A hongkongi szabályozó testület új előírásokat vezetett be a kriptopénz alapkezelőknek

A Hongkongi Értékpapír és Határidős Ügyletek Felügyelete (a hongkongi megfelelője az amerikai SEC-nek) új szabályrendszert jelentetett meg az alapkezelők részére, akik a kriptovaluta eszközöket menedzselik. Ez az új szabálycsomag pont akkor lépett érvénybe, amikor hatalmas politikai felfordulás uralja az országot, és soha nem látott mennyiségben kereskednek bitcoinnal.

A szabályok, amit egy 37 oldalas dokumentum fejt ki részletesen, összefoglalja és irányvonalat ad, hogyan kell a tőkealapokat strukturálni, hogyan kezeljék a kockázatmenedzsmentet, letétkezelést, nyilvántartásokat, vagyonelkülönítést és egyéb fontos jogi, logisztikai kérdéseket.

A hangsúly a megfelelő letétkezelésen van

A szabályok megszabnak bizonyos pénzügyi követelményeket is, beleértve olyan kikötéseket is, mint:
Ha a Virtuális Alapkezelő virtuális eszközöket birtokol az alap nevében, amit menedzsel, akkor a virtuális alapkezelő menedzser köteles mindig likvid tőkét birtokolni, ami nem lehet kevesebb mint 3 millió hongkongi dollár, vagy szükséges változó likvid tőke.’

Más szavakkal kifejezve ez azt jelenti, hogy a virtuális alapkezelő menedzsereknek letétbe kell helyezni körülbelül 383 ezer USA dollárt, aminek mindig rendelkezésre kell állni.

Emellett a virtuális alapkezelő menedzsereknek kötelező kinevezni egy ’funkcionálisan független letétkezelőt’ is.

Ez a független letétkezelő lehet egy harmadik fél vagy „ahol a saját letétkezelési funkciót adaptáltak, ott a virtuális alapkezelő menedzsereknek biztosítania kell a megfelelő szabályrendszert, eljárásokat és belső kontrollokat, amelyek védik a virtuális alapot. Az a személy, akik a letétkezelési funkcióért felel, függetlennek kell lenni attól a személytől, akik az alapkezelési funkciókat menedzseli.”

A dokumentum azt is előírja, hogy az alapkezelő menedzserek felelnek a megfelelő vagyonelkülönítésért. Például, ha a virtuális alapkezelő menedzser az ügyféltől a letétet fiat valutában kapja, akkor nyitnia kell egy vagy több elkülönített bankszámlát, ahol tárolja az ügyféltől kapott pénzt. A pénzt mindaddig ott kell tartani, amíg valamilyen más feltétel mást elő nem ír.

 

Az ICO részvétel szabályai

A szabálycsomag előírásokat fogalmazott meg a virtuális alapkezelő menedzsereknek arra vonatkozóan is, hogyha részt szeretnének venni egy token kezdeti kibocsátásban, azaz egy ICO-ban. A dokumentum elmagyarázza, hogyha egy virtuális alapkezelő menedzser részt szeretne venni egy virtuális coin kezdeti kibocsátásánál a tőkealap nevében, amit menedzsel, akkor biztosítania kell, hogy a kibocsátás során vásárolt coin méltányosan van elosztva, és feljegyzések egyértelműen tartalmazzák, hogy

(i) a tranzakció előtt mi volt a tervezett allokáció módja,
(ii) mi volt a tényleges allokáció módja a tranzakció után,
(iii) mi az eltérés oka a tervezett és megvalósult allokáció között.

Bitcoin kereskedés az egekben a politikai összecsapások miatt

A Bitcoin kereskedés a helyi kriptotőzsdén, a LocalBitcoinson kilőtt az egekbe Hongkongban, ugyanis a helyi lakosoknak korlátozva van a készpénzfelvétel az ATM-ekből. A lakosok attól is nagyon félnek, hogy a kínai kormányzat figyelteti a digitális fizetéseket, és befagyasztja a pénzügyi eszközeiket.

Ez azonban nem az első eset, hogy a hongkongi polgárok a bitcoinhoz fordulnak egy krízis esetén, amivel a megtakarításaik értékét szeretnék védeni, és túlélni ezt a nehézkes időszakot. Más országokban is előszeretettel fordul a lakosság a Bitcoinhoz és más kriptovalutákhoz krízis vagy gazdasági nehézségek esetén. Jó példa erre Venezuela, ami az elmúlt két évben a pénzügyi válságot csak a Bitcoinnak köszönhetően tudta túlélni.