Mire számítsunk egy esetleges ether határidős piac indulása után?

A bitcoin kevesebb mint egy éve indult határidős piacai után az ether (ETH) lehet a második kriptovaluta, melyet szabályozott határidős tőzsdére vezethetnek be.

A CBOE elkötelezett az ether határidős instrumentumok bevezetése iránt

A Chicago Board Options Exchange (CBOE) 2017. decemberében indította útjára a bitcoin határidős piacát és már csak a Commodities Futures Trading Commission zöld jelzésére vár, hogy elindíthassa határidős ETH termékét is a 2018-as év végén.

Az ETH eszközök árfolyamát a Winklevoss testvérek Gemini tőzsdéjének ETH árfolyama alapján listázzák, ahogy az a bitcoin határidős esetében is fennáll.

Miután az USA részvény és tőzsdefelügyeleti bizottsága (SEC) júliusban kijelentette, hogy az ether nem minősül értékpapírnak, minden akadály elhárult a határidős indulás elől.

Az ether határidős piac indítása már 2017. decembere óta a levegőben lóg, jelentette ki a CBOE elnöke:

Örömmel fogadtuk a SEC döntést az ether tranzakciók minőségének tisztázása érdekében. A bejelentés eloszlat egy fontos akadályt az ether határidősök előtt, amit mi már a bitcoin határidősök bevezetése, 2017. decembere óta fontolgatunk.

Egy júliusi QZ interjúban a CBOE elnök Chris Concannon a bitcoin határidős óriási sikeréről beszélt és a befektetői étvágy ugyanúgy megvan az ETH terén is. A CBOE ugyanazt a struktúrát szeretné alkalmazni, amit a bitcoin határidősnél és kitekintve, más altcoinoknál is a jövőben, nem csak az ethernél.

Mire számíthatunk?

Nehéz megjósolni milyen hatással lesz az ETH árára egy esetleges határidős termék bevezetése, de befolyásolni fogja, az biztos. Mati Greenspan, az eToro vezető piaci elemzője szintén a potenciális hatásáról beszélt a CoinTelegraphnak. A hír pozitív, fejti ki az elemző, mivel Wall Street már jó ideje azon dolgozik, hogy hidat építsen a kriptovaluták és a hagyományos befektetési szektor között és az ether határidős bevezetése egyike lesz a kritikus következő lépéseknek.

A közösségi média oldalakon sokan kritizálták a lépést mondván az agresszív shortolás a temetőbe küldheti az ETH árfolyamát, de nem így véli Greenspan:

A shortolás lehetősége egy kritikus komponense az ármeghatározásnak. Pontosan ezért egészséges dolog a piacoknak.

Emellett az ether határidős piacok indulása a mainstream rivaldafénybe repítheti az Ethereumot és még több befektetőt vonzhat a piacára ami akár a többi altcoin árfolyamára is pozitívan hathat.

A kriptopénzek árai erősen korrelálnak egymással. Azaz, ami jó az Ethereumnak, az jó a Bitcoinnak is és oda-vissza. A Bitcoin határidős volumen viszonylag alacsony és elhanyagolható a piac többi részével összehasonlítva, de ahogy nő az intézményi érdeklődés, úgy fogunk magasabb volumeneket és új kereskedési utakat látni.

Persze nem mindenki ilyen pozitív egy ether határidős piac indulás kapcsán. Phillip Nunn, a Wealth Chain Capital ügyvezetője szerint nagyon komoly a veszély, hogy a mély zsebű kereskedők shortolni kezdik az ethert, ami katasztrofális hatással lehet az ERC20 Ethereum tokenek ICO-ira. Nunn a bitcoin határidős indulását az FX határidősök 30 évvel korábbi indulásához hasonlítja:

2018-ban nagyot változott a kriptók viselkedése a bitcoin határidősök megjelenésével, a chartok mások és egyértelműen piaci manipuláció zajlik ahol a bálnák uralják a piacot. Egyesek nagyon sok pénzt keresnek. Hasonlít a 80-as és 90-es évek FX piacaira, ahol könnyű volt befolyásolni a piacokat long és short ügyletekkel.

Nunn a határidősök tokenekre gyakorolt hatása miatt is aggódik:

Több okból is aggódom az ETH miatt. Először, a piaci kapitalizációja sokkal alacsonyabb mint a bitcoiné és az ETH határidősökkel akár 150$ de akár 100$ alá is eshet az árfolyam. Ezen felül az ICO-k 95%-a ERC20 Ethereum token és ha például egy ICO 20 millió dollárt gyűjtött és azt  ETH-ben tartja, akkor az hirtelen megfeleződik és eladási hullámot válthat ki ezekből a vállalatokból a pénzügyi érdekeik védése érdekében.

A bitcoin határidősök példájából kiindulva

Miután a CME és CBOE decemberben kijött a bitcoin határidős termékével, a bitcoin ára rekordmagasságokba, egészen 20 000 USD-ig tört, majd januártól kezdve egy józanító korrekció zajlik. Hogy a korrekcióban mennyire játszott közre a bitcoin határidősök indulása, azt nehéz megtippelni.

A CME júliusban kijelentette, nem szándékozik több kriptovaluta határidős terméket indítani, de közben arra is kitért, a volumen a határidős BTC piacain 93%-kal nőtt december óta.

Tehát az étvágy megvan a hagyományos befektetői körökben és nagy valószínűséggel az eleresztett wallettal rendelkező kriptotraderek is kettős játékot űzve jelen vannak a BTC másodlagos piacokon.

Ami az ETH kilátásait illeti, Nunn sötétben tapogatózásként jellemezte az előrejelzéseket:

Természetesen tévedhetek és felmehet akár 1000$-ig is, de úgy látszik, a határidősök inkább megakasszák a kriptók növekedését. Ez a bitcoin esetében különösképp igaz, mert eleddig az összes többi korábbi ár előrejelzést dobhajuk a kukába.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük