28 milliárd dollárnyi tőke van lekötve.

Már 4 milliárd dollár van stakelve Ethereumban

Arról már többször írtunk, hogy milyen nehéz helyzetbe került a Ripple azzal, hogy az amerikai értékpapírpiaci felügyelet, a SEC eljárást indított a cég ellen. Az eljárás bejelentése óta 67%-ot veszített értékéből az XRP, azonban a hatalmas eladási hullám ellenére például Ázsiában messze a legnépszerűbbek között van még mindig a Ripple tokenje.

Shitcoin Show

Igazából nehéz úgy nagy potenciállal rendelkező kisebb kapitalizációjú coinokat találni, amik annyi izgalmat produkálnak, mint a Redditesek által kipécézett részvények, vagy a bitcoin mai menetelése. De azért lássuk, mit nem nyomott el teljesen a Bitcoin, a Dogecoin, a Wallstreetbets és Elon Musk által generált cunami.

VGX/BQX (+130%) – Ritka mennyiségű vételi ajánlat érkezett a VGX/BQX token iránt az elmúlt pár órában, ami jelentősen megemelte az árfolyamot. Az Ethos natív tokenje ma már a Voyager cég vitorlája alatt fut a felvásárlás óta, emiatt amíg a Binance BQX-ként, a Coinbase már VGX-ként listázza. A nagy érdeklődés a Voyager iránt nem véletlen, ugyanis nem titkoltan a Robinhood babérjaira szerettek volna törni, a cég körül kialakult balhé pedig egyenesen kedvez most a Voyagernek.

ASR (-40%) – Az AS Roma fan tokenje erős mélyrepülést produkált a napokban. Karácsonykor jelentősen megnőtt az érdeklődés a fociklub saját tokenje iránt, amikor bevezette a Binance, akkor az árfolyam 3 dollárról 23 dollárra emelkedett 5 nap alatt. Azonban amilyen gyorsan jött a lelkesedés, olyan gyorsan szállt el az emberek kereskedési kedve, az elmúlt napokban egyre nagyobb veszteséget halmoz fel a token.

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.