Letartóztatták a Cali drogkartell egyik tagját kriptopénzmosás miatt

A spanyol állami rendőrség letartóztatott egy feltételezett kolumbiai kábítószer-kereskedőt, aki állítólag kriptovalutát használt műveleteinek megkönnyítésére.

A spanyol rendőrség legalább két éven át együttműködött a holland bűnüldöző szervekkel annak érdekében, hogy összegyűjtse a szükséges információkat a gyanúsított bűnöző Malagában való elfogásához.

Bár a spanyol rendőrségnek még nem sikerült azonosítania a férfit, azt állítják, hogy tagja volt a kolumbiai Cali Kartellnek, amely egykor a világ legnagyobb kokain-kereskedője volt (lásd: a Netflix „Narcos” című sorozatának 3. évadat). A kartell vezetőinek letartóztatását és az Egyesült Államoknak történő kiadatását követően ez az ismeretlen férfi Európában kezdett új életet.

De a rendőrség szerint nem mondott le a kábítószer-kereskedelemről. Ehelyett a „közvetlen közvetítői” tevékenységéből pénzmosóvá vált, és kriptovaluta-kereskedő társaságot hozott létre álcaként.

Az elkapott gyanúsítottat „kiemelkedő holland drogkereskedőként jellemezték kolumbiai gyökerekkel”. A férfi állítólag több mint 6 millió euró értékű kriptopénz mosásában vett részt. Bár ez a pénzmennyiség egy porszem ahhoz képest, amit a Cali Kartell fénykorában, az 1990-es évek átmosott a rendszeren, de ez még mindig óriási összeg a legtöbb ember számára, akik nem vettek részt nagy kábítószer-szállítások lebonyolításában.

A hétvégi rajtaütés során a spanyol rendőrök 85 000 euró készpénzt, egy bankszámlát, három autót, három luxusórát, legalább 15 hitelkártyát, több laptopot és néhány mobiltelefont foglalt le, amelyeket az illető állítólag az illegális munkáihoz használt. Az ügynökök 170 000 dollárnyi kriptót, több kripto-tárcát, dokumentumokat és számítógépeket is lefoglaltak, miután behatoltak delft-i otthonába, Hollandiában.

A Cali Kartell uralta a világ kokainpiacának 80%-át

A Cali Kartell Kolumbiában arról ismert, hogy rivalizált a Pablo Escobar által irányított szintén rossz hírű Medellin Kartell-lel. Escobar testvére, Roberto azóta a kriptovilágban is ismertté vált. Pablo Escobar halála után a Cali Kartell a becslések szerint a világ kokainpiacának 80%-át uralta.

Egyes becslések szerint 1996-ban a Cali Kartell 7 milliárd dolláros éves bevételt generált csak az Egyesült Államokból. A pénz tisztára mosása érdekében a Cali Kartellnek egy komplex hálózata volt több mint 50 vállalkozással.

A Cali Kartell pénzmosó hálózata. Forrás: US Treasury Department

De ennek a titokzatos szereplőnek a munkamódszerét figyelembe véve, aki vélhetően segített a bonyolult bűnügyi struktúrának a felállításában, az Interpol most örülhet, hogy a Monero-hoz hasonló adatvédelem-orientált érmék csak néhány évtizeddel azután jöttek létre, hogy a Cali Kartell elérte a csúcsát.