Hat nyomos érv a Bitcoin mellett a világ legnagyobb alapkezelőjének kutatási igazgatójától

Nem akárhonnan kapott támogatást a vezető digitális eszköz. A Fidelity Digital Asset kutatási igazgatója, Ria Bhutoria (képen) hat jól ismert Bitcoin-ellenes kritikát és félreértést próbál száműzni a köztudatból.

Bhutoria egy friss jelentésében írja, hogy ugyan az elmúlt években többször is megválaszolásra kerültek a Bitcoinnal szembeni fenntartások, de sokszor elavultak és érdemes egy frissített választ szolgálni a kritikus hangoknak, olyanokat, amik hűen tükrözik a Bitcoin iránti töretlen kisbefektetői és most már vállalati érdeklődést.

Bhutoria elsőként a Bitcoin magas árfolyam ingadozását vesézi ki, mely sokak szerint nem teszi alkalmassá, hogy értékőrző státuszt érjen el.

Szerinte a Bitcoin volatilitása a kriptovaluta kínálat rugalmatlanságának és az intervenció-ellenálló tulajdonságának tudható be. Hiába növekszik a kereslet a BTC iránt, a hálózat nem tud több Bitcoint generálni (bányászni) lévén a teljes érmekínálata rögzített: 21 millió. Szintúgy, a hálózat nem képes magasabb ütemben Bitcoint generálni, mivel az automata nehézség-szabályozás garantálja, hogy új blokkok (benne tranzakciókkal és bitcoin blokkjutalommal a bányászoknak) átlagosan 10 percenként kerülnek felfűzésre a blokklánc hálózat végére.

Kapcsolódó: Bitcoin bányászat működése

Továbbá, Bhutoria véleménye szerint a Bitcoin egy intervencióktól mentes szabadpiac, hiszen egyetlen központi bank vagy kormány se tudja mesterségesen szabályozni a piacát az alacsonyabb volatilitás elérése érdekében.

Egy másik kritika, amit folyamatosan szembejön, hogy a Bitcoin alkalmatlan utalásokra. Bhutoria itt megjegyzi, hogy a Bitcoint elsősorban nem értékesítési pontoknál történő fizetésekre tervezték (arra ott lesz a Bitcoin Lightning hálózat). Szerinte ami hiányzik napi tranzakció kapacitásban, azt a Bitcoin a tranzakciók véglegességével, átláthatóságával és decentralizált mivoltával kompenzálja, ami tulajdonságai kiválóan kamatoztathatóak nemzetközi utalásokkor és globális vállalati elszámolásoknál.

Egy másik rengeteget hallott kritika, hogy a Bitcoin bányászat erőforrás-pazarló. Bhutoria erre úgy replikál, hogy “a bányászat jelentős részét megújuló energiából fedezik,” mint vízenergia, szélerőművek és napelem farmokon keresztül, továbbá a felesleges kapacitásokból, ami amúgy megfelelő lokális kereslet hiányában csak kárba veszne.

Kapcsolódó: Jelentés: bitcoin bányászok 77.6-százaléka megújuló energiát használ

A köpönyegforgató Christine Lagarde-ok és más bankárok által örömmel hangoztatott negyedik kritika, miszerint a Bitcoin a bűnözők pénze, kiválóan alkalmas pénzmosásra és illegális tevékenységek finanszírozására. Bhutoria itt megjegyzi, a Bitcoin tranzakciók mindössze 1%-a köthető bizonyítottan illegális tevékenységekhez, sőt a Bitcoin hálózat átláthatósága inkább megkönnyíti a bűnüldöző szerveknek a Bitcoinnal folytatott bűnös tevékenységek felderítését.

Kapcsolódó: Elhanyagolható a darknet bitcoin tranzakciók aránya az összpiaci értékéhez viszonyítva

A Bitcoin pszeudonim, nem anonim, és a blokklánc-elemző cégek kifinomult technikákat fejlesztettek ki a Bitcoinnal végrehajtott bűnözői tevékenységek felderítésére és az elkövetők azonosítására.

Egy másik érv a Bitcoin ellen, hogy nincs mögötte semmi. A Fidelity kutatási igazgatója itt kihangsúlyozza, a BTC mögött kód és a felhasználói közötti egyetértés áll, akik átlátják ezt és hisznek a tulajdonságaiban.

Végezetül Bhutoria odaszólt azoknak is, akik szerint a Bitcoin el fog tűnni a történelem süllyesztőjében és jön egy gyorsabb, olcsóbb, jobb digitális eszköz a helyére.

Mialatt a versenytársak a Bitcoin korlátait próbálták orvosolni (pl. a korlátozott tranzakciószámot vagy a volatilitását), addig nem figyeltek azokra a kulcsfontosságú tulajdonságaira, ami a Bitcoint ténylegesen értékessé teszi (pl. kiváló szűkösség, decentralizáció, megváltoztathatatlanság). Ez megmagyarázza miért a Bitcoin dominál még mindig piaci érték, befektető- és felhasználószám, bányászok és validátorok, illetve kiskereskedelmi és intézményi infrastruktúrák és termékek elterjedtsége tekintetében.

(Forrás: Fidelity Digital Assets)