A kriptopénzek voltak a vendégei John Oliver műsorának

A bitcoin és a kriptopénzek jövőbeni értéke elemzések és jóslatok állandó témája, valamint rengeteg vita és pánikkeltés övezi. Minden előrejelzés óriási hullámokat és napokig tartó eszmecserét szolgáltat a médiának, valamint a bitcoinban érintett befektetőknek, a kíváncsiaknak, a bizonytalanoknak és a kritikusoknak.

Bitcoin pro és kontra

John Oliver, az HBO Last Week Tonight late night show műsorvezetője mindezekre kitért a műsor legutóbbi epizódjában, amelynek témája a kriptopénzek és a blokklánc technológia.

Oliver angol humorista, televíziós és rádiós személyiség, valamint politikai kommentátor. Ismertségét a Last Week Tonightnak köszönheti, amelyben társadalmi, közéleti és politikai témákat elemez szatírikus formában. Munkáját többek között 6 Emmy Awarddal díjazták.

Oliver viccekkel teletűzdelt műsorában arról beszélt, hogy egyre több embert érdekel a bitcoin, amelynek részben okai az olyan szenzációs hírek, amelyek az átlagemberből lett bitcoin milliomosokról számolnak be. Sokan emiatt és a FOMO (Fear Of Missing Out, vagyis félünk, hogy kimaradunk belőle) miatt invesztálnak kriptopénzekbe.

Forrás: Viralchop

Arra a gyakran feltett kérdésre, hogy van-e értéke a bitcoinnak, Oliver szerint a bitcoinosok érvelése – miszerint akkor mi a pénz értéke – jogos, ugyanis annak van értéke, amiben egyetértünk, hogy az értéknek számít és a meglévő pénzek is így működnek. A bitcoin szerinte rendkívül érdekes koncepció, viszont bonyolult technikai problémákat kell leküzdenie ahhoz, hogy a mindennapok fizetőeszközévé váljon és egyelőre inkább spekulációk tárgya, mint fizetőeszköz.

John Oliver: blokklánc explained

Oliver a műsorban röviden összefoglalta a blokklánc technológia lényegét, eszerint a kriptopénzes tranzakció gyorsabb, mivel nem megy keresztül a bankok rendszerén, hanem saját blokkhálózatán szórja szét, érvényesíti és tárolja a kifizetéseket, és ezen tulajdonságai miatt nevezzük a bitcoint decentralizáltnak. Megtámadni a rendszert majdnemhogy lehetetlen, emiatt a blokklánc rengeteget javíthat a fizetéses rendszer biztonságán, megbízhatóságán és hatékonyságán.

A műsorban megszólalt Michael Casey, blokklánc szakértő, aki arról beszélt, hogy a hagyományos fizetési rendszerben a bankok és cégek a hackertámadások fő céltáblái, mivel ezek egy lényegében központosított adatbázisok, a blokkláncon azonban számítógépek ezrei tárolják az adatokat, amit lehetetlen megtámadni.

Olivér ennek kapcsán példaként említette a Walmartot, az IBM-et, valamint a JP Morgant akik már javában kísérleteznek a blokklánc technológia adaptálásával, azonban mindez egyelőre kezdeti stádiumban van. Kitért arra a Reuters hírre is, miszerint azon cégek, amelyek a blokklánc technológiát kezdik adaptálni vagy legalábbis névben felvenni, a piac a részvényeik árának jelentősen emelkedésével reagált.

Volt egyszer egy vadnyugat

Szóba kerültek a versenytársak is, vagyis az a több mint 1500 kriptopénz, amely a következő bitcoin szeretne lenni, és az ICOk, amellyel a startupok pénzt gyűjtenek a projekt beindításához. Oliver szerint ez az új vadnyugat, rengeteg cég és startup kriptokat meg ICO-kat gyárt és egészen hihetetlen összegeket szednek össze viszonylag rövid idő leforgása alatt. Azonban sok ezek közül teljesen értéktelen, spekulatív, valamint rengeteg a csalás, példaként említve a BitConnect történetét. A műsorvezető szerint a kriptopénzekbe való befektetés egyelőre kockázatos, tehát mindenkinek tisztában kell lennie azzal hogy mibe fektet. Ez egy vadonatúj és rendkívül komplikált világ és senki nem tudja merre tart, tette hozzá.

Forrás: The FOMO show

Borítókép forrás: Youtube

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük