Az amerikai kormány áron alul adta el a bitcoinjait?

A bitcoin ára két hónap után először esett 20 ezer dollár alá. Íme 6 lehetséges ok a piaci pletykától a FUD-ig, ami az árfolyamesés mögött áll. 

A bitcoin ára két hónap után először esett 20 ezer dollár alá

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a bitcoin látott már jobb napokat is, mint ami az elmúlt két napban történt. A kriptovaluta 20 000 dollár alá esett, napközbeni mélypontja már 19 700 dollár körül is volt, ami 24 óra alatt 8%-os csökkenést jelent. És ez még lehet nem az esés alja.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A Kraken kriptotőzsde lassan megnyitja a régóta tervezett kriptobankját. A bank székhelye az egyesült államokbeli Wyoming lesz. A Kraken még 2020-ban megkapta az engedélyt a kriptobank megnyitására, amelyet különleges célú letéti intézményként (SPDI) jelölnek meg. Azonban még két évnek kellett eltelnie, hogy az amerikai ügyfelek részére elkezdődhessen a bankolás. A lépéssel a kriptoszektor és a bankrendszer ismét egy kicsivel közelebb került egymáshoz.

A Gate.io anyavállalata kriptobetéti kártyát indít Európában a VISA segítségével. A betéti kártyatulajdonosai számára lehetővé válik a digitális eszközeik zökkenőmentes átváltása és felhasználása áruk és szolgáltatások kifizetésére, bárhol, ahol a Visa kártyát elfogadják. A Crypto.com és a Binance már évek óta rendelkezik hasonló lehetőséggel, a Ledger pedig nemrég egyesítette erőit a Baanx-szal, hogy saját kriptokártyát kínáljon a felhasználóknak.

A SWIFT bankközi üzenetküldő hálózat megkezdi a CBDC-kísérlet második szakaszát, miután a központi bankok digitális valutáit összekötő tesztelése sikeresen lezárult. A cég azt vizsgálta, miként tudná összekapcsolni a CBDC-ket egymással, illetve a meglévő fizetési rendszerekkel. A 12 héten át tartó tesztüzembe a nagy pénzintézetek mellett több ország pénzügyi felügyelete is részt vett. A SWIFT sajtóközleménye szerint az eredmények magukért beszélnek: a digitális valuták integrálására készült technológia „nagy potenciállal bírhat” a közeljövőben.

Nincs meg a támasz a bitcoin grafikonján

A tegnapi zuhanás után március 10-én pénteken tovább esett az árfolyam, amivel január közepe óta nem látott mélypontra csökkent a BTC/USD árfolyampár.

Bár a bitcoin árfolyam esés kicsivel 20 ezer dollár alatt megállt, többen már az év eleje óta érintetlen, lényegesen alacsonyabb szintek ismételt tesztelésére számítanak. Ez pedig azt jelenti, hogy a bitcoin árfolyam esés valahol 18-19 ezer dollár körül állhat meg, amivel újratesztelheti a korábbi támaszokat.

Nincs meg a támasz a bitcoin grafikonján

A letörés sokakat váratlanul ért, azonban mind a makro mind pedig a technikai kép elővetített baljós jeleket. 

Miután a február összességében mindössze 0,03%-os emelkedést tudott hozni a BTC/USD esetében, a március eddig minden bizonnyal a visszaesés hónapjának bizonyult. Több elemző is rávilágított azonban, hogy a visszaesés a vártnál sokkal gyorsabban történt.

A Coinglass elemzőcég adatai szerint a bitcoin long pozíció tulajdonosok több pénzt veszítettek március 9-én, mint bármikor az FTX összeomlása óta.

A BTC pozíciók kényszerfelszámolása összesen 94 millió dollárra rúgott

A BTC pozíciók kényszerfelszámolása összesen 94 millió dollárra rúgott.

Belenyúlni a hulló késekbe?

Hulló késekbe nem nagyon érdemes belenyúlni, állítja a mondás arra utalva, hogy amikor folyamatosan esik az árfolyam érdemes megvárni, amíg megnyugszik a piac. A Fibonacci szintek jó ötletet adhatnak ahhoz, milyen árfolyamszinteket érdemes figyelemmel kísérni, amikor gyorsan és nagy mértékben mozog az árfolyam. 

Belenyúlni a hulló késekbe?

Daan kriptokereskedő diagramja, jól mutatja, milyen vastag ártartományban lengett most ki az árfolyam. A lokális csúcstól számítva a 19755 és a 19470 dolláros Fibonacci szintek letörése lehet a következő lépés. Ez alatt viszont más nem sok minden van. Ha elveszik a 19 ezer dolláros támasz, csak 16 ezernél találhat megnyugvást az árfolyam. Ez pedig további 20%-os esést jelentene a jelenlegi árfolyamszinthez képest. 

Több ok miatt 2 hónapos mélyponton a kripto piac

Nem csak technikai faktorok vezettek ahhoz, hogy a bitcoin árfolyama meredek esésbe kezdett. A mostani esés mögött inkább a negatív piaci hangulat áll.

1. Silvergate Bank haláltusája

Március 2-án a Silvergate Bank, a kriptobarát pénzintézet közölte, hogy működési problémái vannak, így nem fogja tudni időben benyújtani pénzügyi jelentéseit. Egyes szakértők akkor még úgy vélték, hogy a legrosszabbon már túl van a piac, de ez nyilvánvalóan nem így volt.

Nem sokkal ezután ugyanis a bank bejelentette, hogy önkéntes felszámolási eljárásba kezd. A közelmúltbeli iparági és szabályozási fejlemények fényében a Silvergate úgy véli, hogy a Bank működésének szabályos felszámolása és a Bank önkéntes felszámolása a legjobb út. Több kriptopiaci szereplő is használta korábban a bankot, amely intézményi ügyfelekre szakosodott. 

2. Silicon Valley Bank is roskadozik

Silicon Valley Bank az egyik legnagyobb amerikai pénzintézet és egyben egy hatalmas technológiai kockázatitőke alap szintén komoly problémákkal küzd.

A Reuters arról számolt be, hogy a bank igyekszik megnyugtatni ügyfeleit alapjaik biztonságáról – miközben éppen 60%-ot esett a részvényeik árfolyama.

Az esést az okozta, hogy az SVB 1,75 milliárd dollárt próbál szerezni egy részvényeladás segítségével, mert egy 1,8 milliárd dolláros tátongó finanszírozási lyukat kell betömnie. A befektetők pedig láthatóan nem biztosak abban, hogy ennyi pénz egyáltalán elég lesz-e.

Bár úgy tűnhet, hogy nincs összefüggésben a kriptoval, hogy egy másik amerikai bank, is összeomlóban van éppen – fontos szem előtt tartani, hogy az iparág a tágabb fintech terület része. Így kétségtelenül összefüggés van a bankok szétesése és a bitcoin árfolyam csökkenése között – még ha hosszútávon a decentralizáltság mást vetít előre.

3. Amerikai kriptoadó módosításának javaslatai

Az amerikai elnök legfrissebb költségvetési javaslatai néhány kellemetlen meglepetéssel járt az Egyesült Államokban működő kriptovaluta kereskedők és befektetők számára.

A költségvetési terv a tőkenyereségadó növelésére törekszik, miközben egy olyan rendelkezést is megcéloz, amelyet általában adóveszteség realizálásnak (tax loss harvesting) neveznek.

Ez egy olyan kereskedési stratégia, amelyet egyes kereskedők kihasználnak adókötelezettségeik ellensúlyozására azzal, hogy az eszközeiket veszteséggel adják el, majd azokat azonnal vissza is vásárolják, új bekerülési árfolyamot szerezve.

Ez, párosulva azzal a ténnyel, hogy a költségvetés a 400 000 dollár feletti jövedelmű befektetők tőkenyereség-adóját is csaknem megduplázza egyszerűen megijesztette a piacot.

Bár sokan úgy vélik, hogy a költségvetési javaslat hatalmas ellenállásba ütközik majd, és nem valószínű, hogy ebben a formában elfogadják, a jelenlegi helyzet mindenképpen feszültséget gerjeszt.

4. A SEC továbbra is nyomást gyakorol a piacra

Gary Gensler, az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének, a SEC-nek az elnöke továbbra is nyomást gyakorol a kriptoiparágra.

