Bitcoin ATM-ek top 10-es listája – Hol a legkönnyebb BTC ATM-be botlani?

A bitcoin ATM-ek a világ minden táján felbukkannak, és nagy gyakorisággal egészen váratlan helyeken. Jelenleg 67 országban találkozhatunk bitcoinos automatákkal. Top tízes lista azon országokról, amelyekben a legmagasabb koncentrációjú az ATM-ek száma a lakosság számához viszonyítottan. A lista kicsit abszurdra sikerült számos törpeállammal.

Bitcoin Exchange CEX.IO

Bitcoin ATM – Top 10

1. Anguilla

BTC ATM / millió: 666.7
Bitcoin ATM száma: 1
Népesség: 15 ezer

Anguilla a Karib-tenger közepén helyezkedik el és a strandokon kívül arról is nevezetesek, hogy a kormány elsőként a világon nekilátott az ICO-k szabályozásnak még 2017 végén. Az ország egyetlen bitcoin automatája a fővárosban, The Valleyban található.

Sandy Island, Anguilla – Forrás: Wikipédia

2. San Marino

BTC ATM / millió: 33.3
Bitcoin ATM száma: 1
Népesség: 30 ezer

San Marino a világ legkisebb országainak egyike, Dél-Európában helyezkedik el és Olaszország határolja. Ez a miniköztársaság nemrégiben bejelentette, hogy blokklánc bázissá szeretne válni és az infrastruktúra kiépítéséhez egy észtországi techvállalatot kértek fel. Az egyetlen automata Doganaban van, San Marino északkeleti régiójában.

Guaita erőd – San Marino | Forrás: Pixabay

3. Liechtenstein

BTC ATM / millió: 25
Bitcoin ATM száma: 1
Népesség: 40 ezer

Liechtenstein is egy apraja falvának számít az ország és a népesség méreteit illetően. A közelmúltban az ország azzal büszkélkedett, hogy nem kívánja agyonszabályozni a bitcoint és a helyi bank lehetővé teszi, hogy kriptopénzekbe fektessenek be a lakosok. Az ATM a fővárosban Vaduzban található – egy szuveníreket áruló boltban.

bitcoin-atm
Vaduz, forrás: BitcoinATMmap

4. Ausztria

BTC ATM / millió: 17.6
Bitcoin ATM száma: 153
Népesség: 8.7 millió

Egy hatalmas scam-ügy után, ami az idei év elején történt, Ausztria a kriptopénzek szabályozására törekszik. A 153 automata szétoszlik a nagyobb városok között, Bécsben van a legtöbb, 59 helyen, Grazban 26 és Innsbruckban pedig 19 van. A legnagyobb üzemeltető a Cointed GmbH, amely már Magyarországon is megkezdte a terjeszkedést.

Melki Apátság belseje | Forrás: Pixabay

5. Kanada

BTC ATM / millió: 13.6
Bitcoin ATM száma: 493
Népesség: 36.3 millió

A kanadaiak odavannak a bitcoinért, a tavalyi évben fejest ugrottak a kriptopiacokba és néhányan úgy vélik, hogy bányászati központtá is válhatnak. Noha az ötödikek a listán, csak az ATM-ek számát figyelembe véve a második helyen állnak.

A 493 automata nagy része a kanadai-amerikai határ mentén található. Minden tartományban van legalább 5 automata, az északi régiókat leszámítva.

Niagara vízesés, Buffalo | Forrás: Pixabay

6. Guam

BTC ATM / millió: 12.5
Bitcoin ATM száma: 2
Népesség: 160 ezer

Guam szigete a Fülöp-szigetekhez és Indonéziához van közel. Mindkét bitcoin automata a középnyugati parton lelhető fel, az egyik a fővárosban Dedeboban, a másik pedig Tamuningban.

Piti-öböl, Guam | Forrás: Days In Guam

7. Aruba

BTC ATM / millió: 10
Bitcoin ATM száma: 1
Népesség: 100 ezer

Aruba a Karib-tenger déli részén található és az egy szem automatát Oranjestad fővárosában találhatjuk meg.

Oranjestad troli, Aruba | Forrás: Flickr

8. Málta

BTC ATM / millió: 6.8
Bitcoin ATM száma: 3
Népesség: 440 ezer

Málta a strandokról és az offshore bankszámlákról híres, a kormány pedig mindent megtesz, hogy a jövőt, vagyis a blokklánc és kriptovállalkozásokat is az országba csalogassa. Nemrégiben a Binance váltó bejelentette, hogy irodát nyitnak az országban.

Az automaták 2 városban találhatóak meg, kettő egy egykori halászvárosban St. Julianban van, a harmadik pedig Sliemaban.

Karmelita templom, Málta | The Telegraph

9. USA

BTC ATM / millió: 5.6
Bitcoin ATM száma: 1825
Népesség: 325.7 millió

Az USA-ban van a világon a legtöbb kripto-ATM és ezek jelentős része a nagyvárosokban található meg. New Yorkban mintegy 151, Chicagoban 251 és Los Angelesben 233 automata van.

bitcoin-atm
Las Vegas, forrás: Business Insider

10. Szlovénia

BTC ATM / millió: 4.8
Bitcoin ATM száma: 10
Népesség: 2.1 millió

Idén épült meg a világ első blokklánc emlékműve Kranj városában, aminek célja az új technológiák elfogadtatása és az automaták száma nem is okoz csalódást. 7 ATM a fővárosban Ljubljanában van, a többiek pedig Koperben és Mariborban.

Bitcoin szobor Szlovéniában
Bitcoin körforgalom Kranjban | Forrás: Andrej Trcek

Magyarország

Kis hazánk a lista 18. helyére tornázta fel magát 23 aktív automatával. Ebből 9 ATM-et a BitcoinBázis üzemeltet és NEM csak Budapesten: a BTM-eink helyi partnereinkkel közösen megtalálhatóak, Szegeden, Miskolcon, Gyöngyösön, Zalakaroson, Nyíregyházán és Debrecenben is. 3 darab pedig budapesti partnereknél kerültek installálásra közösen a MacDokival, a király utcai Aznap Bárral és az Oktogon téren lévő Firstphone üzlettel.

Szici

"Let’s try to secure everything" - Nick Szabo

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.