Az ötszörös szorzó ereje a Bitcoin árfolyamában

Nagyon különleges és statisztikailag is izgalmas dolog, hogy van két adatunk, amelyek esetében mind a kettőnél ötszörös szorzóval tudjuk leírni közöttük a kapcsolatot, és ez a kapcsolat tökéletesen szinkronban van egymással.

Bitcoin árfolyam értéke

Ez a sorozat és korreláció azt bizonyítja, hogy minden milliomodik új Bitcoin felhasználó esetén a Bitcoin ára 200 dollárral emelkedik. Ez történt minden egyes esetben egy kivétellel: 2016 februárjában az árfolyam emelkedés megtorpant, és csak 2017 májusában érte el a 2000 dollárt.

Ezt leszámítva az árfolyam emelkedése elképesztően egyenletes. Ha feltételezzük, hogy ez a szoros korreláció kitart, akkor 2022-ben a bitcoin árfolyamának el kell érnie a 200.000 dolláros szintet.

Habár úgy hangozhat ez mint egy nagy ellentmondás, de a bitcoin felhasználók száma és a coin árfolyama közötti szoros kapcsolat már egy évtizede kitart. Az összetett éves növekedési ráta (compound annual growth rate – CAGR) a BTC esetében 213% tíz éves időtávlatban. Ez azt jelenti, hogy a mai 200 ezer dollár egy év múlva 213%-kal lesz több, mint ma. A legszebb benne, hogy ez nem egy kiugró trend, hanem a normális növekedési ütem.

A közgazdaságtan alapja, a kereslet és kínálat viszonya

Több faktor is alátámasztja ezt a kapcsolatot. Kezdjünk a közgazdaságtan egyik alaptézisével, a kereslet-kínálat viszonyával.

Bitcoin kereslet-kínálat

Itt két fő változást figyelhetünk, elmozdulást a kereslet és elmozdulást a kínálat esetében is, mind a kettő esetben felfelé.

A kereslet növekedését olyan nagy mainstream szereplők belépése okozta, mint a Morgan Stanley és a PayPal. Ezek a piaci változások a keresletgörbét egyértelműen felfelé tolták. Ugyanakkor az újonnan kibányászott napi bitcoinok száma a felére esett vissza a tavaly májusi felezés miatt, ez a kínálati görbét tolta felfelé. A keresleti görbe elmozdulása azonban nem csak egyszeri esemény, a felfelé tolódás már egy évtizedes trend, ahogy újabb szereplők fedezik fel a Bitcoin nyújtotta előnyöket és kezdik el használni azt.

Kivetíthetjük ezt egy standard logaritmus árfolyam grafikonra. Az x tengelyen jelöljük a Bitcoint használó emberek számát, az y tengelyen pedig a Bitcoin árát.

3.5 milliárd embernek van okostelefonja, ez az egyetlen követelmény ahhoz, hogy tudjunk bitcoint használni (internetkapcsolat mellett). Hosszútávon ez azt jelenti, elvileg bárki hozzáférhet a digitális eszközhöz.

A bitcoin árfolyam alakulása a jövőben

Ezekre a kapcsolatokra építve meghatározhatjuk a bitcoin lehetséges végértékét. Ha az árfolyam növekedési sebessége követi a 200 dollár per millió felhasználó ütemet, akkor a bitcoin fair értékelése szerint 700 ezer dolláros árfolyamot jósolhatunk.

Ilyen szinten a bitcoin teljes piaci értéke már 15 billió dollár lenne, ami a világ teljes pénzkínálatának 15%-a. Ez a teljesen reális forgatókönyv.

Bitcoin árfolyam - ötszörös szorzó ereje bitcoin

De nemcsak a Bitcoin esetébe pozitívak a kilátások

Ez a bitcoin, és a Bitcoin blokkláncon futó coinok potenciális eredménye. Mellette még rengeteg fontos blokklánc van különböző felhasználási lehetőségekkel.

Köztudottan a Bitcoin egy biztos mérőszáma a blokklánc technológiai szektor és a kriptovaluták értékének. Azonban a vezető digitális eszköz csak a teljes szektor piaci kapitalizációjának kissé több mint a felét adja ma. Az előrejelzések szerint ez a jövőben kevesebb lesz, mint a fele.

A trendek egyértelműen leírják, hogyha emelkedik a bitcoin árfolyama, akkor az ethereum is megy felfelé, például a polkadot pedig még meredekebben emelkedik. Egy bitcoin bikatrend tehát a többi coint is húzza magával.

Tavaly év végén a Bitcoin és az Ethereum piaci kapitalizációja együttesen 84% volt, a többi 5000 projekt együttes értéke alig tette ki a 16%-ot.

Bitcoinon kívüli piaci kapitalizáció

Azóta a bitcoinon túli érmék és tokenek együttes piaci kapitalizációja kétszeresére nőtt, 16%-ról 34%-ra, mindezt 3 hónap leforgása alatt. Kövessük nyomon szorosan ezeket a kriptókat is, mert továbbra is hatalmas tér van a növekedésre.

Bitcoin dominancia - ötszörös szorzó ereje bitcoin

Annak ellenére, hogy a Bitcoin teljes piaci kapitalizáció billiárdos szinten jár, a dominanciája mégis csökkent. Érdekes nüansza az eszköznek, hogy mialatt az árfolyama egy év alatt a hétszeresére emelkedett, mégis vesztett a piaci részesedéséből.

Az írás a Pantera Capital elemzése alapján készült.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.