Az IBM Stellar Lumen alapú blokklánc fizetési rendszert indít

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az IBM és egy csapatnyi bank Stellar Lumen alapú blokklánc fizetési rendszert épített ki, mely révén gyorsan és olcsón lehet már most is pénzt átutalni országok között a dél-csendes óceáni régióban.

Blokklánc fizetési rendszer az IBM-től

Hétfőn jelentette be az IBM, hogy hatalmas lépést tettek előre az országokon átívelő fizetési rendszerek fejlesztésében. A digitális pénzeszközök és a blokklánc technológia segítségével lehetővé teszik, hogy a külföldi pénzátutalásokat valós időben lehessen feldolgozni, amely különben napokig tartana.

Gyorsabb és olcsóbb nemzetközi átualások az IBM Stellar Lumen blokkláncán

banner

Az IBM stellar lumen alapú blokklánc technológiát használ a fizetési rendszer működtetéséhez, melyen már 12 különböző hagyományos devizát lehet majd küldeni. A résztvevő országok a dél-csendes óceáni régióhoz tartoznak. Ausztrália mellett Új-Zéland, Fidzsi és Tonga is részese a hálózatnak. Előrejelzések szerint az új technológia a régió országhatárokon túlnyúló átutalásainak és tranzakciónak 60%-át tudja majd feldolgozni és átvenni a piacon a jövő év elejéig.

A lépés egyben fontos mérföldkő a blokklánc technológia életében is, mely ismét bebizonyította, hogy hatalmas lehetőség rejlik a pénzügyi alkalmazhatóságában. Egy homályos elméletből egyre inkább válik a világ valós problémáinak megoldásává. A különböző országok közötti fizetésen túl a blokklánc technológia lévén lehetőség nyílik a teljes ellátási lánc nyomon követésére is.

Jesse Lund, az IBM blokklánc üzletágának vezetője a Fortune magazinnak így nyilatkozott:

“Ez a következő lépés a blokklánc technológia fejlődésében, amikor valós pénz mozog a rendszerben.”Stellar lumen alapú blokklánc technológiát használ az IBM

A fizetési rendszer alapját a stellar lumen kriptopénz és a hozzá kapcsolódó blokklánc adja.

Stellar Lumen alapú blokklánc

Jelenleg a bankok a külföldi átutalások teljesítéséhez nostro számlát vesznek igénybe, mely a bank részéről rendkívül tőkeigényes folyamat, ráadásul még lassú is. Az új megállapodás révén a hálózatban résztvevő bankok a stellar lumen blokkláncát fogják használni a tranzakciók kezelésére. A stellar lumeneket pedig helyi piacon váltják majd át helyi devizába.

A stellar lument egy non-profit cég, a Stellar hozta létre. Alapítója Jed McCaleb ismert személyiség mind a fizetési szolgáltatások, mind pedig a kriptopénzek világában. Az IBM és a Stellar  a közös munkát a Hyperledger Fabric projekt keretén belül kezdték meg, mely egy nyílt forráskódú blokklánc infrastruktúra, mely kifejezetten a fizetési szolgáltatásokat támogatja.

A stellar lumen kriptopénz használata várhatóan csak átmeneti, mert Lund szerint a jövőben a központi bankok saját kriptovalutákat dobhatnak a piacra, melyek aztán integrált részei lesznek a blokklánc alapú pénz átutalásoknak. Oroszország például már be is jelentette a CryptoRubelt.

Stellar Lumen árfolyam

A hír hatására a stellar lumen több, mint a duplájára emelkedett. Az árfolyam növekedés mellett a forgalom is jelentősen növekedett az elmúlt napokban. Sőt, már az árfolyam korrekció is lezajlott és továbbra is kétszeres áton forognak a stellar lumen érmék a piacon.

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.