Lenyomhatja a Tron blokklánc az Ethereumot?

A Tron blokklánc már elég régóta a viccek és sértések céltáblája a kriptoszektor szereplők egy részénél, ami egészen 2019-ig (és még korábbra) nyúlik vissza. Mégis az elmúlt nagyjából egy évben egyre nehezebben figyelmen kívül hagyható riválissá vált az Ethereum számára. Ezt jól példázza, hogy a blokkláncán lévő Tether (USDT) stabilcoin kínálata számos alkalommal megelőzte az Ethereum saját kínálatát.

A cikk írásakor mindkét blokklánc nagyjából ugyanannyi USDT-t – körülbelül 32 milliárd USD értékben – tart a saját hálózatán. A Tron pedig nemrég ünnepelte, hogy elérte a 100 millió aktív fiókot. Ezek a számok egy folyamatosan növekvő hálózat képét festik le, különösen egy olyanét, amely a jövőben valamikor megkérdőjelezheti az Ethereum dominanciáját a kriptoszektorban.

Tron DAO

A vélemények azonban eléggé megoszlanak abban a kérdésben, hogy a Tron komoly Ethereum-rivális lehet-e. Az Ethereum támogatói azzal érvelnek, hogy kevés értelmes projekt épül a Tron blokkláncon. Mások mégis azt állítják, hogy a Tron növekvő USDT-kínálata és az alacsonyabb díjak segíthetnek a további terjeszkedésben, és ezt a folyamatot megerősítette az Ethereum késlekedése a proof-of-stake-re való áttérésre is.

A Tron beleevett az Ethereum pitéjébe

A nagy USDT-kínálat mellett van egy terület, ahol a Tron egyértelműen lekörözi az Ethereumot: ez a napi tranzakciók száma. Az Etherscan és a Tronscan adatai alapján az Ethereum körülbelül másfél éve folyamatosan általában napi 1 és 1,3 millió közötti tranzakciót bonyolított le, míg a Tron ugyanebben az időszakban több mint 3 milliót.

Tron tranzakciós szám

Sőt, az elmúlt hónapokban a Tron napi tranzakcióinak száma április óta 4 millióról 6 millió körülire emelkedett. A ConsenSys DeFi közgazdásza, David Shuttleworth szerint ennek egyszerű oka van. “Röviden, a Tron használata sokkal olcsóbb, mint az Ethereumé, és így sokkal több tranzakciót kezel naponta, jelenleg körülbelül 6:1 arányban.”

Ezt a nézetet a kriptoiparon belül a legtöbb elemző is osztja. Mark Jeffrey, a Boolean Fund munkatársa pedig azt erősítette meg, hogy a Tron használatának növekedését olyan kereskedők hajtják, akik nagy mennyiségű stabilcoint menedzselnek, és a lehető legkevesebbet akarnak veszíteni a tranzakciójuk során.

“Az USDT-t sokkal olcsóbb mozgatni a Tronon, mint az Ethereumon, ugyanis a gas díjak sokkal alacsonyabbak. Ha USDT-t mozgatsz tőzsdék között, a Tron a legolcsóbb opció” – mondta.

“Az Ethereum gas díjai lényegesen drágábbak, a nagy torlódások idején akár 10 dolláros díjakkal is számolhatunk. Végső soron ez azt sugallja, hogy a felhasználók az Ethereum helyett a Tronra vándorolnak át, hogy tranzakciókat, például USDT átutalásokat hajtsanak végre” – magyarázta Shuttleworth.

Folytatódhat a Tron további növekedése (az Ethereum rovására)?

Bár nehéz tagadni, hogy a Tron díjai jelenleg jelentősen alacsonyabbak, mint az Ethereum blokkláncé, és hogy a Tron részesedése a Tether kínálatából ennek megfelelően nagyot nőtt, a vélemények azonban sokkal vegyesebbek azzal kapcsolatban, hogy képes-e tovább növekedni, ahogyan azt az elmúlt hónapokban tette.

Az iparági szereplők két dolog lehetőségét erősítik meg: 1) hogy az Ethereum díjai csökkenni fognak; és 2) hogy az Ethereum-alapú layer-two megoldások (pl. Polygon, Arbitrum, Optimism) használata is növekedni fog. Ennek fényében nem biztos, hogy a Tronnak sikerül még nagyobb részesedést szerezni az USDT kínálatából.

