Ezeket a kriptovalutákat tudod bányászni az otthoni gépedről is

Új év, új ötletek, és új pénzkereseti lehetőségek. Habár a bitcoint már nem lehet otthon bányászni, azonban még mindig van pár coin, amiket egy normál számítógépen is bányászni tudod kényelmesen a foteledben ülve. Tehát ha szeretnél egy kis mellékest keresni 2020-ban, ezekkel a kriptovalutákkal kezdj el foglalkozni.

Zcash (ZEC)

A Zcash egy vezető adatvédelemre fókuszáló digitális valuta, ami 2016-ban jelent meg a kriptoszférában. Az otthoni bányászat szempontjából az egyik legfontosabb jellemző, ami be van építve a Zcash architektúrába, hogy konszenzus mechanizmusként az Equihash algoritmust használja. Az Equihash egy olyan algoritmus, amelyet úgy terveztek, hogy ASIC ellenálló legyen. Ennek eredményeképpen az otthoni bányászok a számítógép GPU grafikus kártyájával is csatlakozni tudnak a hálózathoz.

[su_box title=”Mi az az ASIC?” style=”glass”]Az ASIC (Application Specific Integrated Circuit) egy speciális szoftver, amelyet direkt bitcoin bányászásra fejlesztettek le, és speciális bányászgépeken kell azt futtatni.[/su_box]

Mielőtt azonban nekivágsz a dolognak, ajánlott egy kis upgrade az asztali gépeden. Válassz minél nagyobb teljesítményű grafikus kártyát, amivel növelni tudod a számítási teljesítményt. Emellett nagyon ajánlott egy jó hűtőventilátort is beszerezni, amivel normál üzemi hőmérsékleten tudod tartani a gépedet.

Ha megvan az erőgéped, le kell töltened egy szoftvert, amin keresztül irányítani tudod majd a hardvert. Töltsd majd le a Zcash blokkláncot is, és állítsd be a tárcádat. Ez kicsit időigényesebb, ugyanis a node-nak szinkronizálni kell.

Ha fut a géped, ne feledkezz meg arról sem, hogy a villanyszámlád magasabb lesz majd, ezért ajánlott egy bányászpoolhoz csatlakozni, amivel maximalizálni tudod majd a bevételedet.

Ethereum (ETH)

Az Ethereum etherje a második legnagyobb kriptovaluta a piaci kapitalizáció alapján. Ennek ellenére még mindig lehet bányászni egy erősebb grafikus kártyával is.

Az Ethereum POW (Proof-of-Work) mechanizmusa Ethash algoritmust alkalmaz, amely lehetővé teszi az otthoni bányászatot. Mivel azonban az Ethereum nagyon népszerű, ezért az otthoni bányászat akkor lesz csak jövedelmező, ha bivalyerős grafikus kártya van szerelve a számítógépbe, és csatlakozol egy bányászpoolhoz.

Az ETH bányászás ezek után egy egyszerű folyamat. Szintén le kell tölteni a blokkláncot a hivatalos oldalról a tárca beállításához, és pár kattintás után már indulhat is a munka.

GRIN

A Grin 2019-ben indult a kriptoközösség támogatásával. A projekt fő fókusza az adatvédelem és a skálázhatóság. A Grin blokklánca a MimbleWimble algoritmust támogatja a bányászásnál.

Az otthoni bányászat érdekében itt is egy ASIC ellenálló POW algoritmust fejlesztettek le. Sőt a projekt fejlesztői még egy szinttel tovább is léptek, és minden hat hónapra egy hard forkot ütemeztek be, amivel minimalizálni akarják annak a lehetőségét, hogy egy ASIC készüljön erre a blokkláncra.

A Grin a CPU és a GPU bányászatot is támogatja. A GPU chipek közül ajánlottak az Nvidia kártyák, mivel azok a leghatékonyabbak. Ajánlott egy applikációt is letölteni, amivel nyomon lehet követni a hőfok alakulást, ugyanis a magas hőmérséklet tönkreteheti a grafikus kártyákat. Jó választás lehet az MSI Afterburner.

Itt is le kell tölteni a hivatalos oldalról a blokkláncot, ha el akarunk kezdeni bányászni, és be kell állítani a node-ot is. Ha sikeresen szinkronizált a blokklánc, akkor a node-ot társítani kell a tárcához. Következő lépés a grafikus kártya konfigurálása, hogy működőképes legyen a tárcával. Végezetül állítsd a szoftvert a Cuckaroo POW-ra, ugyanis ez a verzió támogatja a GRIN hálózaton a GPU bányászatot.

Beam

A Beam szintén a MimbleWimble implementációja, és tökéletes az otthoni bányászáshoz. A Hashii algoritmust alkalmazza a GPU bányászathoz.

A beállításhoz le kell tölteni a hivatalos asztali tárcát az operációs rendszernek megfelelően. Az antivírus program letilthatja először a bányász alkalmazást, ezért engedélyezni kell ezt az antivírus programban, csak ezután tud majd futni az alkalmazás.

Ha a blokklánc szinkronizált, akkor kezdődhet a bányászat. Be kell kapcsolni a ’Run Local Node’ funkciót, és be kell állítani a futó bányászati menetek számát.

Fontos megjegyezni, hogy a Beam infrastruktúra lejáró címeket alkalmaz, amivel a védelmet akarja növelni. Azonban ahhoz, hogy vissza tudd szerezni a bányászásból származó bevételed, állandó címmel kell rendelkezned, különben a tokenjeid elvesznek. Ezért a szoftverben be kell állítani egy új címet, és be kell konfigurálni, hogy sose járjon le.

Vertcoin

A Vertcoin szintén népszerű a kis bányászok körében. A digitális valutát 2014-ben indították, és úgy tervezték, hogy hű maradjon a decentralizáció és a pénzügyi szuverenitás elvéhez, ahogy Nakamoto megálmodta. A projekt fejlesztői ezért létrehozták ezt a blokkláncot, amellyel az ASIC befolyását akarták csökkenteni.

A Vertcoin (VTC) szintén egy  proof-of-work algoritmust alkalmaz, amit Lyra2RE-nek hívnak. Úgy tervezték, hogy ellenálljon az ASIC-nak, de támogassa a GPU és CPU bányászást is.

A VTC nagyon népszerű, ugyanis a bányászás nagyon egyszerű. Csak pár klikk szükséges, és már fut is. A fejlesztők direkt így tervezték az architektúrát, hogy ne kelljen sokat vesződni a beállításokkal. Itt is le kell tölteni a blokkláncot, és ajánlott egy bányászcsapathoz csatlakozni, hogy a bevételt maximalizálni lehessen.

Habár az otthoni bányászás kihívásokkal teli az ipari méretű bányászfarmok miatt, de ha egy profitabilis coint választasz, és a legújabb és leghatékonyabb hardveren futtatod, akkor számottevő profitra tehetsz szert a bányászással 2020-ban is.