Felmérés: a kriptovaluták nem kockázatosabbak, mint a részvénypiac

A Piplsay által közzétett felmérés szerint az amerikai befektetők kétötöde úgy gondolja, kriptovalutákba fektetni már egyáltalán nem jár nagyobb kockázattal, mint a részvénybefektetés. Egyre többen teszik le a voksukat a kriptók mellett, sokan azonban még mindig inkább a konzervatívabb oldalon maradnak. Lássuk, hogyan gondolkodnak a tengerentúlon.

A Piplsay globális fogyasztói kutatási platform 30 ezer 18 éven felüli amerikait kérdezett a kriptovalutákról, melynek eredményéből kiderült, hogy a többsége úgy véli, a kriptovaluta egy rendkívül biztonságos befektetés. A felmérésben résztvevők 25 százaléka már rendelkezik kriptovalutával, és 27 százalékuk elmondta, továbbra is szeretné bővíteni kriptovaluta portfólióját. A válaszadók 41%-a pedig úgy gondolja, hogy a kriptovaluta nem kockázatosabb, mint a részvénypiac. Mindez pedig szép és jó, azonban ne feledkezzünk meg azokról sem, akik egyelőre még nem gondolkodnak kriptovaluta vásárlásban. Közülük ugyanis 27 százalék a kriptók körüli csalások, 22 százalék a szabályozás hiánya, 20 százalék pedig a kriptovaluták volatilitása miatt nem állt még be a kriptohívők sorába. Nos, ami késik, nem múlik. És ugyan a részt vevők 30 százaléka még nem hallott a kriptovalutákról, az idő majd ezt biztosan orvosolni fogja.

Csipetnyi nosztalgia, csipetnyi jóslat

A felmérés talán már egyáltalán nem okoz meglepetést, hiszen a kriptovaluták iránti étvágy napról napra nő. A bitcoin például megállíthatatlanul tör előre, így az elmúlt évtized egyik legjobban teljesítő eszközei közé került. Számos befektető pedig idejében felismerte a közkedvelt kriptó figyelemfelkeltő teljesítményét.

A nosztalgikus hangulat kedvéért gondoljunk csak vissza a MassMutual amerikai életbiztosító 100 millió dollár értékű bitcoin vásárlására. A MicroStrategynél már ezrével állnak sorba a bitcoinért és a BlackRock is nyíltan kiállt a bitcoin mellett. Mindezek után pedig jött a Tesla az 1,5 milliárd dolláros bitcoin befektetésével, mellyel aztán sokak napját bearanyozta. A Tesla egyébként azóta már többet keresett a bitcoinon, mint az autó eladásokon tavaly. Ez pedig meglehet, hogy további befektetőt fog vonzani a piacra, bár a JP Morgan szerint ne számítsunk arra, hogy sok más „mainstream vállalat” fogja követni a Tesla lépését.

Ugyan a „bitcoin” kifejezés egyelőre még nem érte el a google trendekben a 2017-es szintet, csak idők kérdése, hogy újra a magaslatokban legyen. A Grayscale felmérése ugyanis már októberben megállapította, hogy az amerikai befektetők 55%-a érdeklődik a kriptovaluták iránt. Az pedig biztos, hogy nem kell tengeren túlra mennünk, hogy hasonló eredményeknek örvendhessünk a kirptovalutákkal kapcsolatban.