Ezrek lettek egy brutális átverés áldozatai, 1 milliárd euró is lehet a kár

Azt ígérte egy olasz vállalat a gyanútlan befektetőknek, hogy a bitcoin és az ők segítségével megsokszorozzák vagyonukat. Most ezrek fordultak kétségbeesve a hatóságokhoz, mivel a cég alapítói leléptek a pénzükkel. 

Az olasz fintech vállalat alapítói eltűntek a föld színéről. Befektetők ezrei, akiket a magas hozam vonzott, azt állítják, hogy átverték őket.

Eddigi információk szerint legalább hatezer csőbehúzott befektető lehet, akik az első becslések szerint tízezer és háromszázezer euró közötti összegeket fektettek be, de a végén a pénzüknek nyoma veszett. A vállalatnak már a névválasztása is eléggé “érdekes” volt, hiszen NFT-nek hívták, ami ebben az esetben a New Financial Technology névre utalt, nem pedig a kriptotérben jól ismert nem-helyettesíthető tokenekre. A céget a Treviso város melletti Sileában alapították, székhelyük Londonban (a Soho kerületben) van, és a cégvezetők korábbi állításai szerint Dubaiban tevékenykednek, de ennek hivatalos helyeken sehol sincs nyoma. Ahogyan annak a több százmillió eurónak sem, amelyet kisbefektetőitől vettek el. Az eltűnt pénz összege minimum 100 millió euró, de mivel a nyomozás még javára tart, akár az 1 milliárd eurót is elérheti.

Az alapítók mielőtt leléptek egy üzenet írtak a cég Telegram-csoportjában, amely a következő volt: “A cég előre nem látható belső problémákkal szembesült, ezért úgy döntött, hogy átszervezést hajt végre, elsősorban az ügyfelek által letétbe helyezett tőkét védve, és a pénzüket visszaszolgáltatva.”

Ígéret van, de tettek sehol. A vállalat olyan hozamokat ígért, amelyeket kezdetben még garantált is, hiszen a korábbi reklámjaikban azt írták, hogy 10-12%-os havi hozamot biztosítanak a befektetett tőkére.

Újabb Ponzi-rendszer, újabb áldozatok

A cég a kriptovaluták közötti arbitrázst használta ki. Azaz bitcoint vett az egyik platformom, majd a csekély árfolyam-különbözet kihasználásával eladta azt máshol, többnyire magasabb árfolyamon. A vállalat így tudta garantálni a beígért nyereséget, amely működött is közel 4 évig. Az első években úgy tűnt, hogy ez az “üzleti modell” fenntartható, a 2022-es medvepiac azonban keresztülhúzta a New Technology Finance számításait. A kriptovaluták árfolyama beszakadt és az egész ötlet kártyavárként omlott összes. A tipikus Ponzi-séma egyértelmű: az első ügyfelek jelentős hozamot tudtak összeszedni, míg a legkésőbb belépők (jelen esetben bepalizott rokonok, barátok és ismerősök) pofára estek.

Az egyik helyi lap megtalálta a cég ügyvédjét, aki természetesen tagadta a Ponzi-sémával kapcsolatos vádakat, bár azt ő sem tudta megmondani, hogy ügyfelei, az 55 éves Mauro Rizzato és a 46 éves Christian Visentin hová lettek. Egyes feltételezések szerint Dubajban tartózkodnak, bár ebben sem lehet senki biztos, hiszen a vállalat promóciós videójában egy luganói (Svájc) iroda látható.

Sokan most ebbe a videóba kapaszkodnak, hiszen ez az egyetlen audiovizuális anyag, amelyben a vállalat teljes vezetősége látható, akik Rolex órában, Harry Winston karláncban próbálják meggyőzni a befektetőket az évszázad üzletéről. A videóban található vállalat logója sohasem volt az épületre kihelyezve, az Italian Tech forrásai szerint ez egyértelműen egy fotómontázs lehet, hiszen az irodán mindig a “kiadó” tábla lógott.

A videó egyébként egy ócska komédiának is tűnhet, hiszen Rizzato komoly tekintettel, bizonytalan olasz nyelvtudással próbálja meg bemutatni a cég “termékét”. Venetói dialektus érződik ki minden szavából, amely elég kínos, hiszen a mai olasz üzleti életben, ez nem igazán jellemző. Egy idős, földművelő esetében normális, de egy ilyen körökben mozgó szakember hitelességét abszolút lerombolja. Üzlettársa Dubaiból jelentkezik be a videóban, aki szintén botladozva próbálja a betanult szöveget ledarálni.

Már ebből látszik, hogy valami nem volt kerek ezzel az üzlettel kapcsolatban, de sajnos sokak nem figyelnek oda az apró jelekre, pedig a pénzüket adják az ilyen alakoknak.

A helyi venetói fogyasztóvédelmi egyesületekhez eddig 500 panasz érkezett be a pórult járt befektetőktől, de a hatóságok legalább 6000 átvert emberre számítanak. Július végén a cég összes számláját zárolták, ahogyan az ügyfelek befektetési portfólióihoz sem lehet már hozzáférni. Eközben a helyi hírek szerint a pénzüket követelő emberek egy csoportos keresethez gyűjtenek aláírásokat, hogy együtt lépjenek fel a vállalattal szemben, reménykedve abban, hogy visszakapják a pénzüket.

Mindig ugyanaz a séma

Már számtalanszor beszámoltunk különböző Ponzi-rendszerekről, amelyeknek ezrek lettek áldozatai. A séma mindig ugyanaz, mégis sikerül a csalóknak újabbnál újabb embereket bepalizniuk. A szuper befektetést ígérő cégek szinte mindegyike Dubajban székel, tevékenykedik; az alapítók a mai digitális korban lenyomozhatatlanok; a vállalata irodája vagy székhelye fizikailag nem is létezik; a cégről semmilyen hivatalos szervnél nincs információ vagy nem rendelkezik a tevékenységéhez szükséges engedéllyel. Ezeket a figyelmeztető jeleket azonban a meggazdagodni vágyók észre sem veszik. Csak egy Excel-táblázatban leírt számoknak vagy egy összetákolt weboldalon megosztott diagramoknak hisznek, amit valljunk be őszintén bárki, néhány perc alatt a semmiből megcsinálhat. Minden befektetés előtt tájékozódni kell, hiszen sokszor a legígéretesebb projektek mögött lapulnak meg a legnagyobb átverések.

További kapcsolódó cikkeink: