Már a Brave böngésző is támogatja a .crypto domaineket

A hagyományos domain címekkel ellentétben, amelyeket a felhasználók számára olyan központi szolgáltatók tárolnak, mint például a Google Domainek, a .crypto domainek kriptotárcákban és blokkláncokon tárolódnak. A Brave nevezetű, a privátszféra védelmére szakosodott webböngésző a legújabb azon alternatív böngészőprogramok listáján, amelyek támogatják az Unstoppable Domains vállalat által működtetett, .crypto végződésű decentralizált domain címeket.

A Brave fejlesztői csapata e hét csütörtöki napján jelentette be hivatalosan, hogy a böngésző legújabb kiadásába már belekerült a decentralizált domainek támogatása. A frissítés után a felhasználók mintegy 30 ezer decentralizált weboldalhoz, és 700,000 blokklánc alapú domain címhez férnek hozzá, számítógépen, és Androidos okostelefonon egyaránt.

Kiberbiztonsági szempontból előnyösebb a decentralizált .crypto domain

A decentralizált domain címek nem szenvednek a hagyományos domain címek kiberbiztonsági sebezhetőségeitől, például az úgynevezett DNS alapú eltérítéses támadás veszélyeitől. Egy ily módon feltört domain cím, úgy irányítja át a felhasználókat a támadók eszközeire, hogy közben a felhasználó úgy látja, mintha a megfelelő oldalon járna, ebből következőleg pedig a másolat oldalon olyan kényes adatokat is készségesen megad a támadóknak, mint például a jelszava. A tavalyi év során több DeFi kriptotőzsde felhasználóit ilyen módszerrel károsították meg, összesítve sok millió dollárral.

A decentralizált domainnevek tárolási mechanizmusának az alapja, hogy a regisztrált címek NFT tokenként jelennek meg az ethereum blokkláncon, majd minden egyes alkalommal, amikor a felhasználó megnyit egy valamilyen .crypto végződésű oldalt, a blokklánc hitelesíti az adott tokent újra és újra, ezáltal meghamisíthatatlanná téve, hogy mely, az oldalnak otthon adó számítógépekkel kell összekapcsolni a felhasználó eszközeit.

Matthew Gould, az Unstoppable Domains cég vezérigazgatója, mellyel partnerségre lépve a Brave böngésző fejlesztői beépítették a szoftverbe .crypto domain címek támogatását a szűkszavúan kommentálta az együttműködést: „Mi az internet jövőjét egy olyan környezetnek képzeljük el, ahol mindenkinek meghamisíthatatlan tulajdoni és rendelkezési joga van a saját tartalmai és a saját adatai felett. A Brave és az Unstoppable Domains integrációja egyszerű és közvetlen hozzáférést biztosít a felhasználóknak a .crypto domain címekhez, mindenféle külsős böngészőbővítmények és egyedi DNS szerver beállítások nélkül”.

(Amiket egy átlag felhasználó nem is feltétlenül tudna önállóan sikeresen konfigurálni magának)

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.