Blamázs: lóvá tették a világ egyik leggazdagabb emberét

Az amerikai milliárdos Warren Buffett Berkshire Hathaway befektetési vállalata 377 millió dolláros első negyedéves veszteséget kellett, hogy elkönyveljen miután egy napelemfarmhoz köthető piramisjátékba ölte a pénzt.

A Berkshire Hathaway 340$ millió dollárt fektetett egy Ponziba

A Berkshire a baklövésről egy részvényeseinek tartott meeting során számolt be még a múlt hétvégén. A beszámolóban a cég elismerte, hogy csalás áldozata lett.

“2018 decemberben és 2019 első negyedévben értesültünk a szövetségi hatóságok vádjairól, hogy a források szponzora csalásra épülő jövedelemszerző módszert alkalmaz. … A bűnüldöző szervek decemberben razziáztak az ügyhöz köthető vállalkozásnál és Ponzi-típusú befektetési csalás sémájának futtatásával vádat emeltek.”

Kétes alap adójóváírást garantált a befektetőinek

Összességében a Berkshire Hathaway 340 millió dollárt fektetett be a DC Solar nevű kaliforniai céghez köthető hozadéki befektetési alapokba.

A csaló mobil napkollektorokat telepítő cég “nagyon kedvező adózási környezetet” kínált befektetőinek, de mint kiderült a szövetségi hatóságok nyomozása szerint, mindez hazugság volt.

Raliba váltott a Bitcoin. Már a 8000 dollárt ostromolja.

2019 februárjában a DC Solar csődöt jelentett miután az FBI razziázott a társtulajdonosok irodáiban.

A 81 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező Berkshire ‘csak’ 340 millió dollárt bukott a  sémán, csepp a tengerben a gigászi 190 milliárd dolláros részvényportfóliójához képest. Az incidens viszont rámutat arra, hogy néha még a magasan jegyzett pénzügyi guruk is, mint a bitcoint patkányméreghez hasonlító Warren Buffett is lyukra futhat.

A Berkshire Hathaway 15 legnagyobb befektetése. Többségben a bankok.

Buffett érdekből nincs kibékülve a Bitcoinnal és a kriptopénzekkel

A Berkshire részvényportfóliójában 7 nagybank vagy fizetési processzor részvénye is ott van:

  • Bank of America
  • Wells Fargo
  • American Express
  • US Bancorp
  • JPMorgan
  • Bank of New York
  • Goldman Sachs

Ennek következtében nem meglepő, hogy Warren Buffett és a hosszú ideje szolgáló pribékje, Charlie Munger, megvetéssel beszélnek a bankok dominanciájára valós veszélyt jelentő kriptopénzekről.

A hétvégén Buffett és Munger még rá is duplázott antibitcoin retorikájára mikor Munger a a bitcoin rajongókat a világ legnagyobb árulóinak jelentette ki: Júdásoknak. Buffett egyben megismételte korábbi kijelentését és a bitcoint „matematikailag butának” nevezte.

Közben a Bitcoin 2019 legjobban teljesítő befektetési eszköze, a január eleji 3200 dolláros mélypontról 6200 dollár fölé tudott erősödni.

Kövess minket Facebookon és Twitteren. Értesülj első kézből a friss kriptós hírekről!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük