Kínába készül a Ripple: a 67 milliárd dolláros kínai hazautalási piacra feni a fogát

Országigazgatót keres a Ripple egy Shanghajban nyíló iroda élére. A san francisco-i fintech startup közleménye szerint a pénzügy-technológiákban jártas vezető lesz a vállalat ázsiai expanziójának első számú képviselője.

Az új alkalmazott feladata a cég élén az lesz, hogy tovább növelje a RippleNet 200+ bankot számláló hálózatának felhasználói létszámát. A kínai piacra való betöréshez a Ripple kipróbált szakembert keres, aki rendelkezik a megfelelő helyi kapcsolatokkal és már a pénzügy-technológia más területein is bizonyított. A kandidátusoknak kívül-belül ismerniük kell az utalási szektort nem csak a kontinentális Kínában, de Kína érdekszféráján belül is.

India után Kína rendelkezik a második legnagyobb hazautalási piaccal a világon, áll a Világbank egy korábbi felmérésében.

A vállalatnak már az összes kontinensen van irodája (London, New York, San Francisco, Sao Paulo, Sydney) Afrikát leszámítva. A kínai terjeszkedés a vállalat egyik hosszú távú stratégiája és a RippleNet határokon átnyúló fizetési rendszerével a SWIFT rendszer helyére pályázik. Nem kis kihívás, ha figyelembe vesszük, hogy a SWIFT-nek több mint 11 000 banki és intézeti partnere van.

 

A Ripple a kínai nyitás jegyében januárban partnerséget kötött a pekingi Tsinghua Egyetemmel, mely a blokklánc kutatási ösztöndíjából részesülve pénzügyi támogatást és kutatási lehetőséget biztosít az egyetem fintech hallgatóinak.

Múlt év májusában a Kínai Népköztársaság Állami Tanácsa kiadott egy közleményt, melyben a blokklánc technológiák gyors félzárkóztatását és állami szintű támogatását helyezték kilátásba.

Kína hozzáállása a blokklánc technológiához és elsődleges killer appjához, a kriptovalutákhoz meglehetősen ellentmondásos. Egyrészt mindenáron korlátozza a külföldi kriptotőzsdéket, kriptokereskedést és a nyílt forráskódú, kontrollálhatatlan decentralizált fizetőeszközök terjedését (mint a bitcoin), de közben támogatja a centralizáltság bizonyos fokával rendelkező helyi blokklánc startupokat és kriptovaluta megoldásokat. Érdemes hozzátenni, hogy a bitcoin és altcoin bányászok többsége az olcsó szecsuáni, belső-mongóliai, hszingcsiangi elektromos áramnak köszönhetően még mindig az országban tevékenykedik.