Az Opera kiadta a legújabb kriptoböngészőjét

Az Opera bejelentette az egyik legújabb frissítését, az innovatív “Wallet Selector” funkciót a böngészőjében. A legújabb letöltési csomagjában már elérhető az a böngésző verzió, amely az iparágban elsőként támogatja a több kriptotárca kezelésére szolgáló funkciót. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy nagyon egyszerűen kiválaszthassák, hogy melyik kriptotárcájukkal kívánnak interakcióba lépni egy adott dApp vagy weboldal használatakor. Mostantól közvetlenül a böngésző címsorában választhatnak a tárcáik között, anélkül, hogy a beállításokba kellene belépniük, vagy addicionális bővítményekkel kellene foglalkozniuk.

Az Opera Crypto Browser natív tárcáján túl a Wallet Selector által támogatott tárcák közé tartozik a Metamask és még több száz másik tárca, amennyiben azok Opera vagy Chrome bővítményként elérhetők (a Chrome bővítmények az Operában is működnek).

Opera böngésző

Mik azok a böngésző tárca-bővítmények?

A böngészőben a kriptotárca-bővítmények a Web3 felfedezésének alapvető eszközei. Lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy használhassák a különböző decentralizált alkalmazásokat (dAppok) és szolgáltatásokat, és kölcsönhatásba lépjenek velük. A tárca-bővítmények funkcionalitása azonban nagyban különbözik. Sok bővítmény például csak bizonyos blokklánc hálózatokat támogat. Mások pedig csak különböző funkciókat kínálnak, mint például az alkalmazáson belüli tokencsere vagy staking.

Ez gyakran problémákat okoz a kriptofelhasználók számára, mivel több blokklánc hálózatban való interakciókhoz gyakran több különböző böngésző-tárcára van szükségük a céljaik eléréséhez, ami szükségtelen akadályt jelent az elfogadásban, és rontja a felhasználói élményt.

Az Opera ezt a problémát kívánja kezelni a böngésző címsorában található tárcaválasztó funkcióval, amely automatizálja a kriptotárcák közötti váltást a tokenek cseréje vagy a dApp-okkal való tranzakciók során. Tomasz Stawarz, az Opera fejlesztési igazgatója szerint a tárcaválasztó funkciót a Web3 ökoszisztéma szélesebb köre ‘gamechanger‘ funkcióként jellemzi. “A Wallet Selector-t a felhasználóinktól kapott visszajelzések alapján hoztuk létre” – mondja. “Sok fájdalmat spórol meg nekik, mivel többé nem kell állandóan a beállításokba menniük, vagy a konkurens tárca-bővítmények között navigálniuk.

Az Opera Wallet Selector összesíti a kompatibilis tárca-bővítményeket, és automatizálja a csatlakozási folyamatot. A Selector megjegyzi a felhasználók különböző weboldalakkal kapcsolatos preferenciáit, így könnyedén csatlakozhatnak a dAppokhoz.

Több biztonsági és egyéb hasznos funkció

Az Opera Crypto Browser amellett, hogy könnyű hozzáférést biztosít több kriptotárcához, biztonsági fejlesztéseket is tartalmaz. Ezek megvédik a felhasználókat a hackelésektől és az adathalászattól. Az adathalászatot felismerő funkció megakadályozza, hogy a böngésző felhasználói belépjenek a feketelistára került adathalász oldalakra. A böngésző biztonsági vágólapja megvédi a felhasználókat a vágólap feltörésétől, és biztosítja, hogy a felhasználó által bemásolt tárcacím vagy számlaszám ugyanaz legyen, amely végül beillesztésre kerül.

A Web3-élmény elérhetőbbé tétele érdekében az Opera Crypto Browser mostantól feloldja és ember által olvasható teszi a YAT, FIO Crypto Handles pl. Jane@opera címeket és ENS domaineket, mint például az iamtesting.eth. Ezek a funkciók lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy kriptopénz tranzakciókat hajtsanak végre egyszerűen megjegyezhető, szavakat vagy akár emojikat tartalmazó karakterláncokból álló domain- és tárcacímekkel.

Az Opera Crypto Browser a DappRadarral is partnerségre lépett, hogy a felhasználók számára hozzáférést biztosítson több mint 11 000 dApp-hoz. Az összes dApp ugyanolyan egyszerűen elérhető a böngésző címsorából, mint bármely weboldal a web2-n. A felhasználók a Wallet Selectoron keresztül kiválasztott egyik tárcájukkal azonosítják be magukat.

A legújabb frissítés a Crypto Corner funkciót is átdolgozta, beleértve egy új Hot Tweets szekciót. Ez a kriptókkal kapcsolatos legfrissebb tweeteket jeleníti meg. Emellett a BNB Chain népszerű decentralizált pénzügyi (DeFi) alkalmazása, a PancakeSwap is integrálásra került a Crypto Browser böngészőbe, és elérhető a böngésző natív kriptotárcájában is. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy közvetlenül a tárcából kereskedjenek tokenekkel anélkül, hogy először egy külső dApp-hoz kellene csatlakozniuk. Az Opera a Crypto Browser mobil verzióját is frissíti, új navigációval és hozzáadott privát móddal.