Bevezette a Cash App a Lightning Network tranzakciókat

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Jack Dorsey nevéhez kötődő Cash App ingyenes Bitcoin Lightning Network tranzakciókat kínál a felhasználói számára, ami a Bitcoin peer-to-peer cash funkciójának eddigi legolcsóbb megvalósítását jelenti.

A Lightning Network technológia biztosítja a Bitcoin blokklánc számára a legnépszerűbb módot a díjak csökkentésére és a tranzakciósebesség növelésére. Ez egy skálázási megoldás, amely nem támaszkodik semmilyen más natív utility tokenre.

A funkció a legtöbb iOS-felhasználó számára már éles környezetben is működik. Dorsey fintech cége, a Block (korábbi nevén a Square) azt nyilatkozta, hogy néhány héten belül elérhetővé teszik további operációs rendszerek támogatását is.

Annak érdekében, hogy népszerűsítsék a Cash App-on belüli Bitcoin fizetéseket, a Golden State Warriors dobóhátvédje, Klay Thompson kedden 1 millió dollár értékű BTC-t ajánlott fel az App felhasználóinak.

banner

A Cash App egyelőre heti 7500 dollár értékű Bitcoin küldésére és fogadására korlátozza a felhasználóit.

A Lightning, a Bitcoin blokkméretre adott válasza

A Lightning Network azáltal, hogy átmenetileg kiemeli a tranzakciókat a blokklánc első rétegéből, egy Layer 2-es skálázást biztosít a Bitcoin 1 MB-os blokkméret-korlátjának a kezelésére. Ezáltal a felhasználók a Lightning fizetési csatornák mesh hálózatán belül okosszerződések segítségével küldhetnek Bitcoint egymásnak. A felhasználóknak ezért csupán elhanyagolható értékű díjakat kell fizetni a tranzakciók továbbításáért. A Lightning felhasználók csak akkor fizetnek teljes díjat a Bitcoin blokkláncon való elszámolásért, ha közösen belépnek egy fizetési csatornába vagy kilépnek onnan.

A Bitcoin blokkméret-korlátozása lehetővé teszi, hogy világszerte több mint 14 000 felhasználó olcsó, egyszerű számítógépekkel is teljesen kompatibilis validáló node-kat futtasson. Ugyanis a teljes 400 GB-os blokklánc tárolása egy 50 dolláros merevlemezen is megoldható.

Az 1 MB-os blokkméret a Bitcoin első rétegét másodpercenként körülbelül hét tranzakció feldolgozására korlátozza a blokkláncon. Azonban a Lightning Network támogatók szerint a technológia elméletileg akár 40 millió tranzakciót is fel tudna dolgozni másodpercenként.

Jack Dorsey már 2019 óta támogatja a Lightningot. Ekkor Stephan Livera podcaster műsorában azt mondta, hogy a Lightning Blockba való integrálása nem kérdéses. Inkább csak az időzítésre kell öszpontosítani szerinte. Dorsey másik terméke, a Spiral (korábbi nevén Square Crypto) már ki is adta az úgynevezett Lightning Development Kit (LDK) nevű csomagját. Ez az LDK segíti a Lightning Network integrálását az alkalmazásokba, és megold néhány teljesítményt befolyásoló technikai problémát is.

Bitcoin vagy szilícium-völgyi tokenek?

Dorsey a Bitcoin elkötelezett támogatója, egyúttal a tokenértékesítések és a Web3 elég hangos kritikusa. Amikor a rapper Cardi B korábban megkérdezte őt: “Szerinted a kripto le fogja-e váltani a dollárt?“. Dorsey egyértelmű választ adott: “A Bitcoin fogja leváltani.”

“A Bitcoin mindent jobbá tesz. És mi örökké azon fogunk dolgozni, hogy a Bitcoin jobbá váljon” – vallotta Dorsey tavaly májusban egy nyilatkozatában. Számos alkalommal megismételte már, hogy ő kizárólag a Bitcoinra összpontosít.

Dorsey a Web3-at a kockázati tőkebefektetők (nevezetesen az Andreessen Horowitz) játékszerének tartja. Szerinte nekik a technológia csupán arra szolgál, hogy saját magukat és partnereiket gazdagítsák. Andreessen Horowitz, mint az altcoinok vezető Szilícium-völgyi befektetője, hatalmas nyereséget termelt azzal, hogy a különféle altcoinok előértékesítés során saját készleteit a kiskereskedelmi vásárlóknak jó pénzen eladta.

Jason Calacanis technológiai befektető szerint az Andreessen Horowitz néhány évvel ezelőtt, amikor a Jack Dorsey vezette Twitter mélyponton és pénzszűkében volt, nem nyújtott pénzügyi segítséget a közösségi média cégnek. Úgy tűnik, hogy Dorsey azóta sem felejtette el ezt a cserbenhagyást.

A Block által biztosított “zero fee” elszámolása annak demonstrációjaként is felfogható, hogy a Bitcoin képes olcsó tranzakciókra is a Lightning Network-on keresztül. Ezáltal képes ugyanazt nyújtani mint a sok olyan testre szabott altcoin, amelyeket olyan kockázati tőkebefektetők támogatnak, mint Andreessen Horowitz.

Mindenesetre egy sor más cég is bevezette már a Lightning Network technológiát. Közte van a san francisco-i székhelyű River Financial, a NYDIG leányvállalata a BottlePay, és az argentin központú Bitcoin-tárca, a Belo is.

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.