Bitcoin befektetői hangulat: növekszik az intézményi érdeklődés

Miközben a kriptopiacon csalódást okozott a Bakkt döcögős indulása, a közelmúltban közzétett adatok szerint a nagybefektetők egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a legnépszerűbb kriptovaluta, a bitcoin iránt.

A Grayscale, az egyik legnagyobb amerikai székhelyű digitális vagyonkezelő, azt mondta, hogy a Grayscale Products teljes befektetési (255 millió dollár) összege 84%-a 2019 harmadik negyedévében az intézményi befektetőktől származik.

grayscale ábra

A Grayscale Bitcoin Trust-ba történő tőkeáramlás 171,7 millió dollárt tett ki. 2019 harmadik negyedévében a termék hatéves története során a Grayscale Bitcoin Trust legkomolyabb negyedéves tőkebeáramlásait láttuk, beleértve az egyetlen nap alatt befolyt közel 75 millió dollárt is. A júliusi tőkebeáramlások szintén elérték az eddigi legmagasabb szintet. Egyetlen hónap alatt láttuk, hogy jóval meghaladta a 2017. decemberében beáramló 64,7 millió dolláros korábbi csúcsot”, nyilatkozta a cég.

Ami szintén meglepő, hogy az intézmények érdeklődnek az altcoinok iránt is.

A CME Group eredményei

Eközben az amerikai székhelyű származékos pénzügyi ügyletek óriása, a CME Group kijelentette, hogy a bitcoin határidős szerződései iránti érdeklődés szintén fokozódott az idei harmadik negyedévben, egész pontosan az intézményi érdeklődés növekszik.

A bitcoin határidős ügyletek további eredményei a CME-n:

CME bitcoin

Erős intézményi folyamat zajlik: 454 új befektetői fiókot nyitottak 2018 harmadik negyedévében, szemben az egy évvel ezelőtti 231 fiókkal. A kereskedési szerződések átlagos napi volumene 5534 kontraktus volt, ami 10%-kal több mint egy évvel ezelőtt, és ez megegyezik 27 670 BTC-vel avagy 289 millió dollárral.

Néhány nappal a nyilatkozat kiadása előtt a vállalat azt mondta, hogy az ügyfelek érdeklődése a CME Bitcoin határidős ügyletei iránt továbbra is erős maradt a harmadik negyedévben. A napi nyitott pozíciók (OI) meghaladják a 4600 szerződést, ami 61%-kal magasabb 2018 harmadik negyedévéhez képest.

Willy Woo és a szuperbika

Eközben, a kripto-piacelemző cég, a Coin Metrics által szolgáltatott adatok felhasználásával, a kriptokutató és elemző Willy Woo “szuperbikát” vélt felfedezni a chartokon, mellyel sok embert nagyon boldoggá tett (bár jelenleg esik az árfolyam). Azt mondta, hogy “valószínűleg a bitcoin új reneszánszát érjük meg, amelyet a nagy nettó vagyonbefektetők tőkebeáramlása segít elő”.

Woo a Glassnode online piackutató platform által megjelentetett 1000-es vagy annál nagyobb BTC-t tartó címek diagramjára hivatkozott (lást lentebb a grafikont), amely a címek számának hirtelen növekedését mutatja az elmúlt évben. Bár néhányan azt is sugallták, hogy ez lehet magánbefektetői vagy tőzsdeművelet, miután nagy mennyiségű BTC-t mozgat a tárcái között.

Bármi legyen is a helyzet, Woo elemzése során felfedezte, hogy “a legalább 1000 BTC-t tartó címek növekedési üteme most már megegyezik a bitcoin hálózatán végbemenő korai növekedéssel”.

Elmagyarázta, hogy amikor a BTC megszületett, az 1000 BTC elérése “menőnek számított”. Most azonban, ugyanazon összegű bitcoin, körülbelül 8 millió dollár befektetést jelent. Míg a világ rendkívül magas vagyonnal rendelkezőinek száma (az 50 millió dollárt meghaladó vagyonnal rendelkező személyek) körülbelül 150 000. “Fantasztikusnak tartom, hogy ezek az ember valószínűleg ugyanolyan nagyságrendűek, mint azok, akiknek érdekükben állt és tudták, hogyan kell 2013 előtt BTC-t bányászni”.

Eközben, a közelmúltban egy interjúban a Fidelity Personal Investing elnöke, Kathleen Murphy elmondta, hogy a társaság – amelynek vezérigazgatója, Abigail Johnson kriptorajongó – nagyon óvatosan reagál a kriptókra, utalva arra, hogy a digitális valuták súlyosabb kockázatot hordozhatnak a lakossági befektetők számára, mint az intézményi befektetőknek. Miközben a lakosság a kriptovalutákat elfogadta, hiszen azt innovatívnak látták, alaposan át kell gondolniuk, mit tesznek vele, mondta Murphy. “Nagyon óvatosak szeretnénk lenni, ezért azon befektetőknek, akik nem intézményi befektetők, segítséget kívánunk nyújtani, hogy nem követhessenek el hibát a kriptovalutákkal”, tette hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük