Akár már decemberben bevezetésre kerülhet a Bitcoin egyik legfontosabb frissítése

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A május elseji bányászati nehézség módosítás elindította a Bitcoin legújabb és egyben SegWit óta legjelentősebb frissítésének bevezetését. A Taprootra már évek óta készülnek a fejlesztők és az ígéretek szerint egyszerűbbé, olcsóbbá és kiberbiztonsági szempontból még védettebbé teszi majd a több aláírásos (multisig) bitcoin tranzakciókat.

Május elsejétől a bányászok úgy jelezhetik a Taproot frissítés bevezetésének támogatását, ha „signal bit” elnevezéssel címkézik fel az általuk bányászott blokkokat. Amennyiben legkésőbb augusztus 11-ig, vagy a következő kéthetes bányászati nehézség periódusban a bányászott blokkok minimum 90%-a signal bit címkével kerül ellátásra, akkor a frissítés még idén implementálásra kerül.

Tehát ha minden a tervek szerint halad, akkor még az év végi ünnepi szezon előtt élesítésre kerülhet a taproot frissítés a bitcoin hálózatán, azonban, ha a kitűzött augusztusi dátumig nem sikerül elérni, hogy kellő számú bitcoinbányász csatlakozzon a kezdeményezéshez, úgy a frissítés semmissé válik és a fejlesztőknek egy új frissítést kell felvázolniuk a bányászok számára.

A kudarc valószínűsége egyébként meglehetősen alacsony, mivel a bányászok (értjük ez alatt a poolokat elsősorban) túlnyomó többsége már jelezte, hogy támogatja a Taproot-ot, így a kérdés már csak az, hogy mikor kerül ténylegesen bevezetésre.

Ben Carman bitcoinfejlesztő a CoinDesknek adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy véleménye szerint várhatóan 1 hónapon belül (2 darab 2 hetes nehézségi perióduson belül) meg lehet a szükséges 90 százalék. Azt is kiemelte, hogy az olyan korábbi a bitcoin hálózatán eszközölt fejlesztések, mint a SegWit, mind már az átmeneti periódus elején elérték az aktiválási kritériumokat, és ezek esetében, a szükséges új technológiával bányászott blokkok aránya még akár 95 százalék is volt.

Amennyiben megy az angol és többet szeretnétek megtudni a Taprootról, akkor ajánljuk Peter McCormack What Bitcoin Did podcastjét Andrew Poelstra bitcoin fejlesztővel:

Akik már 2017-ben is követték a Bitcoin körüli fejlesztéseket, azok tudhatják milyen kaotikus körülmények között zajlott a SegWit bevezetése. A SegWit masszív érdek ellentéteket szült a bitcoin közösség soraiban és voltaképp a számlájára írható, hogy Roger Verrel és Jihan Wu-val az élen hard forkolt a Bitcoin blokkláncából és egy új kriptovalutát hozott létre, a Bitcoin Cash-t. Ezt elkerülve a fejlesztők jóval óvatosabban jártak el a Taproot bevezetését illetően, ennek is köszönhető a magas fokú egyetértés a bányászok és fejlesztők között a bevezetés szükségességéről.

Amennyiben esetleg mégsem sikerülne elérni a kívánt változásokat, úgy a bitcoin hálózat egyéb fejlesztései közé kódolva megjelenik a lehetőség, hogy vissza lehessen utasítani a signal bit nélküli blokkokat, így a későbbiekben a fejlesztők akár kényszeríthetik a bányászokat az átállásra.

Hogy mi is a Taproot frissítés lényege és, hogyan fogja jobbá tenni a bitcoin utalásokat és a hálózatot, arról korábban mi is részletesebben írtunk itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.