Éppen a napokban jelent meg egy véleménycikke, melyben kifejtette, nagyon kevés kibocsátott kriptopénz van regisztrálva a SEC-nél és felel meg a hatályos törvényeknek. Annak ellenére, hogy a marketing anyagokban mindent átláthatónak és szabályozottnak reklámoznak.

5. A FED folytathatja a kamatemeléseket

A problémákat tovább tovább, hogy az amerikai központi bank, a Federal Reserve elnöke, Jerome Powell legutóbbi beszédében megismételte, hogy az inflációs nyomás magasabb a korábban vártnál. Ez pedig arra utal, hogy magasabb talán 50 bázispontos kamatemelésre készülhet a FED.

A magasabb kamatok pedig egyszerűen elszívják a tőkét a kockázati eszközök elől.

+1 Pletyka az amerikai kormány bitcoin eladásáról

Végül, de nem utolsó sorban felröppent a pletyka, hogy a legutóbbi bitcoin árfolyam esés mögött valójában maga az amerikai kormány áll. A láncon belüli adatok a hét elején azt mutatták, hogy az Egyesült Államok kormánya közel 10 000 BTC-t utalt át a legnagyobb amerikai kriptotőzsdére, a Coinbase-re – talán eladási szándékkal. A bitcoinjaik pedig a Silk Road feketepiacról származhatnak.

A Silk Road egy online feketepiac volt a darkweben, amit 2011-ben indított el Ross Ulbricht. A piactér az elsők között volt, amelyik elfogadott bitcoin fizetéseket is, így közvetlenül járult hozzá a kriptovaluták népszerűsítéséhez. A piactéren rengeteg illegális dologgal lehetett kereskedni, így nem csoda, hogy 2013. Októberében az FBI leállította a piacteret és akkor letartóztatták Ulbrichtot is.

A Silk Road lekapcsolásának a részeként sok mindent lefoglaltak, óriási mennyiségű bitcoinnal együtt. Sok tízezer bitcoinról van szó, amelyet az amerikai hatóságok időről-időre részletekben piacra dobnak. Nemrégiben ismét ezt tették, több mint 50 ezer bitcoin került az Egyesült Államok bűnüldöző hatóságaihoz köthető tárcákból új címekre. Március 8-án egy részük be is került a Coinbase-re. Elképzelhető, hogy most éppen eladott az amerikai kormány egy adag bitcoint.

A CryptoQuant elemzőcég jelezte is, hogy a Bitcoin Coinbase Premium (a mérőszám, amely a BTC Coinbase és más tőzsdék árának különbségét mutatja) negatív tartományba került. Ez pedig arra utal, hogy erős eladási nyomás volt a Coinbase részéről.

Altcoin hírek

Március 7-én súlyos sebezhetőséget fedeztek fel és használtak ki az Arbitrum alapú Tender.fi DeFi kriptokölcsönző platformján. Az incidens után alig pár perccel a Tender.fi meg is erősítette a Twitter-fiókján az esetet. A sebezhetőséget kihasználó hacker 1,59 millió dollárnyi kriptovalutát zsákmányolt, azonban rövidesen vissza is adta mindet. Kivéve 97 ezer dollárt, amit megtarthatott jutalomként.

Az utóbbi időben az Ethereum körül egyre több vita bontakozik ki arról, hogy értékpapírként kellene besorolni a digitális eszközt, vagy sem. Amennyiben a kriptovalutát a SEC be nem jegyzett értékpapírnak minősítené, az a hagyományos értékpapírokkal azonos szabályozás alá vetné azt, és hatását az egész iparág megérezné.

Amennyiben ez a felvetés megtörténne, akkor további szabályozási követelmények vonatkoznának az Ethereumra, ami akadályozná azt a fejlődésében. Ellentétben ezzel, ha árucikknek minősítenék, az nagyobb szabadságot és rugalmasságot jelentene a fejlesztés és felhasználás szempontjából.

Másrészt amennyiben a szabályozó hatóság így döntene, akkor az Ethereum-alapú projekteket, az altcoinokat, sőt az egész iparágat komolyan érintené az eset. Egyelőre azonban nincs végleges döntés a besorolásról, de a lehetséges következmények hatását az egész kriptoipar megérezné.