Az IBM Stellar Lumen alapú blokklánc fizetési rendszert indít

Az IBM és egy csapatnyi bank Stellar Lumen alapú blokklánc fizetési rendszert épített ki, mely révén gyorsan és olcsón lehet már most is pénzt átutalni országok között a dél-csendes óceáni régióban.

Blokklánc fizetési rendszer az IBM-től

Hétfőn jelentette be az IBM, hogy hatalmas lépést tettek előre az országokon átívelő fizetési rendszerek fejlesztésében. A digitális pénzeszközök és a blokklánc technológia segítségével lehetővé teszik, hogy a külföldi pénzátutalásokat valós időben lehessen feldolgozni, amely különben napokig tartana.

Gyorsabb és olcsóbb nemzetközi átualások az IBM Stellar Lumen blokkláncán

Az IBM stellar lumen alapú blokklánc technológiát használ a fizetési rendszer működtetéséhez, melyen már 12 különböző hagyományos devizát lehet majd küldeni. A résztvevő országok a dél-csendes óceáni régióhoz tartoznak. Ausztrália mellett Új-Zéland, Fidzsi és Tonga is részese a hálózatnak. Előrejelzések szerint az új technológia a régió országhatárokon túlnyúló átutalásainak és tranzakciónak 60%-át tudja majd feldolgozni és átvenni a piacon a jövő év elejéig.

A lépés egyben fontos mérföldkő a blokklánc technológia életében is, mely ismét bebizonyította, hogy hatalmas lehetőség rejlik a pénzügyi alkalmazhatóságában. Egy homályos elméletből egyre inkább válik a világ valós problémáinak megoldásává. A különböző országok közötti fizetésen túl a blokklánc technológia lévén lehetőség nyílik a teljes ellátási lánc nyomon követésére is.

Jesse Lund, az IBM blokklánc üzletágának vezetője a Fortune magazinnak így nyilatkozott:

Ez a következő lépés a blokklánc technológia fejlődésében, amikor valós pénz mozog a rendszerben.

Stellar lumen alapú blokklánc technológiát használ az IBM

A fizetési rendszer alapját a stellar lumen kriptopénz és a hozzá kapcsolódó blokklánc adja.

Stellar Lumen alapú blokklánc

Jelenleg a bankok a külföldi átutalások teljesítéséhez nostro számlát vesznek igénybe, mely a bank részéről rendkívül tőkeigényes folyamat, ráadásul még lassú is. Az új megállapodás révén a hálózatban résztvevő bankok a stellar lumen blokkláncát fogják használni a tranzakciók kezelésére. A stellar lumeneket pedig helyi piacon váltják majd át helyi devizába.

A stellar lument egy non-profit cég, a Stellar hozta létre. Alapítója Jed McCaleb ismert személyiség mind a fizetési szolgáltatások, mind pedig a kriptopénzek világában. Az IBM és a Stellar  a közös munkát a Hyperledger Fabric projekt keretén belül kezdték meg, mely egy nyílt forráskódú blokklánc infrastruktúra, mely kifejezetten a fizetési szolgáltatásokat támogatja.

A stellar lumen kriptopénz használata várhatóan csak átmeneti, mert Lund szerint a jövőben a központi bankok saját kriptovalutákat dobhatnak a piacra, melyek aztán integrált részei lesznek a blokklánc alapú pénz átutalásoknak. Oroszország például már be is jelentette a CryptoRubelt.

Stellar Lumen árfolyam

A hír hatására a stellar lumen több, mint a duplájára emelkedett. Az árfolyam növekedés mellett a forgalom is jelentősen növekedett az elmúlt napokban. Sőt, már az árfolyam korrekció is lezajlott és továbbra is kétszeres áton forognak a stellar lumen érmék a piacon.