Ellentámadás a Bitcoin Gold hálózatán

A MIT szerint egy ellentámadás akadályozta meg a duplaköltést a Bitcoin Gold hálózatán az 51%-os támadás során.

Az MIT Media Lab csapata a bitcoin gold elmúlt időszakban tapasztalt 51%-os támadásait vizsgálta. James Lovejoy és több kutató egy Medium posztban számolt be az eredményekről, amelyben azt találták, hogy a bányászok összehangolt ellentámadása akadályozta meg február elején az újabb 51%-os támadást.

A bitcoinból 2017-ben kivált bitcoin gold hálózat ellen legutóbb január végén intéztek 51%-os támadást. Az 51%-os támadás lényege, hogy a támadók megszerzik az adott érme blokklánc hálózatának futtatásához szükséges hasherő több mint felét. Kisebb, kevésbé elterjedt altcoinok esetében ez könnyen kivitelezhető, a bitcoin esetében szinte elképzelhetetlen. Amint a teljes hasherő 51%-ával rendelkezik egy támadó, képes felülírni a korábbi tranzakciókat és más tárcákba utalni az érméket. Ezt a folyamatot nevezik duplaköltésnek.

Az MIT kutatói szerint januárban és februárban sorozatos támadás alatt állt a bitcoin gold hálózata, ahol volt lánc reorganizáció, duplaköltés és 51%-os támadás is. Az elemzés szerint a támadók azonban azért nem tudtak több alkalommal is sikerrel járni, mert a bitcoin gold bányászok összehangolt ellentámadás segítségével megvédték a blokkláncot a duplaköltéstől.

“Úgy kezdődött, mint egy átlagos 51%-os támadás, amikor megpróbált a támadó duplaköltést átvinni a hálózaton a saját erőforrásait bevetve. Azonban ekkor a duplaköltést a hálózat saját bányászai hatástalanították. Ez 2,5 óra alatt összesen 4 alkalommal történt oda-vissza.”

Végül a bitcoin gold hálózat bányászai fenn tudták tartani a hálózat integritását és tovább tudták építeni a blokkláncot. Ehhez hasonló ellentámadások történtek még február 9-én és 11-én is bitcoin gold hálózatán.

Nem régen számoltunk be róla, hogy a bitcoin gold érmék nagy része egyetlen kézben összpontosul, akinek feltehetően érdekében áll a hálózat integritásának megőrzése, ezért elképzelhető, hogy az összehangolt bányász kooperáció mögött ő (vagy ők) állhatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük