Kimúlt az első oldal, ami még 2011-ben a Bitcoin halálát jósolta

Ugyan menetrendszerűen megjött a 15%-os szabadesés a Bitcoin piacán, de ettől még továbbra van okunk bizakodásra, hiszen a BTC még mindig köztünk van annak ellenére is, hogy több ezerszer temették, illetve jósolták meg befellegzését.

A Bitcoin-optimistáknak kifejezetten édes hír lehet, hogy a legelső oldal, aminek egy 2011-es cikke a Bitcoin elkerülhetetlen befellegzését jósolta, már nincs köztünk.

Kezdetben vala a Bitcoin, majd áradatként jöttek a pesszimisták, pusztulását hirdetők, patkányméregnek és átverésnek titulálók.

A Bitcoin Obituary oldal alapján a Bitcoint 380 alkalommal nevezték halottnak (plusz még több ezerszer, csak azok nem kerültek fel a listára) 2008-as indulása óta. Az első ilyen bejegyzés 2010. december 15-én jelent meg, mikor a BTC árfolyama 0.23 dollár volt. A blogot The Underground Economist-nak nevezték és a bejegyzés szerzője arról értekezett, hogy miért nem válhat a Bitcoin pénzzé.

Ugyan az oldal halott, de szerencsére az interneten nehéz bármit is semmissé tenni, szóval a Wayback Machine megörökítette a bejegyzést számunkra.

A szerző akkori narratívája nem változott sokat összehasonlítva néhány frissebb cikkel, érvelését mind a ma napig látjuk/halljuk felbukkanni mainstream gazdasági portálokon és közgazdász celebek, politikusok szájából.

“Az emberek nem fogják elkölteni a bitcoinjaikat, mert jóval többet keresnek azzal, hogy csak tartják.”

A cikk szerzője szerint amint az emberek elkezdik realizálni a nyereségeiket, a Bitcoin azonnal egy halálspirálba kerül.

“A Bitcoin kínálata fix és nincs más haszna, mint fizetőeszközként. Kétlem, hogy az áraknak lesz esélye emelkedni, mivel ez túl gyorsan történik.”

Arra a következtetésre jut, hogy a Bitcoin árfolyamát pusztán újdonsága repíti a magasba, ami akkor még korrektnek is lehetett feltételezni, hiszen ez még WikiLeaks elfogadás, Silk Road és Mt.Gox tündöklése és bukása előtt történt (habár Hanyecz László informatikus már megvette két pizzáját 10 000 bitcoinért).

“Az egyetlen dolog, ami életben tartotta a Bitcoint ilyen sokáig, az az újdonsága volt. Vagy újdonság marad örökre vagy egy szempillantás alatt át fog változni valami mássá.”

A halállistán van néhány komoly sajtóportál, influenszer is, mint például Gizmodo, Forbes, CNBC, Wired magazin. Vajon a Bitcoin bírja tovább, vagy e nagy nevű portálok?