Bankman-Fried: jön az FTX saját stabilcoinja

A stabilcoin piac hamarosan új szereplőt üdvözölhet. Az FTX kriptotőzsde állítólag saját stabilcoinon dolgozik, mondta Sam Bankman-Fried alapító és vezérigazgató a The Big Whale-nek adott interjújában.

A kriptomilliárdos megerősítette, hogy nagyon valószínű, hogy létrehoznak egy olyan kripto tokent, amelynek értéke egy másik eszközhöz van kötve. Hozzátette, hogy a tőzsdéje – amely a natív FTX tokent (FTT) üzemelteti – rendelkezik a megfelelő “know-how-val” egy ilyen létrehozásához, és gondolkodik a legjobb partneren, akivel együtt dolgozhat.

“Tudjuk, hogyan kell létrehozni egy stabilcoin-t. Csak azon gondolkodunk, hogy ki a legjobb partner, akivel ezt megtehetjük” – mondta.

A vezérigazgató kijelentéseiből arra lehet következtetni, hogy igyekeznek a lehető legalaposabbak lenni annak vizsgálatában, hogy kivel lenne a legérdemesebb partnerséget kötni a stabilcoin projektben. “[Eddig] azért tartottuk vissza magunkat ettől, mert bizonyos mértékig úgy gondoljuk, hogy egy ilyen együttműködés nagyon jelentős lehet, és mindez azzal végződik, hogy megpróbáljuk megtalálni azokat a partnereket, akikkel igazán izgalmas lenne ott együtt dolgozni” – mondta Bankman-Fried.

Egy pénteki tweetben azonban azt is leszögezte, hogy az FTX még mindig keresi a legjobb utat.

stabilcoin

“Eh, csak hogy tisztázzuk: még most találjuk ki, hogy mit csinálunk a stabilcoinokkal kapcsolatban; ez lehet bármi vagy semmi, és lehet *vagy nem lehet* partnerség, kibocsátás, hulahoppozás, stb. (Ezek közül az egyik kevésbé valószínű, mint a többi.)” – írta nagyon határozatlanul jellemezve a tervet.

A stabilcoinok egyre erősödő szerepe

A stabilcoinok a kripto és a DeFi növekedési történetének központi részét képezik. Az amerikai dollárhoz kötött stabilcoinok eddig a kripto de facto tartalékvalutája voltak. Emellett az e-kereskedelemben és a fizetési térben is megugrott a kereslet a stabilcoinok iránt, mivel a fiat-alapú tokenek lehetővé teszik a felhasználók és a kereskedők számára, hogy elkerüljék a volatilitást. Ráadásul az online kiskereskedők is tapasztalták a hitelkártyákhoz és a hagyományos fizetési rendszerekhez képest gyorsabb és olcsóbb tranzakciók előnyeit.

AZ FTX medvepiaci vásárlásai

Az FTX a jelenlegi medvepiac alatt nem volt rest költekezni, több nagy felvásárlást is végrehajtott. Egyik legnagyobb lehetséges döntése a BlockFi kriptokölcsönző vállalkozás megvásárlása akár 240 millió dollárért. Bár Bankman-Fried májusban 7,6%-os részesedést vásárolt a Robinhood (HOOD) kiskereskedelmi kereskedési alkalmazásban, az FTX nem érdekelt a teljes vállalat felvásárlásában – mondta az interjúban.

Itt van “A második nagy Stabilcoin háború”

Bankman-Fried stabilcoin bejelentése alig néhány nappal azután érkezett, hogy a vezérigazgató a Twitteren megjósolta a “második nagy stabilcoin háború” kezdetét. Egy október 23-i tweetben azt írta: “Így kezdődik a Második Nagy Stabilcoin Háború. (Az első, ~2018-ban vívott, azzal végződött, hogy az USDC és az USDT kiszorította a TUSD/GUSD/USDP-t.)”

A tweet válasz volt a Binance azon lépésére, hogy más USDC-ket automatikusan saját stabilcoinjába, a BUSD-be konvertál. Ez a lépés a BUSD kínálat megugrását eredményezte, amely nemrégiben először lépte át a 20 milliárd dollárt. Továbbá, a BUSD kínálat a teljes stabilcoin piac arányában minden idők legmagasabb, 15,48%-os szintjén áll.

Bankman-Fried éppen akkor vetette fel az ötletet, amikor az FTX a hírek szerint tárgyalásokat folytat a hagyományos pénzügyek nagyágyúival arról, hogy akár 1 milliárd dollárnyi új forrást szerezzen a további üzletkötések ösztönzésére.

Az FTX pénzügyi adatai

Néhány kiszivárgott pénzügyi dokumentum szerint az FTX által generált globális kereskedési bevételek 2021-ben elérik az 1,02 milliárd dollárt, ami több mint tízszerese a 2020-as 89 millió dollárnak. Emellett a kriptotőzsde működési bevétele a tavalyi bullrun során 272 millió dollárt emésztett fel az egy évvel korábbi 14 millió dollárról. Az FTX tavaly 388 millió dolláros nettó nyereséget ért el, szemben a 2020-as mindössze 17 millió dollárral.