Brit blokklánckutatók 2,5-szer gyorsabb bitcoin bányászati eljárást alkottak meg

Az Egyesült Királyságban működő Quantum Blockchain Technologies (QBT) nevű kutatócég azt állítja, hogy forradalmi újítást hajtott végre a bitcoin bányászati technológiában. Bemutatták új módszerüket, amelyek állítólag megnövelik a nyertes hash pontos meghatározásának esélyét. Az egyik ilyen stratégia, amelyet “B-módszernek” neveznek, azt állítja, hogy a hagyományos bányászati keresésekhez képest figyelemre méltó 260%-kal növeli a valószínűséget a helyes hash megtalálásának, miközben az energiafelhasználás 4,3%-kal csökken.

A QBT innovációja állítólag gyorsabban találja meg a hasheket

A Quantum Blockchain Technologies (QBT) már több mint két éve merült el a Bitcoin bányászatban és az SHA256 algoritmus rejtelmeiben. A QBT most egy új technológiai áttöréssel büszkélkedhet. Gépi tanulás segítségével jósolja meg a blokklánc mozgását, ami fejlett blokkszámításokat tesz lehetővé. Állításuk szerint élvonalbeli kutatásuk többek között a kvantumszámítást, a kriptográfiai fejlesztéseket, a deep learning-et, az AI-t, valamint az FPGA és az ASIC tervezését érinti.

A QBT vezetője, Francesco Gardin nem sokkal az Egyesült Királyságban benyújtott szabadalmi bejelentés után rávilágított erre az úttörő technológiára. Szabadalmuk egy újszerű stratégiát mutat be, amelyet “MSFCA” vagy “ASIC Enhanced Boost” néven emlegetnek. Ez lehetővé teszi a bányászok számára, hogy még az aktív blokk befejezése előtt megkezdjék a munkát a következő blokkokon. A QBT ragaszkodik ahhoz, hogy ez az előremutató megközelítés időt és számítási teljesítményt takarít meg, különösen az alkalmazásspecifikus integrált áramkörök (ASIC) esetében.

A QBT úgy véli, hogy ez az újítás a bitcoin bányászat egyik jelentős problémáját kezeli: a blokkok közötti várakozási időt. Bár az MSFCA nem turbózza fel az elsődleges SHA256-számításokat, zöld utat ad néhány preemptív munkának, optimalizálva az energiát és az erőforrásokat. A trükk? Az ASIC-chipen lévő bizonyos komponensek (logikai kapuk) használatának minimalizálása. Gardin megosztotta, hogy a QBT innovációja csökkentheti a logikai kapuk számát, és így az áramkörök száma akár 8%-kal is csökkenhet. A kutatók szerint bár némi extra felszerelésre van szükség ehhez az előremutató munkához, annak lábnyoma elhanyagolható marad.

A bányászgép gyártók is sok újdonsággal jönnek elő

Annak ellenére, hogy néhány technikai akadállyal kell szembenéznie, mint például a memóriachipek korlátozása, a QBT pozitívan értékeli az MSFCA kilátásait. A “B-módszerük” gyorsan lefuttat számtalan terahasht a tipikus tízperces blokkablakon belül. Közben szakszerűen irányítja a vadászatot azokra a zónákra, ahol a nyertes hash-ek rejtőzhetnek. A gépi tanulás és a matematikai technikák ötvözésével ez a megközelítés a legígéretesebb szektorokból választja ki a hash-eket, kiküszöbölve a felesleges számításokat.

A QBT laboratóriumi tesztjei azt mutatják, hogy a B módszer 260%-kal gyorsabban találja meg a nyertes hash-eket, mint a hagyományos módszerek. Közben az energiafelhasználás nagyjából 4,3%-kal csökken. Ez a technológiai felfedezés egybeesik a Bitcoin hashrátájának rekordszintre emelkedésével, amely megközelíti a lenyűgöző fél zettahash értéket. Összehasonlításképpen, 2023. augusztus 18-án, pénteken a teljes hálózati hashráta 358,58 exahash/másodperc (EH/s). Közben az olyan bányászgyártó nagyágyúk, mint a Bitmain, a Microbt és a Canaan komoly versenyben vannak, és ultrahatékony chipekkel felszerelt rigeket gyártanak.
A Microbt legújabb egysége másodpercenként 320 terahash (TH/s) teljesítményre képes, és a pletykák szerint a Samsung 3 nm-es GAA félvezetőjét használja. A Bitmain most mutatta be az energiahatékonyságot forradalmasító, 20 joule/terahash (J/T) alá süllyedő bányászgépet. A Canaan pedig szeptemberben mutatja majd be a legújabb bányászgépét.