Jól reagált a kriptopiac a Fed elnöke által bemondott kamatemelés intézkedésre

December 15-én a Federal Reserve (Fed) elnöke, Jerome Powell kijelentette, hogy „a magas infláció miatt azonnali beavatkozás kell a monetáris politikába”. Az Egyesült Államok inflációs rátája jelenleg négy évtizedes csúcsot mutat 6,8%-on, míg a Fed célja a 2%-os inflációs cél elérése lenne.

Az elszabadult infláció leküzdésére a jegybank kijelentette, hogy az eredetileg tervezettnél gyorsabb ütemben fogja visszafogni kötvényvásárlási programját. Ez 2022-ben legalább három kamatemelést is jelenthet.
A nagyszabású pénznyomtatás és a tomboló infláció végül leértékeli a zöldhasút. A hét elején a Citibank befektetési igazgatója, David Bailin azt jósolta, hogy a mai egy dollár mindössze 80-85 centet érhet a következő évtizedben.

A Fed visszafogó kötvényvásárlási intézkedése

A magasabb kamatlábak (jelenleg 0,25%-on áll az alapkamat az Egyesült Államokban) ronthatják a foglalkoztatást, ha nő a jelzálog- és autóhitelek költsége. Powell elismerte, hogy „még nem elég erős a fellendülés a munkaerő piacon, és lehet, hogy egy ideig nem is lesz.” Majd hozzátette: „Ugyanakkor most más politikát kell kialakítanunk, mert az infláció jóval meghaladja a céltartományt.”

A jegybank jövő év március közepéig abbahagyja a csaknem 8,2 billió dolláros kincstári és jelzálog-fedezetű értékpapír-készletének bővítését. A 2020. márciusában megkezdett kötvényvásárlásnak a szűkítése három hónappal az eredeti tervek előtt történhet meg ezek alapján. A piacok általában pozitívan fogadták a hírt. Mivel ez annak a jele, hogy a járvány okozta ösztönző csomagok fokozatosan a végéhez közelednek.

A kriptopiac emelkedik

kriptopiac -árfolyam

A kriptopiacot felpezsdítették a hírek, a teljes piaci kapitalizáció 140 milliárd dollárral, azaz körülbelül 6%-kal nőtt az elmúlt 12 órában.

A Bitcoin is emelkedett, és megközelítette az 50 000 dolláros szintet, de ott nem sikerült megtörnie az ellenállást. Az árfolyama jelenleg 48 70 dollár környékén jár. Az Ethereum is tovább erősödött, 4%-kal növekedve a nap folyamán ismét 4000 dollár fölé emelkedett. A jelenleg erősödő kriptoeszközök közé tartozik a Solana (SOL) 13%-ot, az Avalanche (AVAX) 17%-ot és a Chainlink (LINK) 10%-ot erősödött a nap folyamán. Ezzel ők lettek a mostani erősödő hullámnak a fő nyertesei.