“Véleményem szerint a felhasználók továbbra is a Tront fogják használni az Ethereum helyettesítésére, ahol ez lehetséges (pl. egyszerű átutalások), különösen akkor, amikor a gas díjak megfizethetetlenül drágák. De az Ethereum gas díjai az EIP-1559 bevezetésével fokozatosan olcsóbbá válnak.” – emelte ki Shuttleworth.

Tron_gas_fee

Shuttleworth azt is sugallja, hogy a Layer 2 platformok a Tron versenytársai lesznek, mert bár az áraik még mindig egy kicsit magasabbak, mint a Troné, mégis számos olyan előnnyel büszkélkedhetnek, ami a Tronnak nincs.

“Nagyobb átjárhatóságot és interoperabilitást kínálnak, és a felhasználónak soha nem kell elhagyniuk az Ethereum ökoszisztémát. Ezzel így elkerülhetik a különböző szintű súrlódásokat és biztonsági kockázatokat.” – mondta.

Biztosítani kell a súrlódásmentes átjárást a blokkláncok között

Egy másik potenciális probléma, hogy a Tron az Ethereum Virtual Machine saját verzióját, a TVM-et használja. A kettő között van néhány kulcsfontosságú különbség, ami súrlódásokat okozhat a fejlesztők számára.

“Ha tehát egy fejlesztő sikeres alkalmazást épít az Ethereumon, de változtatásokat kell végrehajtania a kódbázisán ahhoz, hogy az a Tronon is működjön, akkor ez már egy akadály. Az alternatíva az, hogy a fejlesztők egyenesen a Tronra építenek, függetlenül az Ethereumtól, amiből azonban nem sokat látok.” – mondta.

Más elemzők, akik nem kötődnek ennyire az Ethereumhoz, vegyesebben látják a jövőt.

“Ha az Ethereum a közeljövőben képes lesz jelentősen csökkenteni a gas díjakat, akkor igen, a Tron elveszítheti ezt az előnyét. Az Ethereum azonban még legalább egy évre van ettől a céltól.” – mondta Mark Jeffrey.

Szerinte az Ethereum jelenleg sebezhető, mivel több olyan Ethereum Virtual Machine (EVM) lánc létezik, amely már proof-of-stake, skálázható és nagyon gyors, rendkívül alacsony gázdíjakkal. Az nem vitatható, hogy a Tron sok más EVM-láncnál jobb helyzetben van ahhoz, hogy felvegye a versenyt az Ethereummal, mivel az, hogy “több Tether mozog a láncodon, mint bárki másnál, hatalmas előny”.

Mi a ‘big picture’ a Tron esetében?

A Tron jelenleg körülbelül 3,9 milliárd USD lekötött értéket képvisel a DefiLlama szerint, szemben az Ethereum 45,5 milliárd USD értékével. Ahhoz, hogy valaha is valóban domináns lánccá váljon, ezért többet kell tennie annál, hogy egyszerűen csak segítsen az embereknek USDT-t mozgatni.

A probléma azonban az, hogy úgy tűnik, hogy a Tron általános hálózati aktivitása az átutalásokra és a szerencsejáték-alkalmazásaira korlátozódik […], nem pedig azokra a tevékenységekre, amelyek egy blokkláncgazdaság hosszú távú működéséhez szükségesek” – mondta David Shuttleworth. “Ehelyett a Tron napi tevékenységének jelentős része a szerencsejáték szolgáltatásaihoz, például a TronBetLive-hoz és a TronBetDice-hoz kapcsolódik. Az aktivitás másik nagy része az átutalásokhoz kapcsolódik, ami alátámasztja azt a tézist, miszerint a felhasználók kihasználják a Tron olcsó díjait a különböző átutalások lebonyolításakor” – tette hozzá.

Tron dappok

Az ilyen interakciók nagy volument generálhatnak, de Shuttleworth szerint nem elegendők ahhoz, hogy egy blokkláncgazdaságot hosszú távon fenntartsanak. És az is érdekes tény, hogy a Tron legnagyobb dapp-ja a SunSwap a felhasználók számát tekintve messze megelőzi a top 10 többi tagját. Ez szintén azt igazolja, hogy a Tron ökoszisztémája nem különösebben mély.

Mint ilyen, a Tronnak még rengeteg tennivalója van, ha a közeljövőben meg akarja előzni az Ethereumot. Másrészt viszont magának az Ethereumnak is bőven van még tennivalója, ha meg akarja őrizni domináns pozícióját. Hiszen a hálózati hatások önmagukban nem biztos, hogy sokáig elégségesek ahhoz, hogy kompenzálják a magasabb díjakat és az alacsonyabb sebességet.