Dinamikusan emelkedik a Lightning csatornákon lekötött bitcoin mennyiség

A Lightning Network (LN) második rétegű Bitcoin (BTC) utalási hálózat csatornáiban zárolt bitcoinok száma újabb rekordot döntött.

A statsiztikák szerint a teljes zárolt érték, avagy total value locked (TVL) egy év leforgása alatt 1273%-kal nőt és elérte dollárértékben a 161 millió USD-t, ami megközelítőleg 3000 bitcoint jelent. A TVL 2020. október 10-én még alig haladta meg az 1000 BTC-t, tehát bitcoinban számolva is háromszoros a zárolt mennyiség növekedése.

Ami még érdekesebb, hogy a növekedés zöme egyetlen hónap alatt zajlott le. Mialatt 2021. szeptemberében 2401 BTC volt a csatornákban elhelyezve, addig október 7-én 2998 BTC. Természetesen dollárértékben a növekedés még robusztusabb köszönhetően a bitcoin árfolyam friss októberi megtáltosodásának.

A Bitcoin hálózat mikroutalásokra (értsd: kávé rendelésre, kis összegek transzferjára) tervezett szinte azonnali elszámolású fillérekbe kerülő második rétegű protokollját rengeteg kritika éri. Egy friss kutatási papír szerint több sebezhetőséggel is rendelkezik. Az egyik legfontosabb problémája a megfelelő ösztönzőrendszer hiánya. Mialatt a bitcoin bányászoknak anyagilag megéri BTC-t bányászni az elsődleges láncon, mert blokkjutalomban részesülnek, addig hasonló jutalomrendszerrel nem, pontosabban nagyon hiányos formában van csak ellátva a Lightning. Anyagi ösztönzők tekintetében a Lightning csomópont futtatása jelen formájában nem éppen aranybánya a futtatóinak.

A papír más technikaibb hiányosságokat, támadási felületeket is felsorol, de ennek ellenére a Lightning hálózat növekedése töretlen az évek alatt. Vélhetően így is lesz mindaddíg, amíg el nem ér egy kritikus TVL értékszintet ahhoz, hogy a hackereknek megérje érdemben foglalkozni a csomópontokkal, Lightnin tárcákkal, és bitcoint kicsalni azokról. Egyelőre komolyabb támadásra, szemben az Ethereum DeFi-protokolljaival, ahol szinten minden héten történik egy ordenáré lopás-csalás-rugpull, a Lightningon még hasonlóra nem került sor.

Vezető személyek és vállalkozások hajtják a Lightning elfogadottságot

Nemrég a MicroStrategy vezérigazgatója, Michael Saylor a Twitteren jelentette ki, hogy “a Bitcoin Lightning lesz a globális fizetések jövője”.

Az elmúlt hónapokban a hálózat növekedése valószínűleg annak tudható be, hogy Salvadorban törvényes fizetőeszköz lett a BTC, és a kereskedők nem kötelező jeleggel elfogadhatják a digitális érmét, illetve az ország hivatalos Chivo bitcoin tárcája, amit több, mint félmillióan töltötték le a bevezetés utáni első héten, egy letétkezelői bitcoin tárcaként Lightning utalások fogadására és küldésére is alkalmas. Lényegében Lightning nélkül nem is lenne értelme az appnak, mivel az alaphálózaton bitcoinnal fizetni egy termékért a sarki boltban meglehetősen drága és lassú lenne.

Szintúgy érdemes megemlíteni, hogy a Twitter mobilalkalmazásán keresztül engedélyezte a bitcoin borravalók (tip-ek) küldését és fogadását, és ezzel az első nagy közösségi hálózat, amely fizetési módként népszerűsíti a kriptovalutát. Kiegészítő szolgáltatásként a cég azt tervezi, hogy lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy összekapcsolják a kriptovaluta tárcájukat és igazolják az NFT-ik tulajdonjogát. A Twitteren a bitcoin borravalókat a Strike Lightning tárca segítségével tették elérhetővé.