A profik most már optimisták a bitcoin kapcsán

Akiknek igazán fontos a bitcoin árfolyama, azok már optimistán látják az előttünk álló időszakot.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Amerika legnagyobb bankjai közös digitális tárcát terveznek piacra dobni. Az együttműködést szorgalmazó bankok a JPMorgan, a Bank of America, a Wells Fargo, a Capital One Financial, a U.S. Bancorp, a PNC Financial Services Group és a Truist Financial. Terveik szerint az új tárcájuk 2023 második felében válik majd elérhetővé ügyfeleik számára. Elsődleges céljuk, hogy versenyre kelljenek a PayPal-lal és az Apple Pay-jel.

A Binance, a világ legnagyobb kriptotőzsdéje tévedésből összekeverte az ügyfelek pénzeit. Az általa kibocsátott kriptoeszközök némelyikének fedezetét ugyanis ugyanabban a tárcában tartották, mint az ügyfeleikhez tartozó pénzeszközöket. A tőzsde 94 úgynevezett Binance-peg tokent (B-Token) bocsát ki, és a fedezetek közel felét a Binance 8 nevű hidegtárcán tárolja, írta a Bloomberg. A tárca több tokent tartalmaz, mint amennyi a kibocsátott B-tokenek mennyiségéhez szükséges. Mivel a tokeneket 1:1 arányban kellene fedezni, a Bloomberg szerint a többlet azt jelzi, hogy a fedezetet az ügyfelek tokenjeivel keverik.

A republikánus arizonai szenátor, Wendy Rogers olyan törvényjavaslatot terjesztett elő az Egyesült Államokban, amely legális fizetőeszközzé tenné Arizona államban a bitcoint. A javasolt törvénycsomag lehetővé tenné az állami szervezetek számára, hogy elfogadjanak bitcoint, de az emberek fizethetnének adót vagy éppen tartozást is a legnagyobb kriptovalutában. Ez azt jelentené, hogy minden olyan tranzakciót nagyjából, amit eddig csak amerikai dollárban lehetett végrehajtani, lehetne bitcoinban is.

Távolodik egymástól a bitcoin és a részvény piac

A kripto eszközök tartása és a vele együttjáró diverzifikáció újra divatba jött. A tavalyi évben a bitcoin és a részvénypiacok egymással együtt mozogtak – de ez leginkább annak volt köszönhető, hogy minden eszköz árfolyama esett. 2023-ban azonban a Bitcoin/Nasdaq index korrelációja visszaesett egészen a 2021-ben tapasztalt szintre. Az arannyal és a kötvényekkel való korrelációja pedig szinte nulla körüli értékre csúszott vissza, ami azt jelenti nincs valódi együttmozgásra utaló kapcsolat a bitcoin és ezen eszközök árfolyama között.

Az arannyal és a kötvényekkel való korrelációja szinte nulla körüli értékre csúszott vissza

A Goldman Sachs a Bitcoint a héten az év eddigi legjobban teljesítő eszközének minősítette. 2023-ban mind abszolút, mind kockázattal kiigazított hozam tekintetében nem volt a bitcoinnak versenytársa. Magasabb hozamot érhettek el tehát a befetketők a bitcoin tartásával, mint a feltörekvő piacok papírjain, az ingatlanpiacokon, de az S&P 500-nál, az aranynál és a 10 éves kincstárjegyeknél is többet hozott a BTC.

A Goldman Sachs a Bitcoint a héten az év eddigi legjobban teljesítő eszközének minősítette

Időközben pedig már a nagyobb bankokat is legyűri piaci kapitalizációban a Bitcoin. A BTC jelenleg a 17. legértékesebb eszköz a világon a piaci értéke alapján. A CoinMarketCap adatai szerint a bitcoin 400 milliárd dollár feletti piaci kapitalizációval értékesebb jelenleg, mint bármelyik nagyobb bank. Az összes kriptovaluta teljes piaci kapitalizációját figyelembe véve pedig ez az érték 1 billió dollár körül mozog.

A bitcoin bányászok befejezték a bitcoin eladásokat

A blokkláncon belüli tranzakciós adatok azt mutatják, hogy a bányászok bitcoincímeiről a tőzsdék tárcáiba utalt BTC mennyisége több éves mélypontra csökkent az utóbbi időben. Ez azt jelenti, hogy kisebb már az eladási nyomás, ami csökkenti a BTC árát, és azt mutatja, hogy a bányászok valószínűleg jobb likviditásban vannak már.

A bitcoin bányászok befejezték a bitcoin eladásokat

A bányászok azért tartják a bitcoinjukat, és nem adják el őket, mert további emelkedésre számítanak vélik az elemzők.

A bányászok ugyanis a bitcoin jutalomért cserébe futtatják a bányászgépeiket, hogy fenntartsák a blokklánc hálózatot. A blokk kibányászásáért járó bitcoin jutalmat időről időre értékesítik a bányászok, hogy fedezzék a működési költségeket. Ezek a költségek az energiaárak emelkedése miatt meglehetősen megnőttek az elmúlt év soán. Néhány bányász tavaly csődvédelmet is kért, hogy a működését biztosítani tudja, de sok társaság a felszámolásra jutott, értékesítve eszközállományát, beleértve a felhalomozott bitcoinjait is. Ezzel maguk is hozzájárultak a piac eladási nyomásához.

A csökkenő bányászeladások gyengébb értékesítési nyomást jelentenek a bitcoin árfolyamára nézve, és általában optimista jelzést jelent a piac számára.

Optimisták a professzionális kereskedők

A származtatott piacok, azaz a határidős és opciós kereskedés mérőszámait vizsgálva betekinthetünk abba, hogyan viselkednek és helyezkednek a professzionális kereskedők a jelenlegi piaci körülmények között.

Tőkeáttételes bitcoin kereskedés

A tőkeáttételes piacok betekintést nyújtanak abba, hogyan gondolkodnak a professzionális kereskedők. A tőkeáttételes kereskedés teszi lehetővé a befektetők számára, hogy kriptovalutát kölcsönözzenek pozícióik jobb kihasználása érdekében.

Optimisták a professzionális kereskedők

A fenti diagram azt mutatja, hogy az OKX kereskedői tőkeáttételes hitelezési rátája enyhén nőtt január 20-a után, jelezve, hogy a professzionális kereskedők jóval azután kezdték csak el növelni a tőkeáttételes pozicióik mértékét, hogy a Bitcoin áttörte a 21 500 dolláros ellenállást.

A jelenlegi sziten lévő mutató a stabilcoin kölcsönzést részesíti előnyben, és azt jelzi, hogy az eladók nem bíznak a további jelentős esésben, így nem építenek ki további esésre játszó tőkeáttételes pozíciókat.

Opciós bitcoin kereskedés

Érdemes megvizsgálni az opciós piacokat is, hogy megértsék, vajon a legutóbbi rally hatására a befektetők kockázatkerülőbbé váltak-e. A 25%-os delta skew mutató mutatja, mekkora az optimista vagy pesszimista hangulat a piacon. Azaz az árjegyzők mekkora felárat hajlandóak fizetni egy esetleges felfelé vagy lefelé irányuló árfolyammozgás elleni védelemért.

A 25%-os delta skew január 21-én elérte a mínusz 10-es küszöböt. A mozgás egybeesik a BTC 11,5%-os áremelésével és az azt követő 23 375 dolláros lokális csúcs elérésével. Ettől kezdve az opciós kereskedők növelték kockázatkerülő szándékukat a váratlan árfolyammozgásokkal szemben.

A mutató összehasonlítja a hasonló vételi és eladási opciókat. Akkor fordul pozitívra, ha a félelem uralkodik a piacon, mivel ekkor a védelmet nyújtó eladási opciók prémiuma magasabb, mint a kockázatosabb vételi opciók. Ezzel szemben, ha kapzsiság az uralkodó hangulat, akkor negatívba fordul a mutató.

Jelenleg a nullához közeli delta skew azt jelzi, hogy a befektetők hasonló kockázatokat áraznak be lefelé és felfelé is. Egyrészt tehát ígéretesnek tűnik, hogy a Bitcoint egyelőre nem szeretnék nagy tételben shortolni a kereskedők, ugyanakkor az opciós kereskedők nem voltak elég magabiztosak ahhoz sem, hogy jelentős pozitív irányú pozíciókat vegyenek fel.

Minél tovább marad a Bitcoin 22 500 dollár felett, annál kockázatosabbá válik azok számára, akik a BTC árcsökkenésére fogadnak (short). Ennek ellenére a hagyományos piacok továbbra is alapvető szerepet játszanak a trend kialakításában, így csekély az esély arra, hogy a FED február 1-jei döntése előtt újabb jelentős árfolyam mozgás várható.

Jelenleg a nullához közeli delta skew azt jelzi, hogy a befektetők hasonló kockázatokat áraznak be lefelé és felfelé is

Altcoin hírek

A digitális eszközök emelkedő trendje az idei év negyedik hetében megállás nélkül folytatódott tovább. Míg a BTC 12%-os emelkedés után kedden 23 000 dollár fölé jutott a többi altcoin sem unatkozott.

A Bitcoin 40%-kal emelkedett január 1-je óta, az ETH pedig 35%-kal. Gaming tokenek és második rétegű protokollok vezették a heti emelkedést: az Axie Infinity (+46%) Ape Coin (+33%), Fantom (+37%) és Near (+29%) mind kiemelkedő teljesítményt nyújtott.

A digitális eszközök emelkedő trendje az idei év negyedik hetében megállás nélkül folytatódott tovább

Csökkenőben az ETH készletek

Az ETH elérhető készlete január 15-e óta folyamatos csökkenő trendet mutat. Ez azt jelenti az elégetett ether mennyisége jelenleg meghaladja a kibocsátott mennyiséget. Az ultrasound.money adatai szerint több mint 14 700 ETH (körülbelül 24 millió dollár értékű) égett el az elmúlt hét napban. Ebből az ETH-ból körülbelül 3400 égett el az NFT-ügyletek során.

Minnél inkább deflációs nyomás helyeződik az Ethereumra, annál nagyobb a lehetőség az árfolyam emelkedésre.

Csökkenőben az ETH készletek


A BitcoinBázis újabb közösségi média platformon érhető el, csatlakozzatok hozzánk a Discordon!