Az e-Peso Uruguayban volt a világ első központi digitális valutája

  • 7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2017-ben az egész világ meglepetésére az Uruguay Nemzeti Bank bejelentette, hogy egy központi digitális valuta (Central Bank Digital Currency – CBDC) bevezetését elemzi és járja körül.
3 évvel ezelőtt még egy ország sem volt a világon, ami egy digitális token kibocsátásán dolgozott volna. A latin-amerikai térség ettől pedig még igencsak távol állt. Összehasonlításképpen a venezuelai Petro digitális valuta hivatalosan egy évvel később 2018. februárjában indult csak el.

Uruguay földrajzilag Argentínával és Brazíliával is határos, Latin-Amerika két legnagyobb gazdasága a szomszédja. Politikailag azonban sokkal stabilabb bármelyik más országnál a térségben. Gyakran ‘Dél-Amerika Svájcának’ is hívják az országot.

GDP Növekedés

A politikai stabilitás egyik eredménye, hogy az országnak jól teljesítő gazdasága van, ahol mind a hazai, mind pedig a külföldi üzleti aktivitás igen erős. 2002 óta az ország minden évben növelni tudta a bruttó nemzeti termékét, és az inflációja is a központi bank által tervezett sávon belül maradt. Ez a politikai és gazdasági stabilitás ugyanis egyáltalán nem jellemző a térségre, például a már említett Argentínában tavaly 50%-os infláció volt. Az uruguay-i pezó azonban az elmúlt két évtizedben őrizte stabilitását az amerikai dollárral szemben is.

Az e-Peso születése

2017-ben az Uruguay Nemzeti Bank szakértői elkezdték vizsgálni egy digitális token bevezetését, ami a fiatvaluta digitális párja lenne. A döntés nagy népszerűségnek örvendett a kormányzat háza táján is, ugyanis egyik fő céljuk az volt, hogy előnyre tegyenek szert a feltörekvő országok listáján.
A kormányzat hivatalos álláspontja ugyanis az volt, hogy ők egy készpénzmentes társadalmat akarnak építeni egy modern világban. Az uruguay-i CBDB kezdeményezés ezt egy az egyben szolgálta, és egyúttal növelte az ország presztízsét mind pénzügyi innovátor.

A központi bank ‘e-Peso’-nak nevezte el a digitális valutát, és úgy hirdették, hogy a céljuk az, hogy minden kereskedő használhassa az ország bármely pontján.

Mi a különbség az uruguay-i e-Peso és a Bitcoin között?

Az e-Pesot azonban egy teljesen más modell alapján akarták felépíteni, amely nélkülözte volna a blokkláncot és a megosztott főkönyvi technológiát is (distributed ledger technology – DLT). Ehelyett a tokeneket a felhasználók mobiltelefonján tárolták volna, és peer-to-peer alapon lehetett volna tranzakciókat végrehajtani.

Ez a megközelítés természetesen azonnal elég nagy kritikát váltott ki a kriptovaluta közösség körében. Ugyanis a blokklánc transzparenciája adja a digitális valuta innovációjának a magját.
A központi bank azonban azt állította, hogy az ő megoldásuknak nagy előnye, hogy a felhasználók akkor is tudnak tranzaktálni, ha nem működik a telefonos hálózat, és nincs szükség központosított hubok kiépítésére sem.

Az Uruguay Központi Bank implementációja

Az e-Peso eredetileg minden információt tartalmazott mint a fizikai bankjegy. Lett volna szériaszáma, aláírása, és a központi bank adta volna a garanciát.
A tradicionális kriptovaluták ezzel szemben nem hordoznak semmilyen tokent vagy szériaszámot. Ez teszi lehetővé számukra, hogy teljes mértékben helyettesíthetőek legyenek, és így teljeskörűen biztosítják a személyes adatok védelmét és a titoktartást.

A szériaszám bevezetésével az e-Peso ezt a helyettesíthetőséget vesztette el. Ezzel kevésbé anonim fizetési metódus lett és inkább mobil alapú bankszámlának lehetne jellemezni. A központi bank azt is elismerte, hogy szükség esetén nyomon is lehetne követni a tranzakciókat. Ezzel pedig teljesen megdöntötték a digitális valuta alaptételét.

Az uruguay-i megközelítés tehát pár évvel korábban már lefektette azokat az alapköveket, amiket később Kína és az Európai Unió is szán a CBDC-knek. A központi bankok mindig fenn fogják tartani a jogot, hogy nyomon követhető legyen a kriptohálózat. Emellett meg kell a digitális valutáknak is felelni a pénzmosás- és terrorizmus elleni szabályozásoknak is.

Mégis miben különbözött Uruguay a többi ország CBDC implementációjától?

Ha eltekintünk attól, hogy az e-Peso feladta volna a személyes adatok védelmét, mégis néhány jellemzője igazán kiemelte a megoldást a többi közül. Ilyen az a tényező, hogy működőképes internetkapcsolat hiánya esetében is. Ugyanis a kriptovaluta közösség körében az egyik legnagyobb kritika, hogy csak akkor tudnak működni, ha szofisztikált hardverek, mint okostelefonok, laptopok, számítási képességel rendelkező eszközök csatlakoznak valamilyen internethálózathoz.

