Ethereum konferencia Párizsban: Vitalik Buterin üzent az ETH közösségnek

Megrendezésre került a negyedik párizsi EthCC (Ethereum Community Conference), a világjárvány kezdete óta az ethereum közösség első nagyszabású konferenciája, ahol a kriptovaluta egyik közkedvelt társalapítója, Vitalik Buterin is megjelent.

Az esemény markánsan különbözött a Miamiban megrendezett Bitcoin konferenciától (melyről bővebben itt olvashattok). Se Lambók, sem Ferrarik, a jelenlévők inkább az Ethereum fejlesztéséről susmorogtak, és szóba került a proof-of-stake, valamint a következő Ethereum London hard fork és az EIP 1559 is, mely a hálózat magas tranzakciós díjának problémáját kívánja rendezni. Természetesen a szabályozás körüli kérdések és aggályok sem maradtak ki a buliból:

El szeretnék játszadozni ezekkel az eszközökkel, de a SEC folyamatosan új, ellentmondásos szabályozással áll elő” – állítja a Uniswap decentralizált tőzsde második legsikeresebb arbitrázs kereskedője. Elmondása szerint az elmúlt félévben több millió dollárt keresett az általa fejlesztett trading bot révén. Sőt, a DeFi őrület közepette napi nettó 100 ezer dollárral (több mint 30 millió forint) gazdagodott. Nevét kérte, tartsuk titokban, mivel „továbbra is normális életet szeretne élni”. A Decrypt-nek adott interjújából kiderült továbbá az is, hogy az illető rendkívül feldúlt a kriptográfiai befektetésekre vonatkozó zavaros adókövetelmények miatt:

„Hidd el, én adóznék, de fogalmam sincs, hogyan kell” – jelentette ki.

Vitalik Buterin is részt vett a konferencián

Az esemény arca, Vitalik Buterin is megjelent a konferencián, aki egyszerű, alázatos és vicces beszédében elmondta, hogy nagy reményeket fűz a hálózat pozitív társadalmi hatásaihoz és az Ethereum közösség legyőzhetetlenségéhez. A kanadai programozó volt egyébként az, aki elsőként állt elő egy olyan platform ötletével, mely túlmutat a bitcoin mint csereeszköz használatán. Az Ethereum létrehozóiról egyébként itt bővebben olvashattok, podcastunk Bitcoin Rehab műsorában pedig többet megtudhattok az ETH előnyeiről és hátrányairól is. 

Az esemény összességében tehát elég barátságosra sikeredett. A konferencia ugyanis szimplán az ETH fejlesztéséről, a hálózaton működő decentralizált tőzsdékről (DEX-ek), az uniós rendeletekről, az akaratlan adókijátszásról, a tranzakciós költségekről, valamint a nem helyettesíthető tokenekről (NFT) szólt. Az pedig tagadhatatlan, hogy 2021 az Ethereum éve, hiszen népszerűsége és árfolyama úgy száguldozik, akárcsak a bitcoinisták Lambói.