Hogyan teszi a saját biztonsági modellje különlegessé az Ethereumot?

Az Ethereum blokklánc a héten újra a címlapokra került, mivel a régóta várt Merge néven ismert fejlesztést telepítették a Ropsten teszthálózatra, és így az ETH 2.0 átállás a végső tesztelési fázisba ért. A hálózatot és a mögöttes ether eszköz jövőjét egyedülálló helyzetbe hozza ez az új fejlesztés.

Ugyanis az Ethereum biztonsági és monetáris modellje a Merge után a kriptoszektor egyik legegyedibb eszköze lesz. Ezt állítja az Ethereum elemzője, ‘@econoar’, aki az összeolvadás utáni számadatokba és a hálózat gazdaságtanába mélyedt el.

ETH 2.0 Merge

A ConsenSys társalapítója, Joe Lubin 2014-ben említette először az Ethereum kínálati és kibocsátási tulajdonságait, amikor “dezinflációs valutaként” jellemezte. Az egyensúlyt a hálózat biztonsága garantálja, amelyet hamarosan a staking-gel szabályoznak majd. Ennek megfelelően elég jutalomnak kell lennie a stakerek számára ahhoz, hogy továbbra is biztosítsák a hálózatot. Jelenleg évente körülbelül 4,8 millió ETH-t bocsátanak ki proof-of-work keretében, ami a hálózat biztosításának költsége, jegyezte meg az elemző.

Tíz éve készül el az Ethereum 2.0

Az EIP-1559 csomag 2021. augusztusi bevezetése forradalmi lépés volt a kibocsátási infláció csökkentése szempontjából, amit a hálózati díjak egy részének elégetésével értek el. Akkoriban az infláció 4% körül volt, mára 2,8%-ra vagy az alá esik be, amikor több ETH-t égetnek el.

A proof-of-stake-re való áttérés, ami akár már augusztusban megtörténhet, az Ethereum közösség figyelmének középpontjában áll az Ethereum indulása óta. “Sokkal könnyebb kiszámítani, hogy mennyi ‘biztonsági költségvetésre’ van szükség a proof of stake alatt, mivel a stakerek maguk is ETH-t tesznek fel a hálózat biztosítására” – emelte ki az elemző.

A jelenlegi 12,8 millió stakelt ETH mellett évente körülbelül 600 000 ETH-t fognak kifizetni a biztonság fenntartására a jelenlegi PoW modell szerinti 4,8 millió ETH helyett. Ez körülbelül “88%-kal kevesebb eladási nyomást jelent” – tette hozzá. Ráadásul a stakerek jelenleg körülbelül 4,3% APY-t keresnek.

Egy szimulált Merge helyzet számításai szerint jelenleg az Ethereum kibocsátása évente 1,3%-kal csökken majd. Ez azonban egy dinamikus szám, amely erős kereslet mellett növekedni fog, mivel több díjat égetnek el, és ennek fényében az ETH-kínálat csökken.

“Ez az új biztonsági modell 10 éve készül, a közösség tagjai rengeteg ötletet és fejlesztést tettek bele az elmúlt évtizedben. Az ETH hamarosan deflációs eszköz lesz, miközben a hálózat biztonsága erősödik.”

Így a kriptopiacon nem lesz olyan más deflációs eszköz, amely évi 4-5%-os hozamot hoz és teljesen biztonságos, ezzel az Ethereum meglehetősen egyedi kriptoeszközzé válik.

ETH árfolyam-kilátások

Ethereum árfolyam

Úgy néz ki, hogy jelenleg semmi sem tudja megfordítani a kriptopiaci lejtmenetet, és ez igaz az Ethereumra is. Az ETH árfolyama az elmúlt két hétben konszolidálódott, de az előző hónapban 23%-ot esett, és most a 1790 dollár körüli árfolyam 63%-kal marad el a novemberi csúcsától.