Fő az óvatosság: naponta több mint 350 kamutoken lát napvilágot

Aki kriptobefektetésre adja a fejét jobb, ha óvatos. Egy kockázatfigyelő cég adatai szerint naponta több mint 350 kamutoken lát napvilágot.

A Solidus blokklánc kockázatfigyelő cég szerint idén január elejétől november végéig közel 118 000 kamutoken került bevetésre. Ez azt jelenti  naponta több mint 350 kamu kriptopénzt hoztak létre, amikkel befektetők millióit verték át és károsítottak meg.

A Solidus 2022-es “Rug Pull Report” felmérése szerint ez 41%-os növekedés a 2021-ben észlelt közel 83 400 tokenhez képest.

A jelentés azt állítja, hogy a BNB Chainen fut a legtöbb átveréshez használt token, az összes BEP-20 token 12%-a kamu volt. A második helyen az Ethereum hálózat állt, ahol az ERC-20 tokenek állítólag 8%-a volt átverés.

A rug pull egy olyan csalás, amikor egy egyén vagy csapat létrehoz egy tokent, annak felpumpálja az árát, gyorsan megszabadul a tokentől magas áron, majd lelép, mielőtt a token ára nullára zuhan.

2020 szeptembere óta közel 2 millió befektető vesztette el a pénzét ezeknek az átveréseknek köszönhetően, ami nagyobb szám, mint az FTX, Celsius és Voyager kriptotőzsdék és hitelezési platformok csődje által érintett 1,8 millió becsült hitelező együttes száma.

A Solidus szerint 2022 legbrutálisabb húzása a 3,3 millió dolláros Squid Game (SQUID) token átverés volt, amelynek árfolyama néhány nap alatt 45 000%-kal nőtt, mivel a befektetők felültek a tokennel kapcsolatos hájpnak, bevásároltak belőle, de később nem tudták eladni, és végül a névtelen alapítók elmenekültek a befektetők pénzével.

További kapcsolódó cikkeink: