A pénzvilág gigászainak bitcoinjaira fáj a foga a Bakktnak

Az ICE bitcoin határidős leányvállalata hétfőn jelentette be, hogy letétkezelő szolgáltatásokat fog nyújtani az intézményi ügyfelek számára. A Pantera Capital, a Galaxy Digital és a Tagomi már a ‘Bakkt Warehouse’ első ügyfelei között van, de a partvonalról várja a csatlakozást több nagy pénzügyi intézet is.

A Bakkt indulásakor csak azoknak tudott letétkezelő szolgáltatást biztosítani, akik a platformján bitcoin határidős termékkel kereskednek. A mai bejelentés viszont már zöld utat jelent a ‘sima’ bitcoin letétkezelésre is akármelyik Egyesült Államokban regisztrált pénzügyi szolgáltató számára.

Egy blogbejegyzésben, a Bakkt COO-ja, Adam White azt írta, hogy “a bitcoin intézményi elfogadása szempontjából kritikus link a letétkezelés”.

“Ha a befektetők könnyen hozzáférhetnek olyan szabályozott letétkezelőkhöz, amik biztonságosságában és eljárásaiban megbíznak, akkor válik teljes mértékben kihasználhatóvá ennek a feltörekvő eszközosztálynak és technológiának a lehetőségei.”

A COO hozzátette, ugyan a technológia biztos alapot nyújt az ügyfélletétek tárolására (köztes entitások közbenjárása nélkül is), de a Bakkt Warehouse a technológia mellett komoly fizikai, műveleti és kiberbiztonsági védelemmel rendelkezik. Ezt a védelmet az anyavállalat Intercontinental Exchange (NYSE: ICE) platformjával támasztja alá, ami a világ legnagyobb pénzügyi intézeteinek piaci infrastruktúráját biztosítja.

A Bakkt a letétkezelői védelmet több biztonsági extrával éri el: “dedikált hálózati összeköttetés a műveleti helyek között, redundáns másodlagos eszközök, földrajzilag elosztott aláírási műveletek, független jelentési struktúrák, 24/7 kamerás felügyelet, fegyveres őrök stb”.

A földrajzilag terített privát kulcstárolási operációt a Bakkt a BNY Mellon bankkal közösen végzi, ami a világ legnagyobb letétkezelője több mint 33 100 milliárd dollár letétbe helyezett eszközzel.

A Bakkt mai bejelentése azután jön, hogy a vállalat bejelentette, opciós instrumentumokat fog kínálni a a bitcoin elszámolású bitcoin határidős kontraktusaira építve. A társaság azóta azt is közzé tette, hogy a hétköznapi felhasználók számára is fejleszt egy letétkezelő alkalmazást aminek segítségével bitcoinnal lehet például a Starbucksban kávét vásárolni. Ennek bevezetése 2020 elején indulhat.

A Bakkt nem az egyetlen, mely bitcoin határidős befektetési termékek kibocsátásán dolgozik. A CME már 2017 óta kínál dollárelszámolású BTC határidősöket.

(Forrás: Medium, Bakkt)