Horvátországban egyre több helyen fogadnak el kriptovalutákat

Horvátországban robbanásszerűen terjednek a kriptovaluták, és népszerűségük várhatóan továbbra is csak nőni fog. A hét elején a Konzum bejelentette, hogy elfogadja a kriptovalutás fizetéseket az online áruházában. Ez csak az első lépés Horvátország legnagyobb szupermarketláncánál, hiszen a vállalat azt tervezi, hogy az összes üzletében bevezeti a szolgáltatást.

Az ország hamarosan az egyik legkedveltebb hellyé válhat a kriptovaluta-rajongók számára, hiszen egyre több helyen lehet kriptovalutával fizetni.

Az, hogy a Konzum elérhetővé tette a kriptovalutás fizetéseket, egy fontos mérföldkő a kriptotérben.

“Ez a lépés az első a maga nemében Horvátországban, így a Konzum az első és egyetlen kiskereskedelmi lánc az országban, amely elfogadja a kriptovalutás fizetéseket. A szolgáltatás bevezetése egy újabb jele annak, hogy a Konzum folyamatosan figyelemmel kíséri a globális trendeket, újításokat vezet be és mércét állít fel a kiskereskedelmi szektorban” – mondta Uros Kalinic, a Konzum pénzügyi és informatikáért felelős igazgatótanácsának tagja.

Kailinic a Konzum partnerét is megemlítette:

“A kriptovalutákkal történő fizetés itt Horvátországban még gyerekcipőben jár, de partnerünk, az Electrocoin szerint az új szolgáltatás bevezetése teljesen indokolt volt. Ahogyan ügyfeleink banki alkalmazásokat használnak elektronikus fizetésre, úgy hisszük, hogy ez a szolgáltatás is kiveszi majd a részét a tranzakciók lebonyolításából. Évről évre a készpénzes tranzakciók arányának csökkenését látjuk, ami logikus a digitalizáció és a koronavírus korában, amikor járványügyi okokból visszaszorították a készpénzes fizetéseket.”

A Konzum a Bitcoin mellett Ethereum, Bitcoin Cash, USDC, USDT, EOS DAI, Ripple és Stellar Lumen fizetéseket is elfogad.

Már a postán is lehet kriptovalutákkal kereskedni

Annak ellenére, hogy a kriptovalutákkal történő fizetés még gyerekcipőben jár, a horvátok az elmúlt két évben már többféle coint is vásárolhattak a postán. Novembertől pedig el is adhatják őket. Ez a valóságban azt jelenti, hogy több mint 50 kiválasztott postahivatal – amelyek az ország összes megyéjét lefedik – gyakorlatilag cserepénztárként működik.

A felhasználók hozzáférhetnek a Crypto Centerhez is. Ez egy speciális weboldal, amely a Horvát Posta kriptovalutákkal kapcsolatos összes szolgáltatását egyesíti. A weboldalon megtalálható egy árfolyamlista, de az oldalon a kívánt kriptovaluta vásárlásával és eladásával kapcsolatos információkat is találunk. A Crypto Centeren egy interaktív térkép is található, amely tartalmazza azoknak a postahivataloknak a címét, ahol ez a szolgáltatás elérhető.
A weboldalon kriptobélyegek is vásárolhatók, ami szintén újdonságnak számít. A kriptobélyegek bevezetésével a Horvát Posta összekapcsolta a hazai filatéliát az új technológiai trendekkel az NFT piacon.

A posta összesen 11 kriptovalutát fogad el, nevezetesen a Bitcoint, Ripplet, Stellart, Ethert, Eos-t, Bitcoin Cash-t, Dai-t, USDT-t, USD Coin-t, Polkadot.ot és Kusamat.

Bitcoinnal autót is lehet venni

Majdnem pontosan egy évvel ezelőtt történelmi jelentőségű tranzakcióra került sor déli szomszédunknál:

Az első kriptóval vásárolt autó egy zágrábi kereskedésben egy Ford Focus volt. Az új tulajdonos egy fiatal pár lett, akik bitcoinnal fizettek az autóért.
A Karić Automobili autókereskedés majdnem egy évvel ezelőtt csatlakozott a GoCrypto-hoz. Az autókereskedés a horvát piacon elsőként kínálta fel a lehetőséget, hogy az összes kínált autómodell kriptovalutával is megvásárolható.

Egyébként a szlovén GoCrypto egyszerű Point Of Sale megoldást kínál, amely az egész régióban elérhető.

Pénzváltó irodák állnak a lakosság rendelkezésére

A postán kívül legalább három olyan pénzváltólánc van, amely kriptovalutával üzletel: az In Kapital, az Auro Domus és a The Bitcoin Store. Mivel Horvátországban még igencsak kezdetleges a kriptovaluták használata, így ezek a pénzváltóláncok sem működnek tökéletesen. Az Auro Domusban például elég nehéz hozzáértő alkalmazottat találni. A három említett vállalat közül kétségkívül a The Bitcoin Store kínálja a legjobb élményt, viszont ők számolják fel a legmagasabb díjakat is.

Mindenesetre a tény, hogy már most vannak olyan pénzváltó irodák, amelyek kriptovalutákkal foglalkoznak, mindenképpen egy jó alap lehet a további fejlesztésekhez.