Uruguay ezt a problémát az USSD-vel (Unstructured Supplementary Service Data – strukturálatlan kiegészítő szolgáltató adat) oldotta meg, amely lehetővé tette a tárcák regisztrálását és kezelését okostelefon használata nélkül is. Ugyanis bármilyen egyszerű nyomógombos mobiltelefonon fel lehetett hívni egy speciális számot (*228#), ahol kezelhették az e-Pesot. Nincs szükség semmilyen alkalmazás letöltésére, és nem kell hozzá még aktív mobiltelefonkapcsolat sem.

peso

Az e-Peso Pilot program indítása

Az e-Peso programot hivatalosan 2017. novemberében indították el egy hat hónapos tesztelési fázis után. Akkor a kormányzat úgy nyilatkozott, hogy pár hónapnyi használat után kiértékelik az eredményeket, és elindítják az országos implementációt.

A pilot időszak alatt valaki akkor tudott csatlakozni a programhoz, ha volt előfizetése a nemzeti telekomhálózatnál, az Antelnél. A hatóságok 10 ezer felhasználó számára adták meg az engedélyt, hogy létrehozzanak egy tárcát. A RedPagos fizetésekkel foglalkozó cég ezután feltölthette a tárcákat a tokenekkel.

A pilot időszak alatt az e-Peso normál felhasználói körülbelül 1000 dollárnyi e-Pesoval rendelkezhettek egy tárcában. Az üzleti és kereskedelmi felhasználóknál magasabb volt a korlát, nekik 6000 dollárnyi e-Peso volt engedélyezve. Akkor a központi bank úgy számolt, hogy körülbelül 500 ezer dollárnyi e-peso kerül majd forgalomba a pilot időszak alatt.

Összességében a tesztelési időszakot nagyon sikeresnek értékelték. A token elég nagy népszerűségnek örvendett a személyes és üzleti felhasználók körében is. A fizetési hálózat pedig nem lett áldozata semmilyen biztonsági támadásnak vagy technikai hibának.

A központi bank tehát egyértelműen sikernek könyvelte el az e-Peso projektet. Egy későbbi nemzetközi konferencián pedig az Uruguay Központi Bank vezetői még azt is bevallották, hogy azt várják az e-Pesotól, hogy teljes mértékben kiváltja a fizikai pénzt. A központi bank szakértőinek számítása alapján ugyanis a készpénz használat Uruguayban nemzetgazdasági szinten az éves GDP 0.58%-nak megfelelő költséget jelent, amit főleg a privát szektor kénytelen finanszírozni.

A CBDC bevezetésével és használatával ezt a költséget meg lehetne takarítani, és nagymértékben lehetne csökkenteni a tranzakciós költségeket országos szinten.

Jorge Pence, az Uruguay Nemzeti Bank szakértője így foglalta össze a központi bank vízióját:

A központi bankoknak részese kell lenni az új digitális paradigmának. Készen kell állniuk arra, hogy beteljesítsék a mandátumukat a digitális érában, és készen kell állniuk arra is, hogy kiaknázzák az új technológiákat a saját előnyükre. A központi bankoknak proaktívaknak kell lenniük annak érdekében, nehogy lemaradjanak a digitális forradalomról, és hogy pozitív módon járuljanak hozzák a pénzügyi rendszer egészséges fejlődéséhez. Az e-Peso pilot program Uruguayban ezt akarja megtestesíteni.

Mi lesz az e-Pesoval?

Az e-Peso projektnek nemzetközi szinten is nagy visszhangja lett pénzügyi körökben. 2019-ben az International Monetary Fund is kiemelte éves jelentésében a token sikerét. Uruguay-t így jellemezték:
Az ország azon úttörők egyike, akik proaktív megközelítéssel értékelték ki a CBDC használhatóságát. “

Érdekességként az IMF megjegyezte, hogy az uruguay-i bankok teljesen ki lettek hagyva a projektből. Meg is jegyezték, hogy az e-Peso bevezetése megnövelheti a bankok tőkeköltségét, ha a token teljesen kiszorítja a banki betéteket. Egy ilyen szcenárió a kamatok emelkedéséhez vezethet hosszabb távon.

2018 közepén aztán sikeresnek értékelték pilot időszakot és le is zárták a tesztelést. Azóta azonban az Uruguay Nemzeti Bank mélyen hallgat a témáról. Egyáltalán nem világos, hogy az ország CBDC terveit most bizonytalan ideig elhalasztották, vagy a token fejlesztése a háttérben folytatódik. Lehet, hogy Kína időközben megelőzi őket, vagy a privát megoldások mint a Libra aratja le globálisan a babérokat. Egy azonban biztos, hogy Uruguay mindörökre úgy kerül be a történelemkönyvekbe, hogy első körben járult hozzá a CBDC ökoszisztéma kialakulásához.

Árnyék-gyülekezőhely Facebook csoport alternatív pénzügyekben gondolkodóknak.😉

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.