Az USA most először szankcióval sújtott egy kriptovaluta mixert

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának Külföldi Eszközöket Ellenőrző Hivatala (Office of Foreign Assets Control, OFAC) szankciókkal sújtotta a Blender.io (Blender) kriptovaluta mixer szolgáltatást. A hatóságok szerint a szóban forgó programot használta a Lazarus Group észak-koreai székhelyű kiberbűnöző csoport az Axie Infinity hackeléséből származó bevételek feldolgozására.  

Az OFAC szerint Észak-Korea a „rosszindulatú kibertevékenységének és az ellopott digitális valuták pénzmosásának céljából” a kriptovaluta mixert használta. A közleményben megerősítették továbbá, hogy az állam által támogatott hackercsoport felelős a play-to-earn játékok blokkláncaként jellemezhető Ronin hálózat megtámadásáért, melynek következtében mintegy 625 millió dollárnak kelt lába. Az OFAC hozzátette:

„A bevételből származó több mint 20,5 millió dollárt a Blender szolgáltatásával dolgozták fel.”

Az OFAC egyébként már 2019. szeptember 13-án a hackercsoportot „a KNDK ügynökségeként, ellenőrzése alatt álló szervezeteként azonosította be”. A Pénzügyminisztérium ugyanakkor a mai napon először szab ki szankciókat egy virtuális mixer ellen, miután a vizsgálatok szerint a Blender megkönnyítette a pénzmosást az orosz zsarolóprogramok, köztük a Trickbot, a Conti, a Ryuk, a Sodinokibi és a Gandcrab számára is.

Míg a digitális valutákkal való tevékenységek nagy része legális, a mixerek, a darknet piacok és tőzsdék révén illegális tevékenységre, többek között szankciók kijátszására is felhasználhatóak.  – áll a közleményben – Ez magába foglalja a támadások, a váltságdíjat követelő csalások és egyéb kiberbűncselekmények elősegítését.”

A közlemény részletezi, hogy a szankciók eredményeként a helyiek Blender ellenőrzése alatt álló vagyona zárolásra kerül, és tiltólistára kerül minden olyan tranzakció, mely az értintett felhasználókhoz köthető.

További érdekes cikkeink: