Inflexiós ponton a kripto piac

600 millió dolláros kripto veszteség, a bitcoin bányászok eladnak mégis optimista a piac.

Feltörték az Axie Infinity Ronin hálózatát, 625 millió dollár a veszteség. A támadás híre megrázta a kriptopiacot, de nem temette egyáltalán maga alá. Sőt, a bitcoin árfolyamát még az a kedvezőtlen hír sem tudta különösebben megingatni, hogy az EU új azonosítási eljárások alá akarja vetni a kriptotárcák tulajdonosait.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

A bitcoin március 29-én elérte a 48 070 dollárt így pedig 35%-kal magasabb árfolyamon állt, mint január 24-én a mélyponton. Legutoljára január 1-én volt a jelenlegi magasságokban a bitcoin, akkor 47 730 dollárt ért egy BTC. A gyors emelkedést azonban kisebb korrekció kísérte a héten.

A bitcoin árfolyama 44 000 dollárra zuhant, miután tegnap az Európai Parlament a decentralizáció és a blokklánc technológia ellen szavazott. Az új szabályozási tervezet szerint a hidegtárcákra is KYC eljárást kellene alkalmazniuk a kriptotőzsdéknek. Az Unió területén élő felhasználók ugyanis csak olyan kriptotárcákat használhatnak majd, amelyeket olyan tőzsdéknél vezetnek, amik megkövetelik a KYC (Know-Your-Customer) ellenőrzést. Röviden szólva ismét a központosított megoldások felé terelik a népet, természetesen a pénzmosás elleni védelem jegyében.

Tartja magát a magas Bitcoin árfolyam

A hét különösen izgalmas volt, és számos esemény történt, ami az árfolyamot felfelé és lefelé is rángatta. A piac jelentős volatilitáson ment keresztül ez azonban többnyire felfelé ívelte az árfolyamot.

A bitcoin 44 000 dollár körül forgott a múlt héten ezidőtájt, de nem kellett sok ahhoz, hogy a kriptovaluta elinduljon felfelé. Hétfő estére az árfolyam már majdnem 48 000 dollárra nőtt, ahol néhány napig konszolidálódott. A piaci szereplők egyik irányba sem tudták elmozdítani innen tovább a BTC-t. Csütörtökön mindez megváltozott, és a medvék átvették az irányítást, és visszatolták az árat 45 000 dollárhoz, ahol jelenleg zajlik a kereskedés.

A BTC/USD pár 44 000 dollár közelébe süllyedt a március havi záráskor is. A visszaesést a makrotényezők és nagy volumenű tárcák akcióinak kombinációja hajtotta.

Bár nem sikerült mélyebb szintekre, 40 ezer dollár irányába terelni az árfolyamot, a kiváltó okok miatt a Bitcoin árfolyama nem süllyedt a negyedév végén legfontosabb éves nyitási szint alá. Ez viszont nyitva hagyta az ajtót a 2022 eleje óta érvényben lévő kereskedési tartomány visszatérésére, amelynek felső határa az éves nyitóárfolyam.

Crypto Ed kereskedő véleménye szerint, ha fog még zuhanni a bitcoin árfolyam, az erről a szintről indulhat el a közeljövőben.

Crypto Ed kereskedő az alábbi diagram kapcsán egy bullish és egy bearish folytatást mutat

A 44 ezer dolláros támasz áttörésével a Bitcoin emelkedő ék alakzatot maga mögött tudta a heti grafikonon, de ennek ellenére nem tudta megőrizni az 50 hetes mozgóátlagot (WMA) támaszként. A BTC bikák elvesztették ezt a szintet. A volatilitás a tartomány mindkét oldalán kézzel fogható.

A Coinglass analitikai platform adatai szerint a BTC/USD soha nem veszített 3,46%-nál nagyobb mértékben áprilisban

Márciussal ellentétben az április azonban a múltban igen sikeres hónapnak bizonyult a Bitcoin számára. A Coinglass analitikai platform adatai szerint a BTC/USD soha nem veszített 3,46%-nál nagyobb mértékben áprilisban, a maximális növekedés pedig elérte az 50%-ot is.

A makrodinamika a piacon továbbra is ugyanazt a narratívát hozza. Kelet-Európában tovább dübörög a háború, a nyugati országokban pedig továbbra is az infláció jelenti a legfőbb gondot a vállalatok és a fogyasztók körében. Ennek ellenére a piacok egyelőre alkalmazkodtak ehhez az új dinamikához, és az S&P 500 visszatért a korábbi szintekre. Ezzel a háttérrel támogatva pedig a bitcoin végül kitört a szűkülő kereskedési csatornájából, amely már-már fenntarthatatlannak bizonyult. Így jutottunk el a 45 000 dolláros ellenállási szintből támasszá.

A bitcoin és az amerikai részvények a FED március 16-i ülése óta egyre jobban teljesítettek. Az amerikai kötvények és az arany azonban lassan erőre kapott, míg a bitcoin oldalirányú kereskedésbe csapott át. A bullish hangulat újra fellángolt, amikor a bitcoin árfolyama folyamatosan 47 000 dollár felé haladt, és a részvények enyhe esése alatt végig tartotta a szintet. Ennek eredményeként az amerikai részvényekkel való korreláció nőtt, de gyorsan visszaállt a 2020 végi szintre. Emlékeztetőül hasonló korreláció mellett jutott el a bitcoin először 60 000 dollárig 2021 májusában.

Ismét korrelált a részvényekkel a bitcoin árfolyamaÓvatosnak kell azonban maradnunk, mivel a makrokörnyezet továbbra is uralja a kriptobefektetők magatartását. Az amerikai részvényekbe történő évről évre beáramló egyre nagyobb tőke tetőzni látszik. 2021 harmadik negyedéve óta a múlt héten tapasztaltuk először az eszközcsoportból a tőke kiáramlását. Ugyanakkor a gyengülő bizalom közel 2 milliárd dollárt hajtott az amerikai fix kamatozású értékpapírokba.

a gyengülő bizalom közel 2 milliárd dollárt hajtott az amerikai fix kamatozású értékpapírokba

A bitcoin bányászok elkezdtek eladni?

A grafikus kártyák árai több mint egy éve nem látott legalacsonyabb szinten vannak. A megjelent elemzés szerint az átlagos MSRP csökkenése március hónapban bő 25%-os volt. Az MSRP egy indikátor, amely a német piacon a kereskedők által átlagos legalacsonyabb árakat viszonyítja az amerikai árakhoz képest. A sors fintora, hogy a 25% most egyben a GPU-k MSRP-k feletti átlagos árszintje is. Csak egy negyedévvel korábban a GPU-k ára jellemzően >80%-kal volt az MSRP árak felett.

A bitcoin bányászok elkezdtek eladni?

Ezzel összefügghet a blokkláncon tapasztalható fundamentumok is. Amint arra egy elemző egy CryptoQuant bejegyzésben rámutatott, az on-chain adatok azt mutatják, hogy a Bitcoin MPI a közelmúltban megugrott, azaz, hogy a bányászok elkezdtek megszabaduli a bitcoinjaiktól.

A „Miners’ Position Index” (vagy röviden az MPI) egy olyan mutató, amely a Bitcoin bányásztól való kiáramlásának és annak 365 napos mozgóátlagának arányát méri. A „bányászkiáramlás” egy olyan mérőszám, amely megmondja, hogy a bányászok jelenleg mennyi érmét helyeznek át a hideg tárcájukból tőzsdei tárcákba.

Ha az MPI értéke magas, az azt jelenti, hogy a bányászok a szokásosnál több érmét küldenek ki. Ez a trend a bitcoin árfolyamát tekintve esést vetít elő, mivel ez a dömping jele lehet. Másrészt, ha a mutató értéke alacsony, az az érme árához képest növekedés várható, mivel ez arra utalhat, hogy a bányászok a szokásosnál kevesebbet adnak el.

A fenti diagram a BTC MPI trendjét mutatja az elmúlt évben. Ezen jól látható, a Bitcoin MPI értéke felfelé ugrott az elmúlt hetekben. Ez pedig azt jelentheti, hogy a bányászok az utóbbi időben felpörgették a bitcoin eladásokat, mert esést várhatnak.

Altcoin hírek

A Terra natív kriptopénze, a LUNA árfolyama új történelmi csúcsok megdöntésére készülhet. Ugyanis a Terraform Labs vezérigazgatója, Do Kwon megerősítette, hogy továbbra is nagy volumenben fogják növelni a Bitcoin tartalékaikat. Sőt, Kwon azt állítja, hogy a tervek szerint a társaság a világ második legnagyobb Bitcoin tulajdonosává válik a titokzatos Bitcoin megalkotó Satoshi Nakamoto után.

Az Opera, az egyik népszerű webböngésző a héten bejelentette, hogy nyolc új blokklánc-hálózat támogatását is hozzáadja a termékhez, hogy megkönnyítse a decentralizált alkalmazásokhoz (dApp) és szolgáltatásokhoz való hozzáférést. A támogatott blokkláncok közé olyan jól ismert projektek tartoznak, mint a Bitcoin, a Polygon és a Solana, valamint a kevésbé ismert StarkEx, a Ronin, a Celo, a Nervos és a Cosmos-alapú IXO.

A play-to-earn játékok blokkláncaként jellemezhető Ronin hálózat kedden jelentette, hogy mintegy 625 millió dollár (USD) és ETH veszteséget kell leírjon miután egy ismeretlen hacker hozzáfért a Sky Mavis, a népszerű Axie Infinity játék kiadójának és az Axie DAO Ronin Network validátor csomópontjaihoz. A Ronin bridge rendszere az Axie Infinity ökoszisztéma infrastruktúrájának nélkülözhetetlen eleme. Ezzel pedig az egyik legnagyobb kriptovalutával kapcsolatos támadások listájára került fel az Axie Infinity a héten.


Szombaton újra jelentkezik a BitcoinBázis podcastja, a Bitcoin Kebab. A Bitcoin Kebab célja, hogy olyan aktualitásokról beszéljünk, amik rányomják a bélyegüket a mindennapjainkra, legyen az a kriptovaluták, a decentralizáció, a blokklánc technológia, a digitális forradalom vagy éppen a mesterséges intelligencia témaköre. A podcast legújabb adásának vendége Eidenpenz József befektetési újságíró, a privátbankár.hu és az mfor – menedzserfórum.hu főmunkatársa. József, aki 30 éves tapasztalattal rendelkezik a pénzügyi újságírás területén megosztja velünk azt is, hogy hogyan is “működik” az újságírás, milyen háttérmunka húzódik meg egy-egy cikk mögött és mennyire fontos az idegennyelvek, a kriptók esetében leginkább az angol nyelv ismerete.