Az új kriptók 25%-a a süllyesztőben végzi – balszerencse vagy átverés?

Jóformán napi szinten jelennek meg új kriptók a piacon, amelyek többségében zsákbamacskák, ugyanis sok esetben nem tudni, hogy egy zseniális kezdeményezésről vagy egy szimpla átverésről van szó esetükben. 

A Chainalysis blokklánc-elemző cég legfrissebb tanulmányában lerántotta a leplet arról, hogy a tavalyi év során 1,1 millió új token került forgalomba. A gyanútlan vevők pedig ezzel párhuzamosan összesen 4,6 milliárd dollárt költöttek a kétes eredetű eszközökre.

A jelentésből kiderült, hogy a szóban forgó kriptovaluták 25%-a komoly pump and dump tendenciákat produkált. Túlnyomórészt sikertelenek voltak ezek a próbálkozások és az alkotók szépen megléptek a befektetők pénzével.

A 2022-ben megjelent új kriptók negyede egyenesen a kukában landolt

A tőzsdei tranzakciók alapján az 1,1 millió tokenből nagyjából 41 ezernek semmiféle elemi hatása nem volt a kriptoeszközök piacára.

Sajnálatos módon meglehetősen gyakori, hogy a szélhámosok álomba illő profittal kecsegtetik a tapasztalatlan beruházókat, akik végül egy mesterien megkomponált rug pull áldozataivá lesznek.

„A pump and dump sémák mára már mindennapossá váltak a kriptovilágban”, olvasható a múlt hét folyamán publikált beszámolóban. A tájékozott egyéneket azonban már nem érik meglepetésként az ilyesfajta kóklerségek.

2019-ben a Chainalysis górcső alá vette a pump and dump jelenségét és analizált 175 esetet, amely 2018 januárja és 2019 júliusa között történt. Ennek következtében fény derült arra, hogy ezek az átverések körülbelül 825 millió dollárt generáltak.

2021 január 1-je és 2022 március 31-e között több mint 46 000 személy jelentett a hatóságoknak valamiféle kriptocsalást. A 2021-es évre vonatkozóan megállapították, hogy a svindlerek 680 millió dollárt tulajdonítottak el. A trend 2022-ben sem hagyott alább, mivel az év első 3 hónapjában 329 millió dollárnak kelt lába.

Az ezekhez hasonló húzások, az FTX és a Celsius botrányairól már nem is beszélve, rendkívül rossz fényben tüntetik fel az ágazatot. Ez a szabályozó szerveknek éppen kapóra jön, hiszen alátámasztják a narratívát, miszerint a kriptovaluták megbízhatatlanok és a bűnözés eszközei.

Az egyetlen megoldás erre a problémára az elővigyázatosság és az utánajárás, ily módon kiküszöbölhetőek az esetleges szélhámosságok.