Az Anonymous az orosz katonáknak Bitcoint kínál a feladott tankokért cserébe

A hírhedt hackercsoport – az Anonymous – egy újabb nem konvencionális támadást indított az oroszok ellen. Állítólag Bitcoint ajánlott fel az orosz katonáknak, ha átadják a tankjaikat. A csoport több mint 52 000 dollárt fizetne Bitcoinban minden egyes átadott harci járműért.

orosz tank

Tankért cserébe Bitcoint

Az ukrán fél nem csak fegyverekkel és közvetlen harccal, hanem digitális intézkedésekkel is igyekszik megállítani az orosz inváziót. Néhány nappal ezelőtt Mykhailo Fedorov – Ukrajna miniszterelnök-helyettese – bejelentette, hogy a kormány informatikai hadsereget hoz létre. “Digitális tehetségekre van szükségünk. Mindenki számára lesznek feladatok. Folytatjuk a harcot a kiberfronton is” – magyarázta.

Az Anonymous hackercsoport is több kibertámadást hajtott már végre Oroszország ellen. A szervezet mindössze két nap alatt több mint 300 orosz célpontot tört fel.

Az orosz haderő erejének csökkentésére és extra profitszerzésre tett újabb kísérletként az Anonymous állítólag most 52 000 dollár értékű Bitcoint ajánlott fel az orosz harckocsik legénységének minden egyes feladott harci gépért. Azoknak, akik ilyen járműveket szeretnének kriptopénzre cserélni, fehér zászlót kell lengetniük és a “million” jelszót kell használniuk, hogy a hackercsoport felismerhesse őket.

Orosz katonák, mindenki, aki a családjával, gyermekeivel akar élni, és nem akar meghalni, az Anonymous globális közössége 1 225 043 rubel értékű bitcoint gyűjtött össze, hogy segítsen nektek” – áll az üzenetükben.

Az Anonymous február végén üzent hadat Vlagyimir Putyinnak. Akkor a csoport arra figyelmeztetett, hogy Oroszország vezetője “példátlan kibertámadásokkal néz szembe a világ minden sarkából”, ha nem állítja le az ukrajnai invázióját.

A nyugati világ megpróbálja megállítani Putyint

Annak ellenére, hogy az Ukrajnába behatoló orosz erőkkel nem léptek közvetlen katonai harcba, a “nagyhatalmak” gazdasági háborút hirdettek Oroszországgal szemben. Az EU teljes tilalmat rendelt el az orosz központi bankkal folytatott tranzakciókra, azzal a céllal, hogy elvágja a Nyugat-Európával való monetáris kapcsolatát.

Az Egyesült Királyság is hasonló intézkedéseket vezetett be. Boris Johnson brit miniszterelnök kijelentette, hogy az orosz bankokat kizárják a brit pénzügyi rendszerből.

Az USA is csatlakozott pár napja ehhez a klubhoz, és egy tucatnyi nagy orosz állami vállalatot eltiltott attól, hogy bármilyen finanszírozást gyűjtsön az Egyesült Államokban. Ezek közé az eltiltott vállalatok közé tartozik a Gazprom energetikai vállalat és a Sberbank, Oroszország legnagyobb pénzintézete is. E szankciók mellett a Biden-kormányzat szóvivője kijelentette:
“A stratégiánk, egyszerűen fogalmazva, az, hogy az orosz gazdaság visszaessen. Mindaddig fenntartjuk ezeket a szankciókat, amíg Putyin elnök úgy dönt, hogy nem folytatja az ukrajnai invázióját”.

Ezen embargók miatt sok orosz fordult az elmúlt napokban a kriptovalutákhoz, mint alternatív pénzügyi eszközhöz. Számos kérés ellenére, hogy állítsák le az orosz felhasználók kiszolgálását, a vezető digitális eszközplatformok, köztük a Binance és a Kraken, mégis úgy döntöttek, hogy egyelőre nem teszik ezt meg.