Irán és Oroszország még nem tudja, de sok bitcoinra lesz szükségük

Miután nemrég bejelentett stabilérme-kísérletük kudarcra van ítélve, Oroszország és Irán hamarosan meg fogja tanulni, hogy a bitcoin az a megoldás, amire szükségük van. Mert a két ország között nincs igazi bizalom, soha nem volt és nem is lesz. Még ha a közös kriptoérme létrehozását meg is tudják oldani, akkor is marad a kérdés: minek, ha már van egy manipulálhatatlan, inflálhatatlan, megbízható pénz a világban?

A stabilérme-kísérletük kudarca után Irán és Oroszország elkerülhetetlenül átveszi majd a bitcoint – írja a Bitcoin Magazine véleménycikke. Nemrég ugyanis olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint az iráni központi bank az orosz Association Of The Crypto Industry And Blockchain nevű iparági szövetséggel együttműködve stabilérme létrehozásán dolgozik. Emögött arany áll majd, és a kereskedelem elszámolásához használnák.

Egyik ország számára sem ez az első belépés a kriptouniverzumba, és nem is ez lesz az utolsó. De ebből a vállalkozásból nem lesz semmi, végül mindkét ország egy lépéssel közelebb kerül a bitcoin bevezetéséhez írja a magazin.

Iránnak és Oroszországnak kriptodevizára van szüksége

Irán még 2022 augusztusában jóváhagyta a kriptopénzek használatát az import beszerzése érdekében, hogy megkerülje a szankciókat. Szintén augusztusban sikeresen lebonyolított egy tízmillió dollárra becsült értékű kereskedelmi üzletet, amelyről feltételezhető, hogy bitcoinban fizették ki.

Oroszország is elkezdett mozogni a szélesebb kriptodeviza-térben, miután az amerikai szankciók miatt kénytelen volt alternatívákat keresni a nemzetközi kereskedelem lebonyolítására. Ezért lassan elkezdte megváltoztatni 2020-as álláspontját a kriptovalutákkal kapcsolatban. Tavaly Oroszország bejelentette, hogy korlátozások nélkül engedélyezi a kriptovalutákban történő nemzetközi elszámolást, ami hatalmas fordulatot jelentett a korábbiakhoz képest. Oroszország is látja a kriptovalutákban, mint csereeszközökben rejlő lehetőségeket.

Aranyozott kupolák Oroszországban. (Pixabay.com)

Aranyozott kupolák Oroszországban. (Pixabay.com)

A szankciók erősítik a köteléket

Mindkét országot sújtották a nyugati szankciók, de megtalálták a módját, hogyan kerüljék meg azokat.

A lecke, amelyet mindkét ország megtanult, hogy senkiben sem szabad megbízni, különösen a pénzügyek világában.

A nyugat befagyasztotta Oroszország dollárkészleteit. Irán pedig 2015-ben beleegyezett egy nukleáris megállapodásba, amit aztán Donald Trump elnök felrúgott. A perzsa kultúrában ez a szerző szerint sértésnek számít. Az iráni kormány is nagyon kevés bizalommal van a külföldi kormányok iránt.

Bizalomhiány Oroszország és Irán között is

A szerző történelmi áttekintést ad Irán és Oroszország enyhén szólva sem mindig felhőtlen kapcsolatáról, aminek ellenére úgy tűnik, hogy megtalálták a közös hangot: a Nyugat ellensége szerepet. Majd rátér arra, miért is fog megbukni az új stabilcoin. Mert a két ország között

nincs bizalom, soha nem volt és nem is lesz.

Bár sok orosz és iráni vezető úgy gondolhatja, hogy országaik legjobb mérnökei képesek megfelelő terméket készíteni, amely elkerüli az ellenlábas támadását, mi akadályozza meg a másik országot abban, hogy hátsó ajtós hozzáférést adjon saját magának? Mi akadályoz meg valakit abban, hogy megalkosson egy olyan módszert, amellyel duplán költheti el a tokeneket?

Az aranytartalék kérdése

A legnagyobb kérdés azonban a stabilérme mögött álló aranytartalékkal kapcsolatban merül fel. Hol fogják tárolni az aranyat, és ki fogja ellenőrizni, hogy a feltüntetett aranymennyiség még mindig ott van-e? A bizalom hiánya miatt egyik országtól sem várható el, hogy vakon elfogadja, a másik pont azt a mennyiséget tartja, amit megad. A szankciók pedig megakadályozzák, hogy egy megbízható harmadik fél bekapcsolódjon (bár Kína valamilyen módon “beleillene a kirakósba”).

De ha ezt a nagy és fontos akadályt leküzdik, egy másik kérdés továbbra is fennáll: minek? Miért van szükség minderre, amikor van egy kriptopénz, amely elegendő likviditással rendelkezik ahhoz, hogy kielégítse az igényeiket, és amely nem igényel bizalmat egyik fél iránt sem?

Manipulálhatatlan, inflálhatatlan pénz kell

Irán és Oroszország is megtiltotta a lakóinak a Bitcoin használatát, de idővel álláspontjukat néhány elemét már megváltoztatták.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy mindkét kormány még mindig azon van, hogy megértse a kriptovaluták képességeit. Az információgyűjtés szakaszában vannak.

A történelem bebizonyította, hogy akiknek lehetőségük van a pénz ellenőrzésére, azok a vezetők a saját hasznukra manipulálták azt a pénzt.

Nem véletlenül bukott el a Római Birodalom, és nem véletlenül nem használunk guldent vagy fontot globális valutaként.

Az egyetlen megoldás egy manipulálhatatlan, inflálhatatlan, megbízható pénzforma bevezetése. A bitcoin az az elkerülhetetlen pénz, amit keresnek – írják.

Kapcsolódó cikkeink:

A kripto elszámolások engedélyezésére készül Oroszország

Irán most először kriptovalutával kerülte meg az amerikai szankciókat

Oroszországban megjelentek az utcai kriptováltók

Oroszország új erőműveket épít a kriptobányászoknak Szibériában

Gáz kartell létrehozásáról egyeztet Oroszország és Irán

Címlapkép: A bitcoin lehet majd a csodalámpa? (Pixabay.com)