Ezzel az öt módszerrel juthatsz ingyen bitcoinhoz

Ki ne akarna ingyen bitcoint szerezni? Sokan vannak, akik szeretnének kriptovalutákba fektetni, de nincsen rá pénzük, vagy félnek a kockázatoktól, attól, hogy a kevéske tőkéjük is elúszik. De van erre megoldás, lehet különböző praktikákkal ingyen is kriptovalutákhoz jutni. Ám sok türelem kell hozzá.

Az ingyen bitcoinhoz, illetve más kriptók megszerzéséhez egyrészt tudni kell, hogy hol keressen az ember, megfelelő weboldalakat kell találni. Másrészt szükség van legalább minimális angoltudásra, és várhatóan elég sok időt kell rááldozni. (Vigyázat, a cikk nyomokban véleményeket tartalmazhat.)

Legalább öt módszerrel lehet ingyen bitcoint kapni

Természetesen abban nem érdemes reménykedni, hogy valaki majd sok-sok dollárt hozzánk vág, valósággal a zsebünkbe gyűr. Jóval kisebb összegekről van szó, sokszor csak pár dollárcentről, de sok kicsi sokra megy. (Lehet, hogy ezekkel a módszerekkel nem pont bitcoint tudsz majd szerezni, hanem valamilyen más kriptovalutát, de bármi is legyen az, könnyedén átválthatod majd bitcoinra.)

A következő öt fontosabb módszert gyűjtöttük össze:

  1. Ingyenes érmejuttatások (airdrops)
  2. Blogolás (blogging)
  3. Jutányos NFT-készítés vagy ingyenes NFT-k (NFT free minting, NFT airdrop)
  4. Játssz és keress pénzt (play-to-earn, P2E, gaming)
  5. Apró feladatok elvégzése (tasks)

Nézzük ezeket kicsit részletesebben.

1. Ingyenes érmejuttatások

Van sok olyan induló kriptovaluta-vállalkozás, protokoll, DAO stb., amely saját maguk minél jobb megismertetése érdekében, vagyis reklámcélokból osztogat ingyen a saját érméiből. Végül is a puding próbája az evés, ha valaki kap egy ilyen érmét, akkor – ezt saját tapasztalatból mondhatjuk – érdeklődni kezd az adott projekt iránt. Elolvassa a róla szóló híreket, megnézi, mire való, nézegeti az árfolyamát, ezzel megismeri az adott befektetést. Ez pedig fontos célja az induló vállalkozásoknak, tokeneknek.

Manapság azonban a legtöbb ilyen akció bonyolultabban zajlik, még mást is elvárnak cserébe az érmét osztó vállalkozásnál. Például azt, hogy oszd meg a hirdetményeket a Twitteren vagy más közösségimédia-oldalakon. Vagy hogy legyen bizonyos mennyiségű vagyonod valamelyik decentralizált tőzsdén, vagy bizonyos forgalmat bonyolítsál egy bizonyos blokkláncon. Vagy aktív legyél a Discord szerverükön.

Vannak viszont olyan oldalak, amelyek kifejezetten ezekre az airdrop-akciókra szakosodtak. Ott nyomon lehet követni, hogy milyen akciók vannak éppen, és milyen feltételekkel lehet részt venni. (Egy ilyen oldal például itt látható.) Sok ilyen ingyen szerzett érme a jövőben várhatóan semmit nem fog érni, az új vállalkozások egy jó része valószínűleg be fog fuccsolni. De ha húszból csak egy értékessé válik, már lehet, hogy megérte ezzel foglalkozni. Ám türelmesnek kell lenni, inkább pár évben, mint hetekben vagy hónapokban kell gondolkodni.

Friss bitcoinárfolyam itt látható

2. Blogolás ingyen bitcoinért

Már sok éve vannak olyan oldalak, ahol ingyen bitcoint, bitcoin casht vagy más kriptodevizát lehet kapni cserébe azért, hogyha blogolsz. Cikket írsz, szöveges tartalmat állítasz elő, esetleg fotókat vagy videókat osztasz meg. Ilyenek például a Steemit.com és a Hive.blog oldalak. Kezdetben itt sem nagyon lehet sokat keresni, legfeljebb pár tíz centet írásonként. De ha valaki befut és sok követőt szerez, akkor a centekből dollárok lehetnek.

Steem vs Hive

Úgy hírlik, hogy a mostanában divatos Nostr és Lens decentralizált közösségimédia-rendszereken is lehet már pénzt keresni, ha máshogy nem, Lightning Network bitcoinban kapott borravalókból. Egyébként már a Twitter is kísérletezik borravaló-küldési rendszerrel, lehet, hogy éppen azért, mert a decentralizált Web3-as megoldások fenyegetést jelentenek az üzleti modelljére nézve.

3. NFT-készítés, ingyenes NFT-k

Bár az NFT-k (non-fungible tokens, nem felcserélhető érmék) forgalma óriásit esett a medvepiacon, a felhasználók száma jóval kevésbé csökkent. Az emberek alapvetően szeretnek digitális tartalmakat gyűjteni. Hasonlóan az említett airdrop-rendszerhez időnként NFT-ket is lehet kapni ingyen, bár ezek némelyike olyan csúnya, hogy semmiképpen sem tenném ki a (digitális) falamra.

Máskor pedig, például újonnan induló NFT-platformok esetében előfordul, hogy valaki költségek nélkül, ingyen hozza létre (minting) a saját NFT-it. (A napokban a Binance kriptotőzsde Bicasso nevű rendszere hirdetett ilyen akciót. Igaz hogy először a már meglévő felhasználók férhetnek hozzá.) Ha az NFT-d jól sikerül, akkor talán jó áron is el tudod adni. De mindenképpen bele kell ásd magad kicsit az NFT-k világába, amely azonban amúgy is egy érdekes és színes, izgalmas univerzum.

4. Játssz és keress ingyen kriptót

A Web3 Egyik nagy reménysége a játssz és keress pénzt, avagy play-to-earn típusú játékok világa. Itt a játékkal különböző tárgyakat, például fegyvereket, páncélokat mágikus kártyákat stb. tudsz szerezni, amelyeket azután pénzre válthatsz. A játékosok egyébként néha céhekbe (guild) szerveződnek, mert egységben az erő.

Négy fal között: mivel töltik a karantént a kriptósok?

Tehát játékkal is lehet ingyen bitcoint keresni, hogy mennyit, az attól függ. A bikapiacon, 2021-ben volt olyan időszak, amikor állítólag egyes fejlődő országok (mint a Fülöp szigetek) polgárai egy havi fizetésnél jóval nagyobb összegeket tudtak összeszedni némelyik népszerű játékkal. A medvepiacon ezek az összegek a töredékükre csökkenhettek. De lehet, hogy esténként játszva kellemes fizetéskiegészítést tud valaki összeszedni, ha profi módon műveli a játékot.

5. Apró feladatok elvégzése

Ez tulajdonképpen egy összevont kategória, amibe sok más dolog beletartozhat. Vannak olyan gyűjtőoldalak, ahol apró feladatokért kínálnak kriptodevizát, például a kis összegek továbbítására is alkalmas Lightning Bitcoint, azaz “villámbitcoint”. Ide tartozhatnak például az úgynevezett “pénzcsapok” (faucet), ahol tulajdonképpen reklámok nézegetéséért kapunk néhány (majdnem) ingyenes satoshit. Vagy másképpen megfogalmazva, kattintgatásért.

Kapcsolódó: Kis pénzzel a kriptobirodalomban – fortélyok és furfangok a kezdéshez

Másutt esetleg egy kérdőív kitöltéséért fizetnek valamennyit, vagy azért, ha bizonyos oldalakat meglátogatva értékeljük azokat, vagy kommentelünk. Lájkoló robotok lehetünk, ahol lájkjainkért cserébe kapunk valamicske pénzt, de alighanem a legszegényebb fejlődő országok munkanélküli polgáraival kell versenyeznünk. Így persze ne várjunk sok bevételt. Egy ilyen gyűjtőoldal, ahol rengetegféle kisebb-nagyobb feladat végezhető el, itt látható.

Napi 25 dollár ingyen bitcoinnal az ember könnyen viccel?

Itt pedig egy másik cikk, ahol ötféle, kriptós pénzkeresettel foglalkozó weboldalt említenek, ahol állítólag naponta egyenként öt, azaz összesen 25 dollárt is össze tudunk szedni. Ezek azonban inkább feladatsorok, feladatcsokrok, nagyon valószínű, hogy hosszú órákig kell azért a 25 dollárért keményen dolgozni. Azután gyanús, hogy belekeverik azt az esetet is, amikor például interneten vásárolsz és árengedményeket kapsz. Ezeknek az árengedményeknek az összegét is bevételnek tekintik, ami nem éppen helyes gondolkodás. (Nem pénzkereset az, ha spórolsz valamennyit valaminek az árából, amire valószínűleg nincs is szükséged. Egyáltalán, az árengedmény nem bevétel.)

Ezeknek a feladatocskáknak alighanem csak egy jó víruskeresővel, VPN-szoftverrel, tűzfallal és a géped biztonsági mentése után érdemes nekifogni. Mert ki tudja, nem akarnak-e tőled azok az oldalak mást is a kattintásodon kívül. Szóval vigyázni kell, hogy milyen ajánlatokat találsz az interneten, mert lehet, hogy a  végén az ingyenes dolog nagyon sokba fog kerülni. De ez az élet más területein is így van.

Korábbi cikkeink ingyen bitcoin szerzéséről itt láthatók. De némelyik már idejét múlta, olyan oldalakat javasol, amelyek nem léteznek vagy már másképp működnek.