EP-képviselő: Ha a drogokat tiltják, akkor a kriptókat is kellene

Az Európai Parlament képviselője a bankszektor szenvedése közepette a kriptovaluták teljes körű betiltását sürgeti.

„Egy újabb tanulság a banki felfordulásból. Szigorú tilalmat kell bevezetni a kriptovaluták ellen”tweetelte Johan Van Overtveldt, majd hozzátette, hogy a kriptók „semmilyen gazdasági, de még társadalmi értéket” sem biztosítanak.

A volt belga pénzügyminiszter szerint „ha egy kormány a drogokat tiltja, akkor a kriptókat is kellene”, utalva a Silvergate és a SVB bukásából eredő bizonytalanságra, amely azóta az európai piacot is megrengette. A bankválság rekordalacsony szintre taszította többek között a Credit Suisse bank részvényeit is, miután a svájci bank egyik fő befektetője közölte, hogy a szabályozási korlátozások miatt nem tudja tovább növelni a részesedését.

Kapcsolódó: Már Európát is elérte az amerikai bankválság 

Van Overtveldt lát ugyan potenciált az iparágban, a spekulatív projektekre hivatkozva szerinte a szektor ártalmas lehet a fogyasztók számára. Megjegyzései azután láttak napvilágot, miután a Bázeli Bankfelügyeleti Biztosság tavaly év végén elfogadott egy a bankokra vonatkozó egységesített törvénycsomagot. A bizottság által megalkotott keretszabályzatot minden tagnak be kell illeszteni a saját pénzügyi rendszerébe 2025 január elsejéig.

Az Európai Parlament jelenleg arra készül, hogy szavazzon a kriptovaluta szektor szabályozásáról szóló törvényekről, amelyre a tervek szerint a jövő hónapban fog sor kerülni. A rendelet elviekben egy egységes szabályozást fog kínálni azon tárcaszolgáltatók és kriptovaluta tőzsdék számára, amelyek betartják az irányítási és fogyasztóvédelmi előírásokat.

További érdekes cikkeink: