Egy kriptovaluta fejlesztő letartóztatása sokkal messzebbre visz, mint azt gondolnád

A Samourai Wallet alapítóinak közelmúltbeli letartóztatása és vádemelése heves vitákat váltott ki a kriptovaluta ökoszisztémában. Az Egyesült Államok kormánya által ellenük felhozott vádak közé tartozik a pénzmosás és az engedély nélküli pénzügyi szolgáltatás.

Ezek a vádak jelentős aggodalmakat vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy egy nem letéti tárca pénzszolgáltató vállalkozásnak minősül-e. De még ennél is messzebbre visz, ha belegondolunk, milyen hatással lesz ez majd a pénzügyi szabadságra és az internetes adatvédelemre.

Egy vádemelés egy kriptovaluta fejlesztő ellen több, mint a tiltott tevékenység elítélése

A kérdés középpontjában az áll, hogy egy olyan, a privát szféra védelmére szakosodott tárcát, mint a Samourai Wallet lehet-e vajon pénzszolgáltatási vállalkozásnak tekinteni. A vád azt állítja, hogy a Samourai Wallet elősegítette a pénzmosást a illegális dark webes piacokon. Bizonyítékként a pénzeszközök továbbítására és egy központosított szerver működtetésére hivatkoznak a hatóságok. Ami miatt most a fejlesztőkre akár 25 év börtön is várhat.

A Samourai Wallet architektúrája azonban nem foglalja magában a felhasználói pénzeszközök letéti kezelését. A tranzakciókat helyileg kezdeményezik és hajtják végre a felhasználók saját eszközein.

Úgy tűnik, hogy az Igazságügyi Minisztérium (DoJ) megkérdőjelezi a Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) iránymutatásait azáltal, hogy a nem letéti tárcák működését a pénztovábbítás definíciója alá bevonják. Ez az értelmezés jobban illeszkedik a Pénzügyi Akció Munkacsoport (FATF) közelmúltbeli ajánlásaihoz, amelyek kibővítik a virtuális eszközszolgáltatók definícióját a pénzügyi tranzakciók feletti bizonyos mértékű részvétellel vagy ellenőrzéssel rendelkező entitásokra is.

Túl a vádemelésen

A vád megfogalmazása és a DoJ érvei azonban további aggodalmakat vetnek fel. A pénzügyi önrendelkezés lehetséges kriminalizálása valamint a Bitcoin-tranzakciók közvetítésében részt vevő entitásokra, köztük a bányászokra és a csomópont-üzemeltetőkre gyakorolt tágabb következményekkel kapcsolatban.

A szabályozási megfelelést övező bizonytalanság miatt egyes kriptovaluta-szolgáltatások, például a Phoenix lightning tárca és az adatvédelemre fókuszáló Wasabi Wallet is felfüggesztették működésüket az Egyesült Államokban és korlátozták az amerikai felhasználók hozzáférését.

Sokan most attól tartanak, hogy a „Know-Your-Customer” (KYC) azaz ügyfélazonosítási követelmények bevezetése a Bitcoin-hálózatba tovább ronthatja a magánéleti és a pénzügyi autonómiát. A vád vonatkozásai túlmutatnak a kriptovaluták területén, és potenciálisan érintenek minden olyan szolgáltatást vagy technológiát, amely pénzügyi tranzakciókat, kommunikációs protokollokat vagy internet-hozzáférést biztosítanak.

Üzenet mindenki számára

A Samourai alapítókkal való bánásmód és ügyük lehetséges következményei rávilágítanak a pénzügyi szabályozással és a bűnüldözési gyakorlattal kapcsolatos tágabb kérdésekre. A kritikusok azzal érvelnek, hogy a Samourai Wallet elleni vádakra adott aránytalan válasz ellentétben áll a hagyományos pénzintézetekkel szembeni engedékenységgel. Annak ellenére, hogy jelentős pénzügyi bűncselekményekben valójában a hagyományos bankrendszer vesz részt a leginkább.

A Samourai-ügy kimenetele mélyreható következményekkel járhat a pénzügyi magánéletre, az internet szabadságára és a feltörekvő technológiák szabályozására.