Így férhetsz hozzá a Bitcoin hálózatának adataihoz könnyen és egyszerűen

A Bitcoin hálózata számos hasznos adatot kínál a befektetőknek, emellett pedig bárki számára érdekes információkat nyújthat. Azonban sokan azt hihetik, hogy ezen ismerettárhoz való hozzáféréshez kimagasló informatikai tudás szükséges. A valóságban viszont számos felhasználóbarát platform és technikai eszköz létezik, amelyek segítségével bárki megnézheti a hálózati adatokat anélkül, hogy jelentős technikai képességgel rendelkezne. A továbbiakban néhány módot szeretnénk megemlíteni, amelyek segítségével könnyen és egyszerűen hozzáférhetünk a hálózat adataihoz.

Bitcoin Core

A Bitcoin eredeti szoftveres kliense, a Bitcoin Core a teljes blokklánc nyilvántartását őrzi. Mivel a program nyílt forráskódú, ezért bárki ingyenesen letöltheti és használhatja az így elérhető adatbázist. A Bitcoin Coreból számos adat elérhető, beleértve a tranzakciós előzményeket, blokkokat, címeket és egyebeket.

Blockstream Explorer

A népszerű adatbázis, a Blockstream Explorer ingyenes hozzáférést biztosít a Bitcoin hálózatának adataihoz, mindezt egy egyszerű felületen keresztül. Segítségével a felhasználók konkrét tranzakciókra kereshetnek rá, emellett átfogó részleteket olvashatnak a blokkokról, címekről és tranzakciókról.

A Blockstream Explorer által kínált funkciók közé tartozik a tesztnethez való hozzáférés fejlesztéshez és teszteléshez, valamint a mempool megtekintésének lehetősége, amely a függőben lévő tranzakciókat mutatja.

A platform emellett egyszerű felhasználói felületet és kiterjedt adatokat biztosít a tranzakciók és a hálózati tevékenység vizsgálatához, és úgy készült, hogy mind a kezdő, mind a tapasztalt felhasználók boldogulni tudjanak vele.

Cardiff University Bitcoin Database (CUBiD)

A Cardiff University Bitcoin Database egy úttörő platform, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a hálózati adatok elérését anélkül, hogy jelentős informatikai ismeretekkel rendelkeznének. 2020-ban fejlesztette ki a Cardiff Business School egyik oktatója, hogy megkönnyítse a felhasználók számára a Bitcoin hálózatát alkotó hatalmas adatmennyiséghez való hozzáférést.

Az egyik legnagyobb probléma a nyilvánosan elérhető hálózati adatokkal kapcsolatban, hogy a nyers adatokat nem egyszerű hasznos formátumba helyezni. Ezt a problémát orvosolja a CUBiD, amely egyszerűsíti az adatgyűjtési, tisztítási, ellenőrzési és validálási folyamatokat.

A platformot két adatréteg alkotja. Az első a Bitcoin hálózatra vonatkozó alapvető információkat tartalmazza, például a blokkfejlécek, a tranzakciók és azok részleteinek táblázatait. A második réteg pedig a számítási idő lerövidítése érdekében egyetlen gombnyomással mélyreható betekintést nyújt a blokkok, tranzakciók, címek és tárcák tevékenységébe.

Blockchain.com

Az ismert tárcaszolgáltató, a Blockchain.com egy mindenki számára elérhető felületet kínál. A felhasználók szabadon tanulmányozhatják a Bitcoin blokkláncát a program segítségével, amely adatokat kínál a tranzakciókról, blokkokról és tárcacímekről.

API services

Végezetül pedig említésre méltó a Bitcoin Api, melynek segítéségével bizonyos blokkláncadatokat kérdezhetünk le. Amennyiben végre tudunk hajtani HTTP lekérdezéseket, abban az esetben hozzáférhetünk olyan információkhoz, mint a hálózat jelenlegi statisztikái, vagy a tranzakciók részletei.