Honnan tudod, hogy bull piacon vagyunk? Dan Larimer bejelenti az új projektjét

A kínai kriptós közösségben terjed az a mondás, miszerint a kriptopénz piacokon addig szó nincs bikapiacokról és SELL szignálokról, amíg Dan Larimer nem hagyja ott a korábbi projektjét és jelent be valami újat. Tegnap megtörtént. Örömünkre.

Larimer fejlesztő talán egyik legismertebb projektje az egy éven át futó 4 milliárd dollár finanszírozást behúzó EOS blokklánc projekt volt, amiből még idén januárban hátrált ki. Azóta se megy jól az EOS tokennek, Kína blokklánc ügynökségének többszörös kedvence ugyanott topog árfolyamban (+7.45%), mint egy évvel ezelőtt, mialatt néhány hasonszőrű alt tokenje, – lásd ADA-t (+2400% egy év alatt) –  2-, 3- vagy akár négyjegyű ralin van túl.

Sokak szerint Larimer olyan szintre fejlesztette az exit scam átverések műfaját, hogy már maga is elhiszi, hogy nem csak azért fejleszt blokklánc projekteket, hogy tovább növelje személyes, Fortune magazin által 600 millió dollárra becsült vagyonát. Barátunkról annyit meg kell jegyezni, egyike a korai adaptálóknak, sőt még anno Satoshi Nakamotóval is kapcsolatban állt a bitcointalk.org fórumon. Egy érdekes szösszenet, hogy Nakamoto konkrétan Larimernek címezte egyik leghíresebb mondássá vált válaszát, miszerint:

“Ha nem hiszel nekem vagy nem érted, nincs időm megpróbálni meggyőzni, sajnálom.” – Larimer 2011-ben a Bitcoin 10 perces blokkidejét kifogásolta. A mondatot általában az örök Bitcoin szkeptikusokra használjuk, akik hiába az érvek, hiába a racionalitás, csak a hibáit forszírozzák.

No de Larimerre visszatérve: első próbálkozása a 2013-ban indult BitShares DEX volt, kihátrált, aztán jött a Steem blogplatform, otthagyta, majd az EOS, ahol technológiai vezetői pozícióját idén januárban dobta.

De szerencsére itt az újabb világmegváltó ötlet, ez pedig a Clarion. A GitHub bejelentése szerint a Clarion OS egy friend-to-friend üzenetküldő protokoll lesz, amivel az üzenetfolyamok kriptográfiai azonosítók között mehetnének végbe. Ilyen üzenetfolyam lehet aszinkron p2p (például e-mail), valós idejű p2p (videó/chat), egy-a-sokhoz (például tweet/Facebook) vagy sok-a-sokhoz típusúak (például egy publikus csevegőszoba/blokklánc). A projekttel végső soron az lesz a célja, hogy “egy logisztikai szempontból decentralizált hálózat szabadságával és függetlenségével biztosítja egy központosított szolgáltatás teljesítményét és megbízhatóságát.”

Jelenleg még nagyon kezdeti státuszban a projekt, de mindenesetre ahogy a BitShares, Steem és EOS esetében már megtanulhattuk: ígéretekből nincs hiány. Csak tudnánk, mi volt az említett három előző projektjével a gond?