Kell egy ₿-terv: elszabadult az infláció Magyarországon

Kell egy ₿-terv. Az Európa Unió statisztikai hivatala (Eurostat) pénteken kiadta a legfrissebb tagországi inflációs adatokat. Magyarország ezúttal is kiválóan teljesített, hátulról az első helyen végeztünk a drágulási ranglistán.

Az Eurostat végleges adatai szerint éves lebontásban a májusi 2 százalék után júniusban 1,9 százalékkal emelkedett a néma gyilkosnak is nevezett fogyasztói árak a 19 uniós országot tömörítő eurózónában. Ami viszont ennél fontosabb, hogy Magyarországon éves szinten 5,3 százalékkal drágult az élet és ezzel a rangsor végén végzett.

Az egyetlen ország, ahol deflációt mértek, az Portugália volt, ami amellett, hogy zéró adót vet ki a kriptovaluta jövedelmekre, még relatíve olcsó élettel is várja az európai kriptós közösséget.

Forrás: Eurostat

Ezzel szemben Magyarországnak ennél jobban kellene teljesíteni, mert a jövőre belengetett 15%-os kriptók utáni nyereségadó nem lesz elég ahhoz, hogy ilyen inflációs adatok mellett egy kedvező desztinációja legyen a gyorsan vagyonosodó bitcoinistáknak, akik alapfeltételezése – hogy az infláció kártékony és szükség van egy fundamentálisan deflációs fizetőeszközre, mint amilyen a bitcoin is.

Kapcsolódó: Hogyan válassz kriptovaluta tőzsdét? Útmutató kezdőknek

Hasonlóan silány inflációs adatok érkeztek korábban az Egyesült Államokból is, ahol a drágulás fő hajtómotorja a mérhetetlen monetáris kvantitatív könnyítés. A Fed M2 pénzkínálata így alakult 2006 óta:

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük