Itt a BLIP chat – a forradalmak a Lightning hálózaton kezdődnek majd

Az új BLIP alkalmazás biztonságos és privát kommunikációt ígér a Bitcoin Lightning Network és egy új titkosítási módszer, a Hexum segítségével. A szoftver cenzúrázhatatlan, leállíthatatlan és feltörhetetlen kommunikációt ígér a felhasználóknak, illetve az önszerveződő csoportoknak is.

Az Adopting Bitcoin konferencián új, Bitcoin-alapú titkosított csevegőplatformot jelentettek be, a BLIP-et. Ami a Hexum nevű, saját fejlesztésű, többrétegű titkosítási módszert használja, amelyet szintén a BLIP mögött álló csapat hozott létre. Ez biztonságosabb kommunikációt ígér, mint a jelenleg népszerű, végponttól végpontig (E2E) titkosított alkalmazások.

A WhatsApp és a Signal egyetlen statikus privát kulcsot használ. A Hexum üzenetenként vagy interakciónként ad egy új privát kulcsot. Így nagyon nehéz feltörni mondta Alejandro Muyshondt.

Nem kell telefonszám a regisztrációhoz

Muyshondt Salvador nemzetbiztonsági tanácsadója és a BLIP-et alapító High Voltage társalapítója a Bitcoin Magazine szerint. Két másik kulcsfontosságú különbséget is elmagyarázott, a BLIP-nél minden a Bitcoin Lightning Networkon keresztül megy, és nincs szükség telefonszámra.

Egy új felhasználó egy e-mail címmel és egy jelszóval kezdheti el használni a BLIP-et. A BLIP részéről a Lightning csomópontokon minden új felhasználó kap egy címet, valamint egy hash fájlt, amely a fiók biztonsági másolataként szolgál.

A BLIP első fázisa kizárólag szöveges lesz, a második fázis a videohívásokat és hangüzeneteket foglalja majd magában. Itt a kapcsolat létrehozása (a “handshaking”) a Lightningon történik, a többi pedig a Tor-hálózaton keresztül, a BitTorrent technológiát kihasználva.

A Bitcoin terjesztése is cél

A BLIP alkotói kifejtették, hogy a projekt nem csupán leállíthatatlan kommunikációs eszközt készül biztosítani, hanem a bitcoin elterjedésének motorjaként is szeretne szolgálni.

Az emberek többnyire a bitcoin áráról, elfogadásáról beszélnek, arról, hogy értéktároló vagy csereeszköz-e, de magáról a hálózat erejéről nem esik elég szó mondta Rick Fisher társalapító.

Sokkal többeknek van szükségük szabad kommunikációra, mint az a pár százalék, akik a Föld lakosságából eddig adaptálták a bitcoint. A szólásszabadság iránti igény fogja növelni a Bitcoin iránti igényt is. Mivel a használónak satoshikkal kell táplálnia az alkalmazást, szükség lesz arra, hogy elmenjen és vásároljon pár dollár értékű bitcoint. Már 50 centért vagy egy dollárért feltöltheti a BLIP alkalmazást, és abszolút titkosított kommunikációval rendelkezhet.

BLIP alkalmazás a mozgalomnak

Szintén a Hexumot használja a BLIP Freedom automatizált alkalmazás, amely lehetővé teszi a “mozgalmak” létrehozását, a nagyszabású információ-terjesztést. A gyülekezési szabadságra összpontosítva védi a digitális világban szabadon kommunikálni kívánó, hasonlóan gondolkodó csoportok magánéletét.

A BLIP Freedomon a szervezet egyetlen feladata, hogy nyisson egy csatornát, amihez aztán az emberek csatlakozhatnak, kommunikálhatnak és forrásokat gyűjthetnek. Egy felhasználót csak a felhasználók nagy többségének szavazatával (75 százalékkal) lehet eltávolítani egy csatornából.

A gyülekezés a digitális térben kezdődik mondta Fisher. Ha mozgalmat akarsz indítani, forradalmat akarsz, az egy telefonon fog kezdődni. Ha azonban a nagyuraknak nem tetszik, egyszerűen leállítják, mint ahogy Kanadában, Iránban is.

A 2Wallet és a BLIP

A Hexum és a BLIP tulajdonképpen a 2Wallet, egy letéti őrzéssel működő (custodial) Bitcoin Lightning tárca fejlesztéséből született. Ennek célja a fejlődő országok bank nélküli ügyfeleinek kiszolgálása. A Salvadorban bevezetett állami Chivo Wallet tapasztalatai alapján jött az ötlet, hogy hozzanak létre egy kis helyfoglalású pénztárcát, amely egyszerű, gyors és biztonságos.

A BLIP és a 2Wallet néhány héten belül letölthetővé válik, jelenleg várólista van rájuk.

Kapcsolódó cikkeink:

Mit keres a Bitcoin Lightning Network a zsebemben?

Minden, ami Bitcoin – az összes hasznos információ és link egy helyen

A decentralizált üzenetküldők hamarosan átvehetik a WhatsApp és a Messenger szerepét?

Ethereum-felhasználók milliói használhatnak már egy titkos üzenetküldő alkalmazást

Címlapkép forrása: Pixabay.com