6 sikerszagú közösségimédia-alkalmazás a blokkláncon

Hatféle Web3-as, azaz blokklánc-alapú közösségimédia-alkalmazást sorolnak fel, amikre érdemes odafigyelni. Ezek a decentralizált hálózatok nem biztos, hogy 2023-ban átveszik a hatalmat, de a nagy játékosok figyelmét alighanem fel fogják kelteni – áll egy új jelentésben.

A nagy technológiai cégek tömeges felhasználói bázisra tettek szert és a cégek értéke hatalmasra nőtt, mindezt úgy, hogy közben gyűjtik a felhasználóik személyes adatait. A fejlesztők és az átlagemberek biztonságosabb platformokat követelnek, amelyek védik az adataikat, ezen kívül teljes tulajdonjogot és kreatív szabadságot biztosítanak számukra mindazzal kapcsolatban, amit online közzétesznek – írja a Blockworks.

Az én adataim az enyémek

A Talkwalker fogyasztói intelligenciával foglalkozó cég jelentése szerint a decentralizált platformok 2023-ban nagy hatással lesznek a közösségi médiára. A decentralizált hálózatok felé való elmozdulás várhatóan folytatódik, mivel a felhasználók nagyobb kontrollt szeretnének az adataik és a magánéletük felett.

Ezek a startup decentralizált hálózatok nem biztos, hogy 2023-ban átveszik a hatalmat, de a nagy szereplők figyelmét fel fogják kelteni áll a jelentésben.

Íme hat Web3-as közösségi média alkalmazás, amelyekről az iparági megfigyelők beszélnek.

A Lens Protocol közösségimédia-alkalmazás

Az egyik nagy DeFi protokoll, az Aave tavaly indította el a Lens Protocol-t, egy Web3 közösségi hálózatot, amely állítólag teljes tulajdonjogot biztosít a felhasználóknak az adataik és tartalmaik felett. A Polygon (gyors és olcsó) proof-of-stake blokkláncára épülő, nyílt forráskódú technológia lehetővé teszi a felhasználók számára a monetizálást (bevételgenerálást) olyan eszközökkel, mint a ”tükrözés”, ami a retweet-ek helyi verziója. Vagy a hordozhatóság, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy amit egy helyen publikáltak, azt mindenhol terjesszék.

Decentralizált közösségimédia-alkalmazások a ChatGPT szerint.
Decentralizált közösségimédia-alkalmazások a ChatGPT szerint.

A Lens több mint 100 ezer aktív felhasználói profillal rendelkezik, és eddig több mint 12 millió költségmentes (gasless) tranzakciót hajtott végre. A csapat jelenleg több mint száz alkalmazás piacra dobásán dolgozik, és ezek közül öt már fogyasztói szinten is készen áll, köztük a Web3-as Twitter-alternatívája, a Lenster.

A Nostr Damus-a

A Jack Dorsey által támogatott Nostr nemrég indította el saját decentralizált közösségimédia-protokollját Damus néven, amely lehetővé teszi a felhasználók közötti privát üzenetküldést. Célja a hagyományos közösségi média felforgatása egy, a cenzúrának ellenálló globális hálózat létrehozásával, ahol a felhasználókat nem a nevük vagy a felhasználói azonosítójuk, hanem egy nyilvános kulcs alapján lehet azonosítani.

A Nostr adatai szerint a hálózatban február elején több mint 524 ezer profil volt leírással (bio), és több mint 30 ezer új felhasználót hoztak létre naponta.

A Chingari közösségi hálózat

Spanyolul eléggé pajzánul hangzik a Chingari neve, de sebaj. A közösségi hálózat nemrég a Solana-ról az Aptos blokkláncra költözött. A sajtó az “indiai TikTok-ként” is emlegeti, és állítólag a leggyorsabban növekvő közösségimédia-alkalmazás most. Felhasználói bázisa 2022-ben több mint 2,2 millió főre nőtt, az előfizetési bevételek pedig csak idén januárban 700 000 dollárra rúgtak a vállalat szerint.

A Chingari egy olyan videómegosztó mobilalkalmazás, amelyen a felhasználók eredeti videóikat kiterjesztettvalóság-szűrőkkel módosíthatják. Több mint ötmillió napi és 40 millió havi aktív felhasználója van. A Google Play-en világszerte a húsz legtöbbet letöltött alkalmazás között találjuk. Jelenleg Indiában, az Egyesült Arab Emírségekben, Indonéziában, Törökországban és az Egyesült Államokban érhető el.

A Taki TAKI-t ad

A Solana-ra épülő Taki tokenizált közösségi hálózat tokenekkel jutalmazza a felhasználókat, akik aktív részesedéssel rendelkeznek önmagukban. A felhasználók TAKI érméket kereshetnek azzal, hogy tartalmat tesznek közzé, vagy másokkal interakcióba lépnek, posztok vagy kommentek révén. (Hasonlóan működik a Steem és a Hive is.)

Blokklánc-alapú közösségimédia-alkalmazások a ChatGPT szerint.
Blokklánc-alapú közösségimédia-alkalmazások a ChatGPT szerint.

A platformnak több, mint 820 ezer felhasználója van a weboldal statisztikái szerint.

A DSCVR Reddit-alternatíva

Az Internet Computer hálózaton 2021-ben indult DSCVR (amelyet discover-nek ejtenek) úgy írja le magát, hogy hasonlít a Reddithez. Egy Medium blog szerint az egyik célja, hogy “alternatívává váljon mindenki számára, aki a Redditet használja”.

Becslések szerint közel 200 ezer felhasználója van, akik nemcsak a tartalmat, hanem magát a platformot is irányítják.

A Bison Relay titkosított közösségimédia-alkalmazás

A Decred tavaly indította el a Bison Relayt, egy olyan platformot, amely végponttól végpontig tartó titkosítással működik. Ez biztosítja, hogy csak a címzettek láthassák az üzenetek tartalmát. A Nostr-hoz hasonlóan ez is a cenzúrának való ellenállást tűzte ki célul. A hálózatot működtető üzemeltetők sem láthatják, hogy a felhasználók milyen tartalmakat osztanak meg, vagy milyen csevegésekben vesznek részt, ami a cenzúra elleni küzdelem egyik legfontosabb törekvése. Jelenleg azonban a felhasználói bázis mindössze 50-70 főből áll.

(A képeken a ChatGPT által generált listákat láthatunk decentralizált közösségimédia-alkalmazásokról, de tudni kell, hogy ha pontosak is, valószínűleg a 2021-es állapotot tükrözik. Azóta sok új projekt indult, és lehet, hogy ma már más lenne a sorrend, újak is felkerülnének.)

Kapcsolódó cikkeink:

A Nostr protokoll bemutatása és alkalmazása

Új decentralizált közösségi média platform indult a Polygonon

Jack Dorsey decentralizált közösségi média platformját rengetegen várják, indul a béta teszt

Felfedte magát a BitClout kitalálója, decentralizált közösségi médián dolgozik

Itt a BLIP chat – a forradalmak a Lightning hálózaton kezdődnek majd

Mikor válik végre tömegessé a Web3? Mi hozhatja el az új kriptovaluta-fellendülést?

Címlapkép forrása: Pixabay.com