Hogyan tovább Bitcoin és Ethereum skálázhatóság?

  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A skálázhatóság kérdése állandóan kísérti a kriptókat. Míg bizonyos (többnyire újabb és kevésbé decentralizált) blokkláncok – a Ripple (XRP), az EOS és a Tron – másodpercenként több ezer tranzakció kezelésével büszkélkedhetnek, addig a nagyobb, megalapozottabb, decentralizáltabb és biztonságosabb blokkláncok, mint a Bitcoin és az Ethereum továbbra is küzdenek a kétjegyű számok eléréséért.

Ez a probléma az utóbbi hónapokban ismét előtérbe került, mivel a DeFi (decentralizált pénzügy) növekedése és a Bitcoin 12.000 USD-re emelkedése a tranzakciós díjak emelkedését okozták.

De vajon tényleg van skálázhatósági probléma az olyan nagy hálózatoknál, mint a Bitcoin és az Ethereum? Iparági szereplők szerint igen, van, és ez hosszabb távon alááshatja az elfogadását, kivéve ha ezeknek a hálózatoknak a fejlesztő-közösségei elő tudnak rukkolni a második rétegű és első rétegű megoldásokkal.

 

skálázhatóság

Skálázhatósági szűk keresztmetszetek

A kriptószféra néhány jó hónapot tudhat maga mögött a hírhedt márciusi összeomlása óta. A Bitcoin augusztusban és szeptemberben 12.000 USD-re emelkedett, majd ismét 10.000 USD-re zuhant, míg az Ethereum szépen növekszik a DeFi iránti érdeklődésnek köszönhetően.

A kereslet emelkedése és az érdeklődés növekedése azonban nem volt problémamentes. Augusztus óta a Bitcoin átlagos tranzakciós díja olyan magas, amilyen utoljára 2018. februárjában volt.

Az Ethereum átlagos díjai megdöntötték minden idők rekordját. Augusztus közepén 5,8 USD-re emelkedtek, majd szeptember 1-jén pedig már a 13,23 USD-t érték el.

Más szóval, mindkét blokkláncnak skálázhatósági problémái vannak, ahogy azt a Parity Technologies kutatási vezetője, Joe Petrowski kifejtette.

„Az Ethereum már elérte a skálázhatósági szűk keresztmetszeteket. A tokenek tranzakciós díja 30-40 USD-ba kerülhet”– mondta.

Petrowski felvetette, hogy a problémát tovább súlyosbította a kriptó ökoszisztéma fejlettebb állapota, összehasonlítva a 2017. végén lévő állapottal. (Amikor a BTC rövid ideig elérte minden idők legmagasabb, átlagosan 54,90 USD-os tranzakciós díját).

„Ez a probléma az elkövetkező hónapokban potenciálisan még tovább nő, mielőtt a második réteg megoldásainak élesítése el nem kezdődik. Nagy különbség van azonban a 2017-es piachoz képest: sokkal több infrastruktúra áll rendelkezésre a blokkláncok eléréséhez”– nyilatkozta.

Példaként Petrowski megjegyezte, hogy 2017-ben sok tőzsde leállította az új felhasználók regisztrálását, mivel nem rendelkeztek elegendő személyzettel sem a KYC, sem az ügyfélszolgálati jegyek feldolgozásához. Akkor még a decentralizált tőzsdéket szinte csak a legkeményebb techszakik voltak képesek használni.

„Most minden sínen van; a tőzsdéknek nagyobb csapataik vannak, több fiat áll rendelkezésre, több intézmény működik, és az Uniswaphoz hasonló decentralizált tőzsdék könnyen használhatók. Röviden: több ember jobban hozzáfér a könnyebben használható alkalmazásokhoz– tette hozzá.

Amaury Séchet, a Bitcoin fork Bitcoin Cash (BCH) fejlesztője egyetértett abban, hogy néhány nagy blokklánc jelenleg problémákkal küzd.

“Az ETH és a BTC jelenleg problémákkal küzd” – nyilatkozta. “A BTC kulturális okokból: nem akarják a láncot skálázni.”

Egyre rosszabb lesz, mielőtt jobb lenne

Séchet arra számít, hogy az Ethereum és a Bitcoin skálázási problémái hatással lesznek az összes többi tokenre is, amelyek a két szóban forgó blokkláncra épülnek, így például a Tether-re (USDT) vagy a Chainlink-re (LINK) is.

„Más láncok nagy kapacitással rendelkeznek, és nem szabadna mostanában beleütközniük ezekbe a problémákba. Ezért van az, hogy a Bitcoin Cash-re koncentrálok”– tette hozzá.

A tranzakciós díjak emelkedése – és ennek a skálázhatóságra és a felhasználásra gyakorolt hatása – a tágabb kriptográfiai közösségben újból a figyelem középpontjába helyezte a skálázhatóság első rétegű megoldásait.

A DeFi folyamatos növekedése miatt a dolgok különösen rosszra fordulhatnak az Ethereum számára, legalábbis addig, amíg be nem fejezik az Ethereum 2.0-ra való átállást, amit oly régóta várunk.

Joe Petrowski elmondta: „Ha a DeFi teremt némi értéket azáltal, hogy új szolgáltatást nyújt az embereknek, vagy pénzügyi szolgáltatásokat kínál azoknak, akiknek korábban nem volt azokhoz hozzáférése, majd a tényleges használat alapján túlságosan skálázott lesz, méghozzá olyan mértékben, hogy a díjak meghaladják a szolgáltatás értékét, akkor a skálázhatóság rendkívül sürgőssé válik.”

Petrowski felvetette annak lehetőségét is, hogy a DeFi arbitrázshoz való használata tovább ronthatja a helyzetet.

„A fentiek esetében a legrosszabb szcenárió az lenne, ha a díjak túl magasak lennének az értéknövelő szolgáltatások teljesítéséhez, de alacsonyabbak, mint az arbitrázs lehetőségei. Ebben az esetben az arbitrázsok több értéket fognak kivenni, mint amennyi létrejön”– nyilatkozta.

Petrowski arra számít, hogy a közeljövőben és hosszabb távon a Bitcoin helyzete rosszabb lesz.

“A blokkjutalom lecsökkenése közel nullára azt jelenti, hogy a bányászoknak bevételeik egyre nagyobb részét kell a tranzakciós díjak révén előteremteniük” – mondta. “Valóban kockázatot jelenthet, ha az bányászok úgy döntenek, hogy inkább áttérnek egy másik “értéktartó” láncra.”

Rétegező megoldások a skálázhatóság érdekében

Az on-chain megoldások híján a Bitcoin és az Ethereum kedvelőinek egyre inkább a második rétegű és az alkalmazás alapú megoldásokra kell támaszkodniuk. Ezeknek azonban lehetnek hátrányai.

„A nap végén ez egy likviditási vs skálázhatósági kompromisszum. A második réteg technológiájának általában likviditási problémái vannak, mert IOU-kkal kereskednek az eredeti eszközök helyett”– véli Amaury Séchet.

Joe Petrowski egyetértett abban, hogy a második rétegű megoldások sem tökéletes megoldások.

“Ez az eredménytelenség meglehetősen vonzóvá teszi a probléma kezelését az első rétegnél” – nyilatkozta.

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.