Hogyan támogatják a kriptoderivatívák a kereskedési stratégiákat

A piaci trendek megfejtésének számos módja van. A technikai és fundamentális elemzésektől a közösségi média figyeléséig számos mérőszám nyújt alapot, amely alapján a kereskedők felmérhetik a piaci hangulatot és meghozhatják a kereskedési döntéseiket.

A technikai elemzés meglehetősen bonyolulttá válhat, a fundamentális elemzés pedig jelentős időt igényel a megfelelő minőségű kutatás elvégzéséhez.

A kriptoderivatívák a piac általános hangulatának proxyjaként szolgálhatnak. Megmutathatják, hogy a kereskedők szerint merre halad tovább a piac, és olyan értékes támpontokat adnak a kereskedőknek, amelyeket figyelembe kell venniük a kereskedési döntések meghozatalakor.

Mik azok a kriptoderivatívák?

Akár részvényekkel, akár kriptovalutákkal kereskedünk, a derivatívák (származékos termékek) a kereskedés egy másik, összetettebb szintjét képviselik. Az alapszintű kereskedés a spot kereskedés, amelyet mindenki ismer.

A spot kereskedésben megvásárolunk egy eszközt, és azonnal birtokba vesszük. Például BTC-t veszünk a Binance kriptotőzsdén. Később eladhatjuk a BTC-t, amikor az ára emelkedik, és az eladás és a vételi árfolyam különbségből szép profitot realizálhatunk.

Az ilyen spot kereskedésnél magasabb szinten találjuk a derivatív kereskedési ügyleteket. A derivatív kereskedés nem foglalja magában az eszköz közvetlen tulajdonjogát. Ehelyett az eszköz árára vonatkozó szerződésekről szól a megállapodás. Ezeket a szerződéseket származtatott ügyleteknek is nevezzük, mert értéküket a mögöttes eszköz alapján határozzák meg. Ezáltal a kereskedők továbbra is profitálhatnak az eszköz árkülönbségeiből anélkül, hogy magát az eszközt valaha is birtokolniuk kellett volna.

derivatívák

A derivatíva kereskedés típusai

A szerződés jellegétől függően a származtatott ügyletek három fő típusát különböztetjük meg. Minden derivatív kereskedési típusnak megvan a maga célja.

1. Határidős szerződések

Ezek a származtatott ügyletek lehetővé teszik a kereskedők számára, hogy a jövőben egy adott időpontban vásároljanak vagy adjanak el egy eszközt. Ezzel a kereskedők fogadásokat kötnek az eszköz jövőbeli árára, és ezzel lekötik magukat a fogadás kimenetelébe.

2. Örök határidős ügyletek

Ahogy a neve is sugallja, az ilyen típusú származtatott ügyletek a határidős kereskedések finomítása. Ugyanúgy az eszköz árára fogadnak, hogy mennyi lesz az valamikor a jövőben. Ami eltér, hogy az örök határidős ügyleteknek nincs lejárati dátuma. Ez lehetővé teszi a kereskedők számára, hogy addig tartsák a szerződéseiket, amíg úgy nem döntenek, hogy lezárják azokat.

3. Opciós kereskedés

Az opciók olyan származtatott ügyletek, amelyek eltéríthetik a jövőbeli kötelezettséget egy eszköz megvásárlására vagy eladására. Ezen szándék alapján kétféle lehetőség létezik:

  • Vételi opciók – a kereskedő meghatározott áron vásárolhat eszközt.
  • Eladási opciók – a kereskedő meghatározott áron értékesíthet egy eszközt.

A kereskedőnek mindkét esetben joga lenne kötelezettség nélkül kilépni a pozíciójából egy meghatározott áron – kötési áron – egy meghatározott lejárati napon. Ezeket a kritériumokat szabályozott opciós brókerek határozzák meg és érvényesítik automatizált módon.

Tehát miben különbözik ez a korábbi példáktól?

Figyeljük meg, hogy az opciós kereskedés lehetővé teszi a kereskedők számára, hogy az opciós szerződésekben szereplő „prémiumok” eladásával bevételt termeljenek. Hiszen a vevőtől előre kapnak prémiumot – például díjat –, és azt a lehívástól függetlenül megtarthatják.

Az opciók tehát jogokról szólnak a kötelezettségek helyett. Az opcióértékesítő félnek azonban kötelezettséget jelent, ha a vevő él az opcióval.

A derivatíva kereskedés előnyei a kereskedők számára

Miért választják a kereskedők a derivatíva kereskedést a spot kereskedés helyett? Erre három fő érvet lehet felhozni.

Kockázatmenedzsment fedezettel

A pénzügyekben azok veszítenek hosszú távon, akik nem építenek fel fedezetet maguk mögött. Minden kereskedési pozícióhoz létezik egy ellenpozíció, amely ellensúlyozza az eredeti pozíció kockázatát. Ez a fedezeti ügylet lényege.

Spekuláció

Akár szeretjük őket, akár nem, az olyan mémcoinok, mint a DOGE és a PEPE, minden bizonnyal bebizonyították, hogy a spekuláció rendkívül jól jövedelmező lehet, már pusztán a spot kereskedés esetén is. De a spekulációt a határidős szerződésekkel egy másik szintre lehet emelni.

Ahogy láttuk a határidős kereskedéseknél, a kereskedők hosszú és rövid távú szerződéseket is köthetnek. Ezzel a likviditással a szerződések formájában meghozott fogadásaik ugyanolyan értékessé válnak, mint maga a mögöttes eszköz.

Tőkeáttétel

A spekuláció és a tőkeáttétel kéz a kézben jár a határidős kereskedés esetében is. A határidős származtatott ügyletek a legalkalmasabbak tőkeáttételre, mivel ezek a szerződések meghatározott lejárati dátumokkal rendelkeznek. Ebben az értelemben a tőkeáttétel a tétek megsokszorozásáról szól.