Hollandiában 21 Bitcoinért árulnak egy luxuslakást

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hollandiában egy luxuslakást 21 Bitcoinért árulnak, amely a jelenlegi Bitcoin árfolyamot figyelembe véve közel 1 millió euróba fog fájni a vevőnek.

Az első ingatlan Hollandiában, amelyet Bitcoinnal vásárolnak meg

Az eladásra kínált ingatlan Dél-Hollandiában egy Veghel nevezetű településen található. A holland NOS hírportál értesülései szerint a penthouse vevője Bitcoinnal fog fizetni a meghirdetett luxuslakásért. Gyakorlatilag ez lesz az első olyan ingatlaneladás az országban, ahol az ingatlan teljes ára Bitcoinban kerül kifizetésre. René van de Laar ingatlanügynök elárulta, hogy korábban részleges fizetésre volt már példa Bitcoinban. De többnyire azt csak a foglaló kifizetésére használták.

Bart Greijmans a Makelaardij van de Laar ingatlanirodától úgy nyilatkozott, hogy az üzletet napokon belül nyélbe is ütik. Már van egy potenciális vevőjük, csak azt kell még kitalálniuk, hogy hogyan tudják majd sikeresen lebonyolítani az adásvételt. Greijmans pozitívan áll a dologhoz és bízik abban, hogy sikeres lesz az eladás. Azt azonban elismeri, hogy a kriptovaluták használata ingatlanvásárlásoknál nem túl gyakori. Az országban nincs is rá korábbi példa, hogy hogyan lehet kriptovaluta tranzakcióval lebonyolítani egy ilyen volumenű fizetést. Ezért mindenképpen ügyvédek segítségét fogják igénybe venni annak érdekében, hogy mindent megfelelően le tudjanak papírozni mind az eladó, mind a vevő számára. Az ingatlanügynökség azért örül a lehetőségnek, hiszen ez egy kiváló alkalom arra, hogy lássák hogyan működik a dolog kriptovalutával.

A volatilitás sem könnyíti meg a helyzetet

Napjainkban még nem túl elterjedt a Bitcoinnal történő ingatlanvásárlás és ennek egyik oka a Bitcoin volatilitása. Elég nehéz ugyanis meghatározni az ingatlan pontos árát Bitcoinban úgy, hogy egy nap több ezer dolláros változás is lehet a Bitcoin árában. Túl nagyok a kilengések és ebből vagy az eladó vagy a vevő jönne ki rosszul.

Persze azt is lehet csinálni, hogy az eladó euróban vagy dollárban hirdeti meg az ingatlant és csak a vásárlás pillanatában váltja át Bitcoinra az összeget. Másfél éve például egy balatoni nyaraló vételárát lehetett így Bitcoinban is kiegyenlíteni. De még egy szántóföldet is hirdettek Bitcoinért hazánkban.

Külföldön azért gyakrabban lehet találni Bitcoinban meghirdetett ingatlanokat. Dubajban például luxusingatlanokat lehetett Bitcoinnal megvásárolni.

Borítókép: Makelaardij van de Laar